Νέα
  • ΓΔ: 1016.48 +0.10%
  • Τζίρος: 26,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Νέα δεδομένα για ΔΕΗ - Αναβάθμιση σε outperform για Alpha Bank

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Κόντρα στο διεθνές πτωτικό ρεύμα κινήθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη βέβαια. Η άνοδος προήλθε κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Όμως το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν αρνητικό. Γιατί; Γιατί πιέστηκαν οι μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και κάποια blue chips. Γι' αυτό σας λέει ο Καγκελάριος, «μην κοιτάτε δείκτες, κοιτάξτε τις μετοχές σας».

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, που περιμένει την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody's, οι 920 μονάδες παραμένουν κομβικό σημείο, πριν κάνει την υπέρβαση των 930 για να πάει υψηλότερα. Για να δούμε εάν θα έχουμε year's end rally φέτος, όπως πέρυσι.

Αμερικανικές αγορές

Οι μετοχές τεχνολογίας, με πρώτη την Apple, οδηγούν τον S&P 500 πάνω από τις 4.700 μονάδες (νέα ιστορικά υψηλά), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά προς τις 15.500 μονάδες κινείται και ο Nasdaq. Αντίθετα, υποχωρεί προς τις 35.800 μονάδες ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones. Όσοι ψάχνουν να βρουν εξηγήσεις σε οικονομικά φαινόμενα, μάλλον θα αποτύχουν. Ο Dow Jones υποχωρεί γιατί οι θεσμικοί επενδυτές ανά τον κόσμο σπεύδουν να πάρουν τα κέρδη τους και να τα εγγράψουν στα αποτελέσματα χρήσης. Σύμφωνα με Ελληνες διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι τοποθετήσεις ελληνικών ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων σε αμερικανικές μετοχές διαμορφώνονται περίπου στα 80-90 εκατ. δολάρια (εκτίμηση). Αν βεβαίως υπολογίσουμε και τις (κρυμμένες) offshores, οι τοποθετήσεις σε αμερικανικές μετοχές ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια.

Ευρωπαϊκές αγορές

Πολύ «κοκκίνισμα» έπεσε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές. Είχαμε καιρό να τις δούμε στη συντριπτική τους πλειονότητα να υποχωρούν. Κάποιοι δείκτες μάλιστα υποχωρούσαν και πάνω από 1%. Βέβαια, υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά τους οι περισσότερες. Λέτε να ανησυχούν τόσο πολύ για τον πληθωρισμό ή μήπως κάποιοι παίρνουν τα κέρδη για το τέλος της χρήσης;

EKT - Αργή αντίδραση στον πληθωρισμό

Tώρα που είπα πληθωρισμό, η αντίδραση της ΕΚΤ απέναντι στα πληθωριστικά φαινόμενα αλλά και οι αναλύσεις για τα προβλήματα που δημιουργούν θυμίζουν τον γνωστό σκύλο «Ραντανπλάν» στο «Λούκυ Λουκ». Είχε πρόβλημα στη σελίδα 9, για παράδειγμα, και αντιδρούσε στη σελίδα 29. Έτσι και η ΕΚΤ. Τα κράτη-μέλη και οι κεντρικές τράπεζές τους της ζητούν να λάβει μέτρα για τον πληθωρισμό από τον Σεπτέμβριο και φτάσαμε Δεκέμβριο και τώρα βγάζει αναλύσεις για τα προβλήματα του πληθωρισμού, λες και οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες καταναλωτές δεν τα γνωρίζουν.

ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ, μετά την τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι όγκοι συναλλαγών και η αξία συναλλαγών έχουν εκτιναχθεί σε καθημερινή βάση. Χθες κατέγραψε αξία συναλλαγών 16 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή όχι μόνο απορροφά τις πιέσεις αλλά εκτινάσσεται ακόμη υψηλότερα. Όσοι συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 9 ευρώ καταγράφουν κέρδη πάνω από 10% μέσα σε λίγες ημέρες.

Alpha Bank

Μας ρωτούν γιατί η μετοχή αποσταθεροποιήθηκε από την ανοδική της τάση κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μα, γιατί βγήκαν πωλητές παλιά ξένα χαρτοφυλάκια που αναζητούν πλέον αλλού ευκαιρίες. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Πάντως οι προοπτικές για την τράπεζα είναι καλές. Σε νέα της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, η NBG Securities Research αναβαθμίζει τη σύστασή της για την Alpha Bank σε outperform, διατηρώντας την τιμή-στόχο στα 1,30 ευρώ.

Η αναβάθμιση της Alpha Bank, όπως επισημαίνoυν οι αναλυτές, βασίζεται στα αυξημένα περιθώρια ανόδου που προσφέρει η μετοχή της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NBG Securities Research, η Alpha Bank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με σύσταση outperform, ενώ για τις υπόλοιπες τράπεζες η σύσταση είναι ουδέτερη (Neutral). Το 2023 θα μοιράσει και μέρισμα.

ΕΤΕ

Ακόμη πιο κοντά στον στόχο των 3 ευρώ. Ακόμη και εάν δεν τον πετύχει σήμερα, εάν συνεχιστεί το ανοδικό της momentum, θα τον πετύχει μέχρι το τέλος του μήνα. Εάν βέβαια συνεχίσει να έχει την ίδια τάση και εάν δεν αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Πάντως, στο αρνητικό σενάριο, ακόμη και εάν έρθει ισχυρή διόρθωση, η μετοχή έχει στήριξη πέριξ των 2,5 ευρώ, λένε οι εγχώριοι αναλυτές.

ΟΠΑΠ

Συσσωρεύει πέριξ των 13 ευρώ η μετοχή και έχει και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. H τιμή αυτή όμως είναι χαμηλότερη από τα 13,20 ευρώ που έγινε η διάθεση των νέων μετοχών από την επανεπένδυση μερίσματος. Στις 7 Δεκεμβρίου 2021 θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να συζητήσει την έκθεση σχετικά με τις καταγγελίες από ομάδα πρακτόρων σχετικά με τον ανταγωνισμό.

Eurobank

Με νέες περιοδείες σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, μετά την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, η Eurobank εντείνει τις διά ζώσης συναντήσεις με τους πελάτες της, μετά την παρατεταμένη περίοδο των lockdown. Κλιμάκιο της διοίκησης της τράπεζας με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, επισκέπτεται τους Νομούς Ιωαννίνων & Άρτας. Προηγήθηκε επίσκεψη κλιμακίου υπό το Γενικό Διευθυντή Commercial Banking της Τράπεζας, κ. Ανδρέα Χασάπη, σε Άργος, Ναύπλιο, Κόρινθο και Τρίπολη.

Στόχος της διοίκησης είναι να καλύψει όλη την Ελλάδα με περιοδείες, επιστρέφοντας στην κανονικότητα των τακτικών συναντήσεων που πραγματοποιούσε με τους πελάτες ανά τη χώρα, προ πανδημίας. Πρόκειται για μια προτεραιότητα στην οποία η Eurobank αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, να βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της, στηρίζοντάς τους στην προσπάθεια αξιοποίησης των ευκαιριών του νέου αναπτυξιακού κύκλου που ξεκινά στην ελληνική οικονομία.

Frigoglass

Εξαιρετικά αποτελέσματα ανακοίνωσε χθες η Frigoglass που δικαιολογούν και την εξαιρετική πορεία της μετοχής μέχρι προχθές. Χθες, μόλις ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, η μετοχή «βούτηξε» κατά 8,4%. Buy the rumour, sell the fact.

Για όσους δεν ενημερώθηκαν, στο εννεάμηνο του 2021 οι πωλήσεις ανήλθαν στο ποσό των 293,24 εκατ. ευρώ, από 269,72 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 8,7%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 41,92 εκατ. ευρώ, από 35,64 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 17,6%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ