Νέα
  • ΓΔ: 875.78 -0.80%
  • Τζίρος: 18,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Αντίβαρο στην πτώση η Coca Cola HBC - Τονωτική συνεδρίαση για Jumbo

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Οι διεθνείς εξελίξεις καλές, τα μακροοικονομικά ενθαρρυντικά, επιχειρηματικές κινήσεις σημαντικές, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βυθιστεί στην εσωστρέφειά του. Καθόλου δεν μας άρεσε η χθεσινή συνεδρίαση. Ρηχή, άνευρη, αδύναμη, με χαμηλούς τζίρους και ένα έντονο αρνητικό ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων.

Δεν είναι ότι έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με -0,1% ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες «έτρεχαν». Είναι το αρνητικό ισοζύγιο που δείχνει ότι αδυνατούμε ως χρηματιστήριο να βγούμε στον «ήλιο». Σε κάθε περίπτωση η αντίσταση παραμένει στις 900 μονάδες, αλλά βλέπουμε δυσκολίες και στην υπέρβαση των 880 μονάδων. Με την εικόνα που είχαμε χθες, πιο πιθανή είναι η περαιτέρω υποχώρηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αμερικανικές αγορές

Έντονη ανοδική αντίδραση για τις αμερικανικές αγορές χθες βράδυ, και μάλιστα από πολλές μετοχές του τεχνολογικού χώρου. Οι αμερικανικές μετοχές δείχνουν ότι ανακτούν μια δυναμική ενόψει του «ράλι στο τέλος του χρόνου».

Γενικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αμερικανικές μετοχές, παρότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι υπεραγορασμένες, λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διερχόμαστε. Yψηλά (έως τεράστια) p/e στις τεχνολογικές μετοχές, αλλά παραδόξως μια αρκετά σταθερή συμπεριφορά. Πάνω από τις 35.200 μονάδες και πάλι ο Dow Jones.

Ευρωπαϊκές αγορές

«Ξεθάρρεψαν» από την εικόνα των αμερικανικών αγορών και οι ευρωπαϊκές, και οι δείκτες στις μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας. Μια αισιόδοξη εξέλιξη μετά από αρκετές συνεδριάσεις αμφιβολιών ή εσωστρέφειας αν θέλετε... Εάν οι ευρωπαϊκές αγορές κινηθούν ανοδικά προς το τέλος του χρόνου, δημιουργούνται οι προσδοκίες για στήριξη και άνοδο και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ελάφρυνση δημοσίου χρέους

Η απόφαση εκταμίευσης του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ, μπορεί να θεωρηθεί μια πολύ καλή εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει στις πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόωρες αποπληρωμές οι οποίες, όπως τονίστηκε, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας

Ανάπτυξη καλύτερη του 2019; Το δ' τρίμηνο θα το δείξει

Το ότι η ανάπτυξη του 2021 θα είναι καλύτερη του 2020 δεν αποτελεί είδηση (αλίμονο εάν ήταν). Ψάξαμε στα αρχεία της ΕΛΣΤΑΤ και είδαμε ότι σε επίπεδο όγκου το ΑΕΠ του γ' τριμήνου 2021 είναι υψηλότερο και από το ΑΕΠ γ' τριμήνου του 2019.

Εκεί βρίσκεται η είδηση. Εάν καταφέρουμε (ως χώρα) να έχουμε και -τουλάχιστον- ίσο ΑΕΠ δ' τριμήνου 2021 με αυτό του δ' τριμήνου 2019, τότε μπορούμε να πούμε ότι κινούμαστε στη θετική κατεύθυνση.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο πρώτος που θα ξεκινήσει το ράλι ανόδου. Δεν είναι κάτι νέο που λέγεται αυτό, αλλά η συνήθης πρακτική εδώ και 20 χρόνια. Όμως εδώ βλέπουμε βελτίωση των μεγεθών (9μήνου), προθέσεις για διανομές μερισμάτων, αλλά οι μετοχές μεταβάλλονται ελάχιστα ή είναι αρνητικές.

Είτε κάποιοι ξένοι έχουν ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις, είτε μόλις ανεβούν λίγο οι μετοχές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Coca Cola HBC

Η μετοχή της ημέρας. Πολύ καλή εξέλιξη από την αρχή της συνεδρίασης και κλείσιμο με σημαντική ημερήσια άνοδο (άνω του 2%). Η μετοχή έγινε αντίβαρο στην πτώση αρκετών blue chips και κράτησε υψηλά τον Γενικό Δείκτη. Είπαμε, πλησιάζουμε στη γιορτή των Χριστουγέννων, μια σημαντική περίοδο πωλήσεων αλλά και εμβληματική για την Coca Cola HBC.

Jumbo

Μια τονωτική συνεδρίαση για τη μετοχή. Μετά από μια σημαντική διόρθωση φαίνεται ότι επιστρέφουν οι αγοραστές και το market making. Άλλωστε και η περίοδος των Χριστουγέννων ευνοεί τις πωλήσεις. Παραδοσιακά το 20%-30% των πωλήσεων της Jumbo γίνεται τα Χριστούγεννα.

Μυτιληναίος

H μετοχή δείχνει ότι μπορεί να ανέβει πάλι πάνω από τα 15 ευρώ. Ο ΚΜΟ 200 ημερών ευνοεί αυτή την εξέλιξη. Το ζητούμενο είναι πότε θα συμβεί αυτό. Ουδείς γνωρίζει. Όταν αρχίσουν και οι ξένοι να ενδιαφέρονται για το ελληνικό χρηματιστήριο. Πάντως η μετοχή παρακολουθείται από τα περισσότερα ξένα funds λόγω των προοπτικών που ενσωματώνει. Το ενεργειακό κόστος δείχνει να απασχολεί τους παράγοντες του ομίλου.

Reds

Aναδείχθηκε πλειοδότης στη διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Σε εκτάσεις όμορες του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.

ΟΠΑΠ

Άντεξε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αλλά έκλεισε με οριακή υποχώρηση. Πάντως μαθαίνουμε ότι το δ' τρίμηνο καταγράφεται μεγάλη αύξηση εσόδων από τυχερά παίγνια και στοιχηματισμό. Έμφαση στο διαδικτυακό στοίχημα.

ΕΥΔΑΠ

Με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ακολουθεί την πρόσφατη έκδοση του σχετικού νόμου 4812/2021, καθορίζεται το εύλογο τίμημα συναλλαγής σε σχέση με το αδιύλιστο νερό που προμήθευσε η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ την ΕΥΔΑΠ κατά το χρονικό διάστημα 12/10/2013-31/12/2020 καθώς και η τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα 20 έτη - χαμηλότερη κατά 40% σε σύγκριση με την τιμή που πλήρωνε η ΕΥΔΑΠ από το 2004 έως το 2013.

Ο καθορισμός του τιμήματος του αδιύλιστου νερού και για τα επόμενα 20 έτη, παρέχει πλέον ένα σταθερό περιβάλλον τιμολόγησης για τους καταναλωτές της, αλλά και μία ξεκάθαρη εικόνα για τους επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν την εταιρεία στο απαιτητικό επενδυτικό της πλάνο και τον μετασχηματισμό της. Το γεγονός δε ότι η ΕΥΔΑΠ δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των 157,2 εκατ. ευρώ που αφορά στο διάστημα 2013-2020 εντός της περιόδου ισχύος της σύμβασης συμβάλλει στην περαιτέρω θετική αξιολόγηση της εξέλιξης για την εταιρεία.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ