Νέα
  • ΓΔ: 944.46 -1.25%
  • Τζίρος: 17,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Εβδομάδα... κρας τεστ για τη ΔΕΗ - Τα πακέτα της Eurobank και η εκτίναξη της Τιτάν

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Μία συνεδρίαση αλλιώτικη από τις άλλες η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αξιών. Αφού καθυστέρησε 5 ώρες να ξεκινήσει (λόγω τεχνικού προβλήματος από τη διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού), τελικά ξεκίνησε στις 15:30 και έληξε κανονικά στις 17:19, έτσι για να τηρήσουμε το έθιμο και το νόμο.

Το ερώτημα είναι εάν έπρεπε να ξεκινήσει για να λήξει σε λιγότερο από 2 ώρες ή να μη γίνει καθόλου. Είναι σαν να ξεκινά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στο 80' και να τελειώνει κανονικά στο 90'. Ή δεν πρέπει να ξεκινήσει καθόλου ή να παίξουν από την αρχή με καθυστέρηση τον αγώνα.

Πάντως, κάποιοι υπεραμύνθηκαν της απόφασης της ΕΧΑΕ να ανοίξει η αγορά έστω και για περίπου δύο ώρες. «Αντίστοιχες καταστάσεις έχουν συμβεί και στον DAX και στο NYSE», μας είπαν. Τα νεύρα των χρηματιστών ήταν τεντωμένα για την κατάσταση και τα χαμένα έσοδα, σε μια συνεδρίαση που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί αλλιώς.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη.

Η αναβολή της αναβάθμισης από την S&P

Μάλλον ήταν ο «Ερμής ανάδρομος» και για το ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, αφού η S&P δεν εξέτασε καθόλου εκείνη την ημέρα το θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (αξιόχρεο και τράπεζες). Επισήμως δεν υπάρχει καμία αιτιολογία. Απλώς δεν ήταν η σειρά της Ελλάδας. Υπάρχουν ανοικτά θέματα με το χρέος/ΑΕΠ και τις τράπεζες. Πάντως -ανεξαρτήτως των τεχνικών θεμάτων- η συνεδρίαση χθες θα επηρεαζόταν από τη μη αξιολόγηση της S&P και θα κυλούσε πτωτικά, όπως και έγινε.

Ξένες αγορές

Σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στο ελληνικό χρηματιστήριο και την πλαγιολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 899 μονάδες), οι ξένες αγορές κινήθηκαν αρκετά ικανοποιητικά χθες. Ο S&P 500 βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιστορικά υψηλά κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τεχνολογικών μετοχών και ιδιαίτερα της Tesla. Πολύ καλή συνεδρίαση για τον γερμανικό DAX αλλά και αρκετούς άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Eurobank

Πακέτα συνολικού όγκου 45 εκατ. μετοχών (περίπου το 1,17% επί των συνολικών μετοχών0 άλλαξαν χέρια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (ή τέλος πάντως ό,τι ήταν αυτή), λίγο μετά την έναρξή της. Ήταν βασικά η «συνεδρίαση για τη Eurobank», αφού από τα συνολικά 57,6 εκατ. ευρώ συναλλαγών τα 41,4 εκατ. ευρώ ήταν στη μετοχή της Eurobank. Σήμερα ή αύριο θα μάθουμε ποιοι ήταν οι πωλητές και ποιοι οι αγοραστές στα πακέτα και εάν ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές.

ΑΔΜΗΕ

Πολύ καλή συνεδρίαση για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι. Ικανοποιητικές και οι συναλλαγές στη μετοχή. Οι εξελίξεις για την εταιρεία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς θεσμικούς επενδυτές.

ΔΕΗ

Υποχώρησε προς τα 9 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ και αυτή την εβδομάδα θα φανεί εάν θα συνεχίσει πτωτικά ή θα βρει στήριξη στα επίπεδα των 9 ευρώ. Το ενεργειακό κόστος είναι αυξημένο για τη ΔΕΗ και ίσως επηρεαστούν τα αποτελέσματα.

ΟΤΕ

Αυτή τη φορά η μετοχή του ΟΤΕ ήταν το «αλεξικέραυνο» της συνεδρίασης. Εάν δεν ήταν ο ΟΤΕ, ο Γενικός Δείκτης θα ήταν χαμηλότερα των 900 μονάδων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Επαναπροσέγγισε τα 15,5 ευρώ η μετοχή, αλλά οι συναλλαγές του ήταν χαμηλές. Ό,τι πρόλαβε σε 2 ώρες συνεδρίασης.

Τιτάν International

Εκτίναξη της μετοχής κατά το τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης. Έκλεισε στα 15,24 ευρώ. Επωφελείται από την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία και τη βελτίωση των πωλήσεων εκεί (ΗΠΑ), όπως οι περισσότερες εταιρείες υποδομών.

Lavipharm

Μία μετοχή που έχει ξαναρχίσει να αποκτά το ενδιαφέρον που είχε προ 20ετίας όταν πρωταγωνιστούσε στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων στο α' εξάμηνο έφτασαν στα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους μπορεί να έχουν υπερδιπλασιαστεί. Προσελκύει και το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών αλλά και ομοειδών εταιρειών (φαρμακοβιομηχανιών) που αναζητούν ευκαιρίες στις περιφερειακές αγορές.

Μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Ήταν τόσο λίγες οι συναλλαγές στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση που δεν θα μπορούσε να γίνει αξιολόγηση τάσης. Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που οδηγούν τις μετοχές της κεφαλαιοποίησης.

Ernst & Young: Oι δημόσιες εγγραφές του γ' τριμήνου 2021 ήταν οι περισσότερες των τελευταίων 20 ετών σε αντίστοιχο διάστημα

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν 547 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν $106,3 δισ. Αυτό μεταφράζεται σε 18% περισσότερες συμφωνίες από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του τρίτου τριμήνου του 2007, και 11% περισσότερα έσοδα από το τελευταίο αντίστοιχο ρεκόρ του τρίτου τριμήνου του 2020. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.635 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $330,7 δισ., σημειώνοντας αύξηση 87% και 99% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Συνολικά, οι δημόσιες εγγραφές που έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή του έτους ως σήμερα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές επιδόσεις του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα έσοδα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ