Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα... ζευγάρια των τραπεζικών μετοχών και το μομέντουμ της Titan International

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

«Αν είχε 10 λεπτά παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης θα έφτανε στις 900 μονάδες», μας είπαν κάποιοι χρηματιστές χθες. Μου θυμίζει προπονητές ομάδων, που λένε ότι «εάν είχαμε 10 λεπτά παραπάνω, θα κερδίζαμε».

Τέλος πάντων, εάν η συνεδρίαση είναι καλή σήμερα, ο Γενικός Δείκτης θα φτάσει στις 900 μονάδες και ίσως τις ξεπεράσει. Είναι σημαντικό να αλλάξει η πτωτική τάση που υπάρχει από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης έπεσε προς τις 860 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, οι ελπίδες για υπέρβαση των 930 μονάδων πάνε προς το νέο έτος. Παραδοσιακά, ο Δεκέμβριος είναι πτωτικός μήνας, ο Ιανουάριος ανοδικός.

Αμερικανικές αγορές

Oι αμερικανικές αγορές βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, αλλά «στολάρουν» αυτή την περίοδο. Οι διαχειριστές θεωρούν ότι πρέπει να αναδιαρθρώσουν χαρτοφυλάκια, περιορίζοντας τις υπερτιμημένες μετοχές τεχνολογίας και αγοράζοντας μετοχές σε κλάδους όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η υγεία και το real estate.

Επενδυτικοί οίκοι όπως η Credit Suisse και η JP Morgan έχουν ανεβάσει τον στόχο για τον S&P 500 στις 5.200 μονάδες (αύξηση περίπου 15% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα), εστιάζοντας στην αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας και στις συνθήκες χρηματοοικονομικής χαλάρωσης.

EKT – Αγορές ομολόγων 2,5 τρισ. ευρώ μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου

Η αξία του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ που έχει προέλθει από την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), για την εβδομάδα μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 2,484 τρισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ προέβη σε αγορές καλυμμένων ομολόγων αξίας 614 εκατ. ευρώ, σε αγορές Asset-Βacked Securities αξίας 27 εκατ. ευρώ και σε αγορές εταιρικών και ασφαλιστικών ομολογιακών τίτλων αξίας 590 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε καθαρές αγορές αξίας 10,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού, λόγω της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), με τη συνολική αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου να διαμορφώνεται περίπου στα 1,547 τρισ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τραπεζικός δανεισμός

Περισσότερα από 50 δισ. επιδοτήσεων και δανείων υπολογίζεται ότι θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ειδικού αναπτυξιακού εργαλείου που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης COVID-19 στην ΕΕ, μέσω ενός εκτεταμένου πλαισίου επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

DBRS: Ανάπτυξη με «αστερίσκους» για την Ελλάδα το 2022

Ανάπτυξη 7,7% το 2021, 4,4% το 2022 και 3,1% το 2023 εκτιμά για την Ελλάδα ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar, τονίζοντας ωστόσο ότι το oικονομικό τοπίο θολώνει η νέα έξαρση της πανδημικής κρίσης.

Σημειώνεται πως το 7,7% για το 2021 πρόκειται για θετική αναθεώρηση έναντι της προηγούμενης εκτίμησης του Σεπτεμβρίου (+5,1%). Από την άλλη, ο οίκος μειώνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2022 στο 4,4% από 5%. Την ίδια στιγμή, σε μάλλον υψηλά επίπεδα θα κινηθεί, αν και μειούμενη, η ανεργία, με τις τιμές της να κυμαίνονται στο 15,8% το 2021, στο 14,6% το 2022 και στο 13,5% το 2023 -δείγμα ότι η οικονομία δεν «θερμαίνεται» και τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα θα παραμείνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η DBRS είναι ο 4ος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης (μετά τις S&P, Moody's, Fitch) και η άποψή του μετράει σημαντικά για την επενδυτική βαθμίδα.

ΟΤΕ

Η μετοχή του ΟΤΕ επιβεβαίωσε αυτά που γράφαμε και χθες, περί στιβαρότητας. Πολύ ισχυρή ανοδική κίνηση και με αυξημένος όγκους συναλλαγών για τη μετοχή που στηρίζει εδώ και εβδομάδες τον Γενικό Δείκτη. Αναμένουμε ότι θα έχει σημαντικά καλύτερη ποσόστωση στα χαρτοφυλάκια του MSCI

Jumbo

Επειδή γράφονται πολλά για τον όμιλο και τον ιδιοκτήτη του, απλώς μη δίνετε σημασία, λέμε εμείς. Αν συνέβαινε κάτι σοβαρό, πρώτοι οι ξένοι επενδυτές θα έσπευδαν να πουλήσουν. Η Jumbo μπαίνει σε μία εορταστική περίοδο με φιλοδοξίες αύξησης πωλήσεων. Στο τέλος του χρόνου πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τις πωλήσεις του 2019. Διατηρεί τη μεγάλη ρευστότητα.

Ελλάκτωρ - Reggeborgh

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα ο CEO της Reggeborgh Invest B.V. κ. Χένρι Χόλτερμαν. Θέματα της συζήτησης ήταν οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, και «στις οποίες ο Όμιλος Reggeborgh δηλώνει παρών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Παράλληλα, η Reggeborgh αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «είναι πλήρως αντίθετα με την πραγματικότητα και ανάξια σοβαρού σχολιασμού μεμονωμένα διαδικτυακά σχόλια περί συζήτησης θεμάτων της εταιρικής μειοψηφίας του Ομίλου Ελλάκτωρ».

Titan International

Σε ανοδικό momentum εδώ και μερικές συνεδριάσεις βρίσκεται η μετοχή της Titan International. H πορεία της, που συνοδεύεται και από αυξημένες συναλλαγές, δεν είναι άσχετη με τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων σε υποδομές που υποσχέθηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν και ενθαρρύνει και η FED. O όμιλος Titan θα έχει οφέλη από τις κατασκευές υποδομών, αφού διατηρεί μεγάλη μονάδα στις ΗΠΑ.

Διαφοροποίηση τραπεζικών μετοχών

«Ζευγάρια» έκαναν χθες οι 4 τραπεζικές μετοχές. ΕΤΕ και Eurobank υποχώρησαν, Alpha και Πειραιώς αυξήθηκαν. Η απόδοση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη έδειξε άνοδο 0,73%. Έτσι εκτιμάται ότι θα πάμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι εξελίξεις με τα ελληνικά ομόλογα (είτε θετικές είτε αρνητικές) θα επηρεάσουν σίγουρα τα εποπτικά τους κεφάλαια μέσα στο 2022.

Ας ελπίσουμε ότι θα τα επηρεάσουν θετικά και οι μετοχές θα αναβαθμιστούν. Προς το παρόν ο κλάδος δίνει έμφαση κυρίως στη διεύρυνση των δανειοδοτήσεων.

ΕΚΤΕΡ

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. υπέγραψε χθες σύμβαση εκτέλεσης έργου με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Αντικείμενο της σύμβασης είναι η κατασκευή του έργου «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Γ.Ν.Α. "Γ. Γεννηματάς"».

Το συνολικό ποσό της αμοιβής για πλήρη και περαιωμένη εργασία και παράδοση του συνόλου του έργου ανέρχεται στο κατ’ αποκοπήν τίμημα των 1,85 εκατ. ευρώ.

Μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap)

Πιέσεις δέχθηκαν αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χθες, με αποτέλεσμα να πιεστεί και ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE Mid Cap (-0,24%). Ίσως οφείλονται στη συγκυρία και στην αποκόμιση κερδών.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ