Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ο «πόλεμος φθοράς» και το παρασκήνιο της παραίτησης Λαζαρίδη

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης
Ο Σωκράτης Λαζαρίδης / Πηγή: Eurokinissi

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε χθες ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Σωκράτης Λαζαρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα και λίγο αργότερα βγήκε η ανακοίνωση.

Η αποχώρηση Λαζαρίδη μπορεί να αποδόθηκε ως οικειοθελής παραίτηση (επικαλέστηκε λόγους συνταξιοδότησης), όμως υπήρχε αρκετό πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο πίσω απ' αυτήν.

Ο «πόλεμος φθοράς» που είχε ξεκινήσει από συγκεκριμένους κύκλους (ιδιαίτερα μέσα από τις τράπεζες) φαίνεται ότι απέδωσε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτη Λαζαρίδη. Επρόκειτο ουσιαστικά για μία κίνηση από την πλευρά των τραπεζών που είναι βασικοί μέτοχοι στην ΕΧΑΕ να αλλάξουν το status quo του ελληνικού χρηματιστηρίου προκειμένου να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την εισροή ξένων κεφαλαίων και να προχωρήσουν σε θεσμικές αλλαγές που θα βοηθούσαν και τις εισηγμένες και τους μετόχους.

Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης

Κράτησε όρθιο το χρηματιστήριο μέσα στην κρίση των μνημονίων και του 2015

Ο κ. Λαζαρίδης πιστώνεται ότι κατάφερε να κρατήσει όρθιο το ελληνικό χρηματιστήριο τόσο στις δύσκολες ημέρες των μνημονίων, όσο και στην περίοδο του 2015 όταν η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες ήταν έκρυθμη. Όμως από το 2020 και μετά, η κυβέρνηση ήθελε να δώσει μεγαλύτερο πλάτος και βάθος στη χρηματιστηριακή αγορά, με την εξαγγελία φορολογικών κινήτρων, συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων και κυρίως με τη θεσμοθέτηση της επικουρικής ασφάλισης που φέρνει τη χρηματιστηριακή αγορά πιο κοντά στους ασφαλισμένους της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, το ελληνικό χρηματιστήριο εκτιμάται ότι θα συστρατευτεί με τις τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο πάνω σε θέματα ευρύτερης οικονομικής πολιτικής.

Χρηματιστήριο: Στις 901,15 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σε μια 2ωρη συνεδρίαση της... Eurobank

Θα παραμείνει μέχρι την επιλογή διαδόχου

O Σωκράτης Λαζαρίδης θα παραμείνει στη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος για ένα εύλογο διάστημα ολίγων μηνών, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του διάδοχου σχήματος. Tο Δ.Σ. αποφάσισε, με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα διαδοχής (succession plan) του Ομίλου, στο πλαίσιο των κανόνων βέλτιστης εταιρικής πρακτικής, να αναθέσει στην Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων (nomination committee) την έναρξη διαδικασίας επιλογής υποψηφίων, με στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ