Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντίδραση της Jumbo και η συνεχιζόμενη άνοδος των ΕΛΠΕ

Πηγή: Eurokinissi

Το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο έχασε τις -όποιες- στηρίξεις στις 890 μονάδες, αλλά βρέθηκε και ακόμη χαμηλότερα, χάνοντας πολλές υπεραξίες από την άνοδο της Πέμπτης. Αυτό συνέβη και στις τραπεζικές μετοχές που ουσιαστικά απώλεσαν μεγάλο μέρος από τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

Αυξημένη η αξία συναλλαγών στα 83 εκατ. ευρώ, που αποδίδεται και στην αναδιάρθρωση (rebalancing) του FTSE, με αλλαγές σε εισόδους και εξόδους εταιρειών. Ενδεικτικά, εισήλθε η Infoquest και εξήλθε η... ΕΧΑΕ.

Aμερικανικές αγορές

Κατρακύλα στο τέλος για τον Dow Jones, μικρότερες απώλειες για S&P 500 και Nasdaq επεφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση (και τελευταία της εβδομάδας) στη Wall Street. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι χθες είχαμε την τριπλή λήξη προθεσμιακών συμβολαίων Δεκεμβρίου, μία αγορά ιδιαίτερα ισχυρή στην Αμερική που επηρεάζει ιδιαίτερα την υποκείμενη χρηματιστηριακή αγορά.

Γενικότερα, οι Αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές αναδιαρθρώνουν χαρτοφυλάκια αυτή την περίοδο προκειμένου να ξεκινήσουν καλύτερα το 2022. 

Ευρωπαϊκές αγορές

Hangover μετά το χθεσινό πάρτι είχαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Την αρχική χαρά από τις προθέσεις της ΕΚΤ για τη συνέχιση της επαναγοράς ομολόγων -με διαφορετική ίσως ονομασία και μορφή- τη διαδέχθηκε κύμα πωλήσεων από την ανησυχία για τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, το φαινόμενο εναλλαγής ανοδικών και πτωτικών συνεδριάσεων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τραπεζικές μετοχές

Με πωλήσεις στην υποκείμενη (spot) αγορά και με πιέσεις έμμεσες μέσω παραγώγων (λήξη συμβολαίων Δεκεμβρίου), ο τραπεζικός κλάδος είχε αυξημένες πιέσεις.

Ενδεικτικά, η Alpha Bank έχασε όσα είχε σχεδόν κερδίσει κατά την προχθεσινή άνοδο, σημαντική υποχώρηση της Eurobank κάτω από τα 0,90 ευρώ, η ΕΤΕ (είχε μία καλή εβδομάδα) κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τα 2,8 ευρώ παρά την υποχώρηση, ενώ πτώση προς τα 1,30 ευρώ είχε και η μετοχή της Πειραιώς.

Γενικότερα η χθεσινή συνεδρίαση προσγείωσε τους επενδυτές στις πραγματικές διαστάσεις. Τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμη και μην παίρνετε θάρρος. Αλήθεια, αυτοί οι ξένοι οίκοι που έγραφαν και γράφουν ύμνους για τις ελληνικές τράπεζες και δίνουν τιμές στόχους 30%-40% πάνω από τις τρέχουσες, τι όνειρο έχουν δει;

Alpha Bank

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων ύψους ευρώ 1,9 δισ. με τους Christofferson, Robb & Company (CRC) ως κύριο επενδυτή, AnaCap Financial (AnaCap) καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

EΛΠΕ

Για τα ΕΛΠΕ σας το έχουμε επισημάνει προ μηνός ότι η μετοχή θα πάρει τη δική της σειρά στο ράλι μετά το ράλι της Motor Oil. Από τα τέλη Νοεμβρίου η μετοχή καταγράφει σημαντική ανοδική πορεία.

ΔΕΗ

Παρά τις γενικότερες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, η μετοχή της ΔΕΗ κατάφερε να ξεχώρισε ανοδικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στα 9,5 ευρώ. Δεν είναι κακή αντίδραση σε μία περίοδο που δεν υπάρχει «ορατότητα» στις οικονομίες και στα χρηματιστήρια.

ΟΠΑΠ

Όσο η μετοχή του ΟΠΑΠ παραμένει πάνω από τα 12 ευρώ, σημαίνει ότι απλώς διορθώνει και δεν έχει κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης.

Αν χάσει τα 12 ευρώ, ίσως αλλάζει η τάση και γίνεται καθαρά πτωτική με κίνδυνο σημαντικής περαιτέρω υποχώρησης.

Jumbo

Χθες επισημάναμε ότι η παραβίαση εργασιακών συνθηκών ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις μακροπρόθεσμες. Χθες η μετοχή αντέδρασε και με καλό market making κατέγραψε άνοδο πάνω από τα 12,5 ευρώ.

Aυτοί που αγοράζουν είναι κυρίως εγχώριοι που ποντάρουν αφενός στη ρευστότητα του ομίλου και αφετέρου στις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Την υπογραφή δύο κοινών ομολογιακών δανείων ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, το πρώτο με τις ΕΤΕ, Alpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, η οποία λειτουργεί και ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων, ανακοίνωσε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Από το ανωτέρω ποσό, ποσό 88 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου ομολογιακού δανείου και ποσό 52 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας. Το δάνειο είναι διάρκειας 7,5 ετών.

Το δεύτερο δάνειο είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ, με τις Alpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς, Eurobank και την ETE, η οποία λειτουργεί και ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων. Από το ανωτέρω ποσό, ποσό 102 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου ομολογιακού δανείου και ποσό 28 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας.

Το δάνειο είναι διάρκειας 7,5 ετών με δυνατότητα παράτασης έως και δύο επιπλέον ετών.

Ιατρικό Αθηνών - ΙΑΣΩ: Tο deal της ημέρας

Το Ιατρικό Αθηνών προχώρησε στη μεταβίβαση του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας του μαιευτικού - γυναικολογικού τμήματος με το διακριτικό τίτλο «ΓΑΙΑ» στο «ΙΑΣΩ ΑΕ». Το συνολικό τίμημα της μεταβίβασης, ανερχόμενο κατά ανώτατο όριο σε 13 εκατ. ευρώ, συνδέεται με τη μελλοντική οικονομική πορεία της μεταβιβαζόμενης μαιευτικής δραστηριότητας και θα καταβληθεί σε δύο στάδια ως ακολούθως:

  • Το πρώτο στάδιο αφορά την άμεση καταβολή τιμήματος ποσού ύψους 7,8 εκατ. ευρώ.
  • Το δεύτερο στάδιο αφορά την καταβολή πρόσθετου τιμήματος με χρονικό ορίζοντα 3ετίας.

Η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του «ΓΑΙΑ» στο σύνολό της έγινε στο πλαίσιο εξορθολογισμού των λειτουργιών του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι, καθώς τόσο η γενική κλινική όσο και το «ΓΑΙΑ» λειτουργούσαν στο 100% της δυναμικότητάς τους, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της λειτουργίας τους λόγω χωροταξικών περιορισμών. Οι περιορισμοί αυτοί δεν επέτρεπαν τη δημιουργία επιπλέον κλινών αναγκαίων για να καλυφθεί η συνεχώς αυξανομένη ζήτηση, που οφείλεται κυρίως στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών του Ιατρικού.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ