Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Αφρικανική μετάλλαξη χτυπά άγρια τις χρηματιστηριακές αγορές

Έντονο sell off καταγράφεται στις ευρωπαικές αγορές και στην βρετανική με την έναρξη των συνεδριάσεων. Αιτία βέβαια , η νέα μετάλλαξη (αφρικανική) του Covid 19 που έρχεται με τη σειρά της να τρομοκρατήσει υγειονομικά και οικονομικά την υφήλιο. H Bρετανία έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία απαγόρευσης ταξιδίων στην Ν. Αφρική.

Οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης καταγράφουν (ομοιόμορφες) απώλειες στους δείκτες τους που ξεπερνούν το 3%. Σε επιμέρους κλάδους όπως τα ταξίδια και οι μεταφορές οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Δύσκολα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα καταφέρει να ξεφύγει από την κοινή μοίρα των ευρωπαικών αγορών για την σημερινή συνεδρίαση τουλάχιστον.

Εάν υπάρχει κάτι παρηγορητικό είναι ότι μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και υπάρχει η ελπίδα ότι στις διεθνείς αγορές θα εκτονωθούν οι πιέσεις. Ταυτόχρονα, τα futures των αμερικανικών αγορών (χθες είχαν την αργία των Ευχαριστιών) κινούνται και αυτά έντονα πτωτικά.

 

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τις ευρωπαικές αγορές στην άνοδο και προσέγγισε τις 900 μονάδες. Εάν τις ακολουθήσει στην πτώση και σήμερα (πολύ πιθανό) τότε θα πρέπει να περιμένουμε να δοκιμάσει τις στηρίξεις των 890 μονάδων και εάν τις σπάσει καθοδικά οι επόμενες στηρίξεις είναι στα επιπεδα των 850-865 μονάδων. Αυτό βέβαιας δεν σημαίνει ότι θα πέσει κατακόρυφα προς τα επίπεδα αυτά.

Τα αποτελέσματα εννιαμήνου των εισηγμένων δείχνουν ότι σε ποσοστό άνω του 70% οι εταιρείες έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν αποτελέσματα πολύ υψηλότερα της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερα αυτών του 2019.

Η Eurobank χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μηνου που χαρακτηρίζονται από την μείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7% (η πρώτη ελληνική τράπεζα που το καταφέρνει μέσα στο 2021) ενώ είχε και σημαντικό οργανική κερδοφορία. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου η ΕΤΕ που εκτιμάται ότι θα είναι εξίσου ικανοποιητικά.

Δυστυχώς υπό την παρούσα συγκυρία (πανδημίας), οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δεν δημιουργούν άμεσα 'χρηματιστηριακά αντισώματα' και ανοδικές κινήσεις. Ίσως δείχνουν προστιθέμενη αξία που θα κεφαλαιοποιηθεί όταν η κατάσταση με την πανδημία ηρεμήσει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ