Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στο χαμηλό ημέρας των 905,5 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Στο χαμηλότερο της σημείο  έκλεισε την συνεδρίαση της Παρασκευής το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και ξεκίνησε από την αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 907 μονάδες και στη συνέχεια προσέγγισε τις 910 μονάδες, τελικά κινήσεις αποκόμισης κερδών σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 905,53 μονάδες με οριακή υποχώρηση. Η εβδομαδιαία σωρευτική μεταβολή ήταν 1,15%.

Η σημερινή συνεδρίαση επηρεάστηκε από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι το νέο ανοδικό κύμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές (ΗΠΑ και Ευρώπη κυρίως) και ο δεύτερος είναι ότι αναμένεται μία θετική αξιολόγηση από την S&P το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Και λέμε αναμένεται γιατί ενδέχεται η αξιολόγηση να μετατεθεί.

Κάτω απ' αυτές τις προυποθέσεις, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε μία καλή χρηματιστηριακά εβδομάδα με μικρή μεν άνοδο (από Παρασκευή σε Παρασκευή) αλλά με πολύ αυξημένες συναλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η αύξηση των συναλλαγών δείχνει ότι όταν υπάρχουν θετικές ειδήσεις (εταιρικά αποτελέσματα, μακροοικονομικά μεγέθη και ευρωπαικές εξελίξεις, αναμονή αναβάθμισης) το επενδυτικό ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται.

Η αγορά θα χρειαστεί να συσσωρεύσει περίξ των 900-910 μονάδων Γενικού Δείκτη πριν κινηθεί προς νέα υψηλά, δηλαδή πάνω από τις 930 μονάδες σε επόμενο ανοδικό κύμα, όταν αυτό προκύψει. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών ενόψει 2022 τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο διεθνές περιβάλλον σε ότι αφορά τον πληθωρισμό , τις ενεργειακές πιέσεις και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Έχασε την ανοδική κίνηση αλλά κράτησε τις 905 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 905,53 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,29%) αν και στο μεγαλύτερο διάστημα κινούνταν ανοδικά. Η αξία συναλλαγών και σήμερα ήταν ικανοποιητική στα 70,8 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε υποχώρηση 0,31% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (1,28%), Βιομηχανικών Προιόντων (0,33%), Τράπεζες (0,25%).    

Τις περισσότερες συναλλαγές (όγκο) είχαν οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΕΤΕ και MIG.

Διεθνείς αγορές

Σε ιστορικά υψηλά κινούνται και πάλι σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 τροφοδοτούμενοι κυρίως από τις προσδοκίες πολύ αυξημένων εταιρικών αποτελεσμάτων και βέβαια από την μεγάλη ρευστότητα με την οποία τροφοδοτεί η FED την αμερικανική οικονομία.

Στο ίδιο μοτίβο και πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους κινήθηκαν οι ευρωπαικοί δείκτες κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ