Νέα
  • ΓΔ: 867.8 +0.97%
  • Τζίρος: 86,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η συσσώρευση της Eurobank και η δυναμική πορεία της ΔΕΗ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 910 μονάδες ήταν μάλλον αναμενόμενη και ίσως από την προηγούμενη εβδομάδα. Όλοι έβλεπαν ότι οδεύουμε σε μια ήπια υποχώρηση και μάλλον ίσως κάποιοι να την ήθελαν.

Τώρα η αγορά περιμένει την αξιολόγηση από τη Moody's στις 19 Νοεμβρίου, μήπως και βρει κάποιο κίνητρο ανόδου. Όλα όμως εξαρτώνται από την κατάσταση των ισχυρών ξένων αγορών και οικονομιών.

Πανδημία - «Η ημέρα της μαρμότας»

Επανάληψη -μετά από 20 μήνες- της ίδιας ιστορίας με την πανδημία έχουμε στην Ευρώπη και στη Βρετανία. Μετά τη χαλάρωση των τελευταίων μηνών, Γερμανία και Ολλανδία ξαναμπαίνουν σε μέτρα περιορισμού, όπως και η Αυστρία. Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) κινδυνεύει να καταρρεύσει και απειλεί με νέο lockdown. Τα δικά μας τα ξέρετε...

Ελληνικό χρηματιστήριο - Moody's

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Moody’s θα προχωρήσει την Παρασκευή σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «Ba3» σε «Ba2». H βελτιωμένη εικόνα των τραπεζών και η δημοσιονομική διαχείριση όπως φάνηκε από τη σημερινή έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού (Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021) ίσως δώσουν μια καλύτερη αξιολόγηση από τη Moody's. Να θυμίσουμε ότι η S&P δεν ασχολήθηκε προ δύο εβδομάδων με την ελληνική αξιολόγηση και έχει μείνει στο BB για τα ελληνικά ομόλογα,  όπως η Fitch και η DBRS είναι στο ΒΒ. Για να μπούμε στη μέση και χαμηλή βαθμίδα της Moody's πρέπει να φτάσουμε στο Baa1.

Deutsche Bank vs ΕΚΤ

Ότι οι Γερμανοί οικονομολόγοι διαφωνούσαν με την απεριόριστη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και με την επαναγορά ομολόγων λόγω πανδημίας (PEPP) ήταν γνωστό τοις πάσι. Όμως πλέον η Deutsche Bank, διά των στελεχών της, βγαίνει ανοικτά και κατηγορεί την ΕΚΤ ότι με την παρατεταμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έφερε πληθωρισμό.

«Το υποτιθέμενο φάρμακο διά πάσαν νόσον των τελευταίων ετών -τα χαμηλά επιτόκια με φαινομενικά σταθερές τιμές- έχει χάσει τη δραστικότητά του, τώρα παλεύουμε με τις παρενέργειες. Η νομισματική πολιτική πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό και καλύτερα να το κάνει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο CEO της Deutsche Bank, Κρίστιαν Ζέβινγκ, σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα.

Αμερικανικές αγορές

Εάν τις ευρωπαϊκές αγορές τις απασχολεί ο πληθωρισμός, οι αμερικανικές αγορές έχουν ξεφύγει από αυτό το άγχος και κοιτούν μόνο τα εταιρικά αποτελέσματα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ωστόσο χθες, ενώ οι δύο μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (Dow Jones και S&P 500) ξεκίνησαν ανοδικά, προς το τέλος της συνεδρίασης γύρισαν πτωτικά. Όσο οι αγορές είναι στα ιστορικά υψηλά τους, τόσο μεγαλώνει η μεταβλητότητα. Χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Μπάιντεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών.

Eλληνικές τράπεζες - Moody's

Δεν μας έκανε σοφότερους η Moody's με τις τελευταίες εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες. Οι προβλεπόμενοι δείκτες NPE υποδηλώνουν ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πορεία για να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους για μονοψήφιους δείκτες έως το τέλος του 2022, όπως προσθέτει, με τις Eurobank και Εθνική να ηγούνται της διαδικασίας, καθώς στοχεύουν να φτάσουν τους δείκτες γύρω στο 6% ή 7% τους επόμενους μήνες. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όμως, οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών είχαν «κοκκινίσει».

ΔΕΗ

Η ισχυρότερη ελληνική μετοχή αυτή την περίοδο. Και τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έκανε το φθινόπωρο και η μετοχή όχι μόνο ξεπέρασε το dilution αλλά κινείται σε υψηλά έτους. Σε λειτουργικό επίπεδο, μαθαίνουμε ότι έχει αυξήσει το πελατολόγιό της με επιστροφές πελατών, αλλά όχι στο επίπεδο που βγαίνει προς τον Τύπο.

ΟΤΕ

Η δεύτερη μετοχή μετά τη ΔΕΗ η οποία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έδειξε αντοχές και στήριξε την αγορά. Ο ΟΤΕ έκοψε και το δικαίωμα στο προμέρισμα χθες. Η διανομή του αρχίζει στις 19 Νοεμβρίου. Ο κ. Τσαμάζ σε πρόσφατη παρουσίαση στους αναλυτές τόνισε ότι το 2021 θα σηματοδοτήσει μια ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας μετά από την εμφάνιση της πανδημίας και δήλωσε αισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλά θετικά σημάδια, όπως η μείωση του ειδικού τέλους στην κινητή στο 10% από το 2022 αλλά και το μεγάλο ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, όπου ο ΟΤΕ είναι ο ένας από τους δύο συμμετέχοντες.

ΟΛΠ

Το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου στον ΟΛΠ που κατέχεται από τον μέτοχο Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV ανήλθε σε 5,376%. Για να ανεβάζει ποσοστά το Helikon πρέπει να περιμένει σημαντικές εξελίξεις.

Eurobank

Συσσωρεύει πέριξ των 0,95 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Χθες έφτασε μέχρι και τα 0,96 ευρώ, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης βγήκαν πωλητές. Πολλοί εκτιμούν ότι η απόσταση από τα 0,95 ευρώ μέχρι το 1 ευρώ θα είναι αρκετά μεγάλη και επίπονη.

Frigoglass

Έχουμε παρομοιάσει τη ΦΡΙΓΟ ως «το ισχυρότερο penny stock» στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όμως εδώ και καιρό έχει πάψει να θεωρείται penny stock. Με τη χθεσινή άνοδο (16,82%) που την οδήγησε στα επίπεδα των 0,25 ευρώ και με όγκο συναλλαγών 2,16 εκατ. τεμάχια, φαίνεται ότι προεξοφλεί θετικές εξελίξεις. Αυτές αφορούν και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, και τα βελτιωμένα αποτελέσματα 9μήνου, και τις διεθνείς εξελίξεις για την εταιρεία.

Μυτιληναίος

Κρίσιμα τεχνικά επίπεδα τα 15 ευρώ για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση. Περιμένουμε να δούμε στήριξη και από τους market makers. Οι εγχώριοι αναλυτές αλλά και αρκετοί ξένοι περιμένουν το 2022 να ξεδιπλώσει ο όμιλος τα επιτεύγματά του σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται.

ΕΧΑΕ

Κολλημένη η μετοχή, περιμένοντας τον διάδοχο του Σωκράτη Λαζαρίδη. Εκτός από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι (ανάμεσά τους είναι και όνομα στελέχους εισηγμένης εταιρείας), μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και προτάσεις για Ελληνες του εξωτερικού. Εχουμε μπόλικους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Στόχος είναι να δώσει την απαιτούμενη εξωστρέφεια στον όμιλο και την εκτίναξη στις συναλλαγές. Το όνομα όμως που ακούγεται και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη αμείβεται από την επενδυτική τράπεζα με επταψήφια bonus. Τι να κάνει στη Λεωφόρο Αθηνών; Aπό το Central Park στο πάρκο του Βοτανικού. Πιο πιθανή είναι η αποδοχή πρότασης από Ελληνα τραπεζίτη στο Λονδίνο.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ