Νέα
  • ΓΔ: 1022.46 -0.10%
  • Τζίρος: 19,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ανάκαμψη των blue chips και ο... καλοκαιρινός τζίρος

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αργία χθες στις αμερικανικές αγορές λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» (Thanksgiving Day). Έτσι οι Aμερικανοί αναλυτές είχαν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με το ζωτικό θέμα του πληθωρισμού.

Οπως σας έγραφε και πρόσφατα ο Καγκελάριος, ο Πάουελ πρέπει να σύρθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς τα στελέχη των επενδυτικών οίκων, οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι τον «έκραζαν» για την αδράνειά του προ μηνός. Παρεμπιπτόντως, προβλήματα δημοσιονομικά δεν έχουν μόνο οι ΗΠΑ.

Το Κεμπέκ, πρωτεύουσα του γαλλόφωνου Καναδά, ανέφερε ότι η περιοχή έχει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10μηνο ύψους 6,8 δισ. καναδέζικων δολαρίων. Yπάρχουν προβλήματα στον παράδεισο...

Ευρωπαϊκές αγορές

«Μια μέρα πάνω, μια μέρα κάτω» πάνε οι ευρωπαϊκές αγορές. Αυξημένη μεν η μεταβλητότητα, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει βίαια διόρθωση και απώλεια τεχνικών επιπέδων μπορεί να θεωρεί θετικό μήνυμα. Τώρα και η κυρία Λαγκάρντ βγήκε στο Bloomberg TV χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) και έδωσε εξηγήσεις για τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στον πρόβλημα του πληθωρισμού. Πάντως είχαμε καιρό να δούμε τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές πλήρως εναρμονισμένες ανοδικά. Πάντα τέτοια.

Γενικός Δείκτης

Ανοδικά μεν, αλλά με «συναλλαγές καλοκαιριού» το ελληνικό χρηματιστήριο. Πάντως η στήριξη των 890 μονάδων επέστρεψε και από εκεί βγήκαν αγοραστές στα blue chips που είχαν πιεστεί κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι αγοραστές ήταν κυρίως σε blue chips που είχαν πιεστεί κατά το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τραπεζικές μετοχές και μετοχές που ανακοίνωσαν πρόσφατα εξαιρετικά αποτελέσματα 9μήνου. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σήμερα και περιμένουμε ενδοσυνεδριακά τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει να σπάσει τις 900 μονάδες ανοδικά. Το ζητούμενο είναι πού θα κλείσει στο τέλος της συνεδρίασης.

Eurobank

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, ο δείκτης κόκκινων δανείων διαμορφώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 7,3%, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει η διοίκηση της Eurobank, με την τελευταία τιτλοποίηση δανείων Mexico. Είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που πέφτει σε μονοψήφιο νούμερο.

Αύξηση κατά 60,8% παρουσίασαν τα οργανικά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο, δίνοντας ώθηση στα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 298 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 103 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν το γ’ τρίμηνο.

Οι διεθνείς δραστηριότητες εξακολουθούν να συμβάλλουν με ποσοστό άνω του 30% στη διαμόρφωση της κερδοφορίας του Ομίλου, καθώς τα καθαρά κέρδη από τις θυγατρικές εξωτερικού ανήλθαν σε 111 εκατ. ευρώ.

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 5,3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο και σε 1,9 δισ. ευρώ στο γ' τρίμηνο του 2021. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 39,8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ύψους 5,1 δισ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 21,6 δισ., τα στεγαστικά σε 10 δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,1 δισ.

ETE

Μετά τα ευχάριστα νέα της Eurobank, σήμερα ανακοινώνει εννεάμηνο και η ΕΤΕ. Έτσι ολοκληρώνεται η 4άδα των συστημικών ελληνικών τραπεζών και θα εξαγάγουμε καλύτερα συμπεράσματα. Όχι μόνο για το 9μηνο του 2021 αλλά και για ολόκληρο το 2021 και τις προοπτικές του 2022. Για την ΕΤΕ περιμένουμε αρκετά καλά οργανικά αποτελέσματα και αναμένουμε να δούμε πώς πήγε η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Αν αφουγκραστούμε τον θόρυβο που έκανε η μετοχή το τελευταίο διάστημα της ανόδου της προς τα 2,85 ευρώ (πολύ κοντά στα 3 ευρώ που είχαν βάλει στόχο κάποιοι δικοί της αναλυτές), τα αποτελέσματα της τράπεζας και του ομίλου θα είναι αρκετά ικανοποιητικά.

ΕΧΑΕ

Υπεγράφη χθες η Συμφωνία παροχής Συστημάτων και Υπηρεσιών με το Χρηματιστήριο Αξιών Βελιγραδίου (BELEX), που συνεπάγεται την μετάβαση της συναλλακτικής δραστηριότητάς του ως Λειτουργός της Αγοράς στην πλατφόρμα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΑΤΗΕΧ).

Attica Bank

Ξεκίνησε χθες (25/11) η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης θα λήξει στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Στις 10 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών και στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης στο ΧΑ των μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου. Δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή όσοι είχαν μετοχές στις 23 Νοεμβρίου.

ΚΡΙ-ΚΡΙ

Έχει εξελιχθεί σε παραδοσιακή δύναμη στον χώρο των γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα στο παγωτό. Θετικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2021 ανακοίνωσε την Πέμπτη η βιομηχανία γάλακτος Κρι-Κρι. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 110,24 εκατ., έναντι 102,75 εκατ. ευρώ το 2020 (αυξημένος +7,3%).

  • Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 37,46 εκατ., έναντι 35,17 εκατ. το εννεάμηνο 2020.
  • Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 22,29 εκατ., έναντι 21,38 εκατ. το εννεάμηνο 2020.
  • Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 19,04 εκατ., έναντι 18,52 εκατ. το εννεάμηνο 2020.
  • Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 15,02 εκατ., έναντι 14,03 εκατ. το εννεάμηνο 2020.

Στην ελληνική αγορά παγωτού, οι πωλήσεις στο εννεάμηνο 2021 ανήλθαν σε 24,14 εκατ., από 21,03 εκατ., αυξημένες κατά 14,8%. Σε αυτή την αύξηση συνετέλεσε, κυρίως, η άρση των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν ως επακόλουθο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, επίσης, η ανάπτυξη της αριθμητικής διανομής, αναφέρει η εταιρεία, με την προσθήκη 1.000 νέων σημείων πώλησης μαζί με το λανσάρισμα νέων κωδικών παγωτού. Το μερίδιο αγοράς των παγωτών Κρι-Κρι αυξήθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται πλέον στο 15,9% (στοιχεία NIELSEN σε αξία, Αύγουστος 2021).

Performance Technologies

Επειδή εκτός από τα blue chips υπάρχει και η εναλλακτική αγορά με ενδιαφέρουσες εταιρείες, να σας αναφέρουμε ότι η Perfomanche Technologies προχώρησε στην έκδοση 1.136.363 νέων μετοχών και στη διάθεσή τους στην τιμή των 4,40 ευρώ, αντλώντας 5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ΑΜΚ που είχε προκηρύξει και η οποία στέφθηκε με επιτυχία, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να αγγίζουν τα 9,45 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με το cloud. Γενικά οι μετοχές τεχνολογίας ζουν μια καλή περίοδο λόγω των ψηφιακών προτεραιοτήτων που δίνει το «Ελλάδα 2.0».

Trastor

Σημαντική αύξηση κατά 57% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, τα οποία ανήλθαν σε 4,2 εκατ. σε σχέση με 2,7 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 55% εντός του γ’ τριμήνου του 2021 και ανήλθαν σε 4,3 εκατ. σε σχέση με 2,7 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Centric Πολυμέσα

Και μιας που πιάσαμε και τις μικρότερες εταιρείες, η Centric Πολυμέσα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων της τάξης των 2,25 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2021, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 2,92 εκατ. ευρώ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ