Νέα
  • ΓΔ: 1016.07 +0.06%
  • Τζίρος: 36,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Μίνι κραχ ελέω αφρικανικής μετάλλαξης - Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

H ελεύθερη πτώση τιμών και δεικτών στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται στα μισά της συνεδρίασης έστω και αν η πτώση δείχνει ότι έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα πέριξ των 865 μονάδων και δεν μετακινείται εδώ και μία ώρα ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω.  Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων λίγο μετά τις 13.30 είναι τρομακτικό. Μόλις 9 μετοχές κινούνται ανοδικά και 112 πτωτικά, δείχνοντας ολική υποχώρηση.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται πέριξ των 865 μονάδων με υποχώρηση (-3,75%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά (-3,78%) ενώ μεγαλύτερη υποχώρηση έχει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-4%).  Οι πωλήσεις είναι υψηλές και η αξία συναλλαγών στα μισά της συνεδρίασης διαμορφώνεται κοντά στα 53 εκατ. Ευρώ.  Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε market making ούτε στοιχειώδη ζήτηση που θα μπορούσε να απορροφήσει τις πωλήσεις.

Τις μεγαλύτερες πωλήσεις έχει ο τραπεζικός κλάδος με υποχώρηση πάνω από (-4,8%), οι Πρώτες ύλες (-4,64%) , τα Τρόφιμα –ποτά (-4,18%), η Τεχνολογία (-4,18%) και τα ταξίδια –αναψυχή (-4,06%).  Ειδικά ο κλάδος ταξιδιών και μεταφορών πλήττεται έντονα και στις ξένες αγορές.

Η πλειονότητα των ελληνικών blue chips βρίσκεται σε «σφυροκόπημα πωλήσεων».  Στην πρώτη σειρά των απωλειών βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές , με την μετοχή της Πειραιώς να υποχωρεί κατά (-5,95%), την Alpha Bank (-5,55%) , την ΕΤΕ (-3,87%) και την Eurobank (-3,83%).  Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, η ΔΕΗ υποχωρούσε κατά (-3,4%), ο ΟΠΑΠ (-3,75%), ο Μυτιληναίος (-4,21%), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-4,15%). Καλύτερη εικόνα και μικρότερες πιέσεις είχαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,62%) και της Jumbo (-2,71%).

Αιτία βέβαια , η νέα μετάλλαξη (αφρικανική) του Covid 19 που έρχεται με τη σειρά της να τρομοκρατήσει υγειονομικά και οικονομικά την υφήλιο.

Μεγάλη πτώση στις ευρωπαικές αγορές  

Την μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου εξαμήνου καταγράφουν οι ευρωπαικοί δείκτες. Οι απώλειες είναι αντίστοιχες της 19ης Ιουλίου 2021.  Καθολικά οι ευρωπαικοί δείκτες ξεκίνησαν έντονα πτωτικά με υποχωρήσεις να ξεπερνούν και το (-4%).  Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι κλάδοι των Ταξιδίων και Μεταφορών (αερομεταφορών) λόγω των προφανών επιπτώσεων περιορισμού ταξιδίων ενόψει της νέας μετάλλαξης (αφρικανικής) του covid 19.

O Eurostoxx 50 υποχωρούσε κατά τις 14.00 (-3,17%), ο γερμανικός DAX (-2,8%), ο γαλλικός CAC 40 (-3,49%), ο ιταλικός MIB  (-3,15%). Το μόνο παρήγορο της πτώσης είναι ότι σταδιακά οι έντονες πιέσεις και το αρχικό σοκ έχουν αρχίσει να περιορίζονται και να εμφανίζονται αγοραστές.

Αιτία του μίνι κραχ που καταγράφεται από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές και από το οποίο δεν ξέφυγε τελικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελεί η νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού που έρχεται με τη σειρά της να τρομοκρατήσει υγειονομικά και οικονομικά την υφήλιο. Ήδη πολλές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς χώρες της νοτίου Αφρικής όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της νέας μετάλλαξης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ