Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αυξημένη μεταβλητότητα στη Eurobank και η συνεχιζόμενη άνοδος της Ιντραλότ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αν συνεχιστεί η πλαγιολίσθηση (έτσι λένε την ήπια υποχώρηση) του Γενικού Δείκτη, οι πρώτες στηρίξεις θα είναι στις 910 μονάδες. Όμως όπως ο Καγκελάριος σας λέει συνέχεια, «μην κοιτάτε τον Γ.Δ., κοιτάξτε τις μετοχές που επιλέγετε». Και τέτοιες μετοχές υπάρχουν πολλές και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και στη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Aμερικανικές αγορές – Περιμένοντας τις «αρκούδες»

Διόρθωση ναι, ανησυχία όχι. Όταν ο Dow Jones φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τη «στρατόσφαιρα» των 37.000 μονάδων, είναι λογικό ότι με την πρώτη αφορμή θα υπάρχει διορθωτική κίνηση. Η αφορμή δόθηκε από τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά διόρθωση σημαντική δεν ήρθε (τουλάχιστον χθες). Ο Dow Jones παραμένει πάνω από τις 36.000 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 4.600 μονάδες. Ας περιμένουμε μια ήπια διολίσθηση προς τις 34.000 μονάδες ή μία βίαια διόρθωση λίγων ημερών όταν έρθουν οι «αρκούδες» στις αγορές.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μάταια περίμεναν προχθές το Eurogroup να πάρει αποφάσεις για τον πληθωρισμό. Θυμίζει το γνωστό καβαφικό «Τι περιμένουν στην αγορά συναθροισμένοι». Όμως σήμερα η ΕΚΤ θα πάρει αποφάσεις και θα τις ακούσουμε το βράδυ. Οι σημερινές συνεδριάσεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ενδιαφέρουσα η γαλλική πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

FTSE Mid Cap

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση υπάρχουν μετοχές που είναι leaders στην επιχειρηματικότητα σήμερα. Αλλά με ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν έχουν εμπορευσιμότητα, τόση ώστε να προξενήσουν το ενδιαφέρον μεγάλων funds. Πρόσφατα, στέλεχος επιχείρησης μας διηγούνταν ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται ως ανώτατο στέλεχος (και μέλος του ΔΣ) δέχθηκε μια πρόταση από κάποιο (σχετικά άγνωστο) venture capital εξ Ιταλίας προκειμένου να τοποθετηθεί χρηματιστηριακά ή εξωχρηματιστηριακά. Μόλις έμαθαν τις ημερήσιες συναλλαγές, η συζήτηση παραπέμφθηκε «στις καλένδες».

ΔΕΗ

Διόρθωνε έντονα χθες -απόρροια του dilution από την επικείμενη είσοδο των νέων μετοχών την Παρασκευή (12/11)- η μετοχή, όπως σας είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο Καγκελάριος γι' αυτό το ενδεχόμενο. Όμως και πάλι προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρχαν αγοραστές που περιόρισαν την πτώση της μετοχής. H μετοχή της ΔΕΗ θα κλείσει το 2021 (εάν δεν υπάρξουν έντονα αρνητικές εξελίξεις) με μία από τις υψηλότερες ανόδους στη χρηματιστηριακή της ιστορία.

ΟΠΑΠ

Μπήκαν και οι μετοχές από την επανεπένδυση μερίσματος και παρ' όλα αυτά η μετοχή του ΟΠΑΠ κινήθηκε έντονα ανοδικά, και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Η μετοχή βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με την τιμή που αγοράστηκαν οι νέες μετοχές από την επανεπένδυση μερίσματος.

Ικτίνος

Μεγάλη άνοδος και μεγάλος όγκος συναλλαγών στη μετοχή της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κατά καιρούς έχει τέτοιες εξάρσεις ο Ικτίνος, αλλά μήπως υπάρχει κάτι περισσότερο;

Εurobank

Πολύ αυξημένη μεταβλητότητα για τη μετοχή. Ξεκίνησε πτωτικά, άλλαξε πρόσημο 2-3 φορές μέσα στη συνεδρίαση, και προς το τέλος βγήκαν αγοραστές που την ανέβασαν κοντά στα 0,97 ευρώ. Η υπέρβαση του 1 ευρώ θα θυμίζει «μάχη χαρακωμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου». Η διοίκηση ανακοίνωσε χθες το μοντέλο ανάπτυξης της τράπεζας μέχρι το 2030 και όντως έχει καινοτόμες κινήσεις.

Τitan International

Μαθαίνουμε ότι ο όμιλος Τιτάν έχει όλες τις προδιαγραφές για να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις και στην Ευρώπη και στην Αμερική, για να διαφημίσει το «πράσινο πρόσωπο» του ομίλου. Όμως, δεν θα το κάνουν άμεσα επειδή θεωρούν ότι οι προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη και «πράσινο» όμιλο έχουν ξεκινήσει πολύ πριν τα κονδύλια της ΕΕ εμφανιστούν και ότι κάθε διεκδίκηση κονδυλίων θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ότι δεν είχε πρωτοπορήσει. Ωστόσο, θα επωφεληθεί από τα τεράστια κονδύλια της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατασκευή υποδομών.

Ιντραλότ

Και συνεχίζει, και συνεχίζει, και συνεχίζει ανοδικά και με μεγάλους όγκους. Άλλοι λένε ότι υπάρχουν funds που μπαίνουν. Άλλοι λένε ότι το «παιχνίδι» γίνεται εκ των έσω. Πάντως εάν συσχετιστεί η χρηματιστηριακή άνοδος της μετοχής με την πορεία των μεγεθών της, ίσως η μετοχή της Intralot να μην είναι φθηνή. Ας περιμένουμε το τέλος του χρόνου για να δούμε τους πολλαπλασιαστές κερδών της.

Autohellas – Κερδισμένη από το καλοκαίρι

Καλύτερα απ' ό,τι ανέμεναν αρκετοί αναλυτές πήγε το γ' τρίμηνο (θερινό) και το 9μηνο της Autohellas. Πιο συγκεκριμένα, στο τρίτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €177,1 εκατ., έναντι 149,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 18,8%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διπλασιάστηκαν στα 40,8 εκατ., έναντι 20,5 εκατ. το 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) διαμορφώθηκαν στα 29,5 εκατ., έναντι 12,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 143% σε σχέση με το περσινό τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, το εννεάμηνο του 2021 παρουσιάζει αύξηση 34,8% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 485,9 εκατ., έναντι 360,6 εκατ. πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν σε 69,6 εκατ., έναντι 31 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση 124,5% και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 46,4 εκατ., έναντι 13,2 εκατ., με σημαντική αύξηση 251% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Σαράντης - Επηρεασμένος από τις πληθωριστικές πιέσεις

Η Σαράντης παρουσίασε πωλήσεις ύψους 105,77 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2021 συγκριτικά με 103,32 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 2,38%, επηρεασμένες θετικά από το κανάλι της ευρείας διανομής. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό σημείωσαν άνοδο κατά 5,55% και διαμορφώθηκαν σε 193,32 εκατ. το εννεάμηνο του 2021, από 183,15 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020. Εξαιρώντας τη νομισματική επίδραση, σε ουδέτερη νομισματική βάση οι πωλήσεις των ξένων χωρών παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 8,08%.

Κατά το εννεάμηνο του 2021 η κερδοφορία του Ομίλου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, όπως αναμενόταν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και του μεταφορικού κόστους που αντιστάθμισαν εν μέρει την αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου.

Τα Κέρδη Προ Φόρων και Τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 0,17% το εννεάμηνο του 2021 φθάνοντας τα 36,27 εκατ. ευρώ, έναντι 36,21 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020 και το περιθώριο EBIT ανήλθε στο 12,13% το εννεάμηνο του 2021, από 12,64% την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Εταιρικά ομόλογα – Ερώτηση κρίσεως για αρνητικά επιτόκια

Σε ποια επίπεδα επιτοκίων πλέον θα κρίνεται μια επένδυση στα εταιρικά ομόλογα ως συμφέρουσα; Με τον πληθωρισμό να οδεύει προς το 4% τον Δεκέμβριο; Kάθε απάντηση δεκτή.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ