Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα εύσημα στις τράπεζες, το deal Motor Oil-ΔΕΗ και η «αντίσταση» του Ιατρικού Αθηνών

Σε περίοδο μεγάλης αστάθειας και μεταβλητότητας έχουν εισέλθει οι αμερικανικές αγορές. Φαίνεται ότι η μεταβλητότητα αυτή απορρέει από την σύγκρουση της αισιοδοξίας της ανάπτυξης με το φόβο του πληθωρισμού.

Πάντως και ο Dow Jones κρατά τις 36.000 μονάδες (σημαντικό για μελλοντική τάση) και ο S&P 500 κρατά τις 4.600 μονάδες.

Γενικότερα οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες σε τεχνολογικές μετοχές τις οποίες όμως θεωρούν υπερτιμημένες και προτιμούν να τις αγοράζουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ευρωπαϊκές αγορές

Mεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές (ο γερμανικός DAX επέστρεψε στις 16.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κάτω από τις 7.200 μονάδες) σε μία κίνηση που περισσότερο βασίζεται στην επιλογή μετοχών και όχι δεικτών.

Τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΚΤ είναι αρκετά ασαφή και οι διαχειριστές θέλουν περισσότερες διευκρινήσεις για το πώς θα κινηθεί από τον επόμενο μήνα.

Cenergy – Ολοκλήρωση έργου στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ

Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, ολοκλήρωσε την κατασκευή και φόρτωση καλωδίων, κατ' εκτέλεση της σύμβασης που της ανατέθηκε από την Dominion Energy για τη μερική προμήθεια inter-array καλωδίων για το έργο Coast Virginia Offshore Wind (CVOW).

Σκοπός αυτού του έργου είναι να παρέχει περίπου 2,6 GW καθαρής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νοικοκυριά της Πολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

Το έργο θα έχει πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή Hampton Roads, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για ολόκληρη την Πολιτεία της Βιρτζίνια μια βιώσιμη αλλά και αναγκαία ευκαιρία να αποκτήσει καθαρή ενέργεια και να πετύχει τους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους.

Οτι θα πουλάγαμε ενεργειακή τεχνογνωσία στους Αμερικανούς δεν το φανταζόμουν ποτέ...

Eλληνικές τράπεζες – Fitch

Επαίνεσε τις ελληνικές τράπεζες σε διαδικτυακό συνέδριο η Fitch, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της αξιολόγησης. Άντε τώρα να την παραπέμψει (την αξιολόγηση) στις καλένδες όπως έκαναν η S&P και η Moody's...

Σε διαδικτυακό συνέδριο για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, η Fitch επανέλαβε την εκτίμησή της ότι ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί φέτος σε μονοψήφια επίπεδα. Αυτό αποτελεί συνεπώς πρόκριμα για αναβάθμιση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2022, φέροντας την Ελλάδα πιο κοντά στο «στοίχημα» του investment grade.

Επίσης, τόνισε πως οι προοπτικές τους για το 2022 είναι φανερά βελτιωμένες χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και τη μείωση των NPEs, με την οικονομική ανάκαμψη και την εξυγίανσή τους να συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον του κλάδου.

Premia

Eγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Premia για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή για διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως 100.000 άυλων, κοινών, ανώνυμων ομολογιών της με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 100.000.000 ευρώ.

Eurobank

H μετοχή της Eurobank φαινόταν «κουρασμένη» από χθες. Από την στιγμή που η κεφαλαιαοποίηση της τράπεζας έχει ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρω ήταν λογικό να δούμε διορθωτικές κινήσεις και πωλήσεις σήμερα.

Πάντως, κράτησε το 1 ευρώ και ενδεχομένως αυτό θα φανεί χρήσιμο στις επόμενες συνεδριάσεις. Ο στόχος (όπως αναφέρουν ξένοι οίκοι) είναι να φτάσει πάνω από τα 1,1 ευρώ.

Motor Oil – ΔΕΗ

Η Motor Oil και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν την Πέμπτη την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (Memorandum of Understanding - MOU) για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture), έργων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.

Η συμμετοχή της Motor Oil στο κοινό μετοχικό σχήμα θα ανέλθει σε 51% και της ΔΕΗ σε 49%.

Η κοινοπραξία πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Motor Oil.

Η κοινοπραξία έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στη χώρα, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero).

ΟΤΕ

Για τον ΟΤΕ τα έχουμε πει πολλές φορές. Ως «την καλύτερη μετοχή αυτή την περίοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση», τη χαρακτηρίσαμε χθες και μάλλον μας δικαίωσε και πάλι, ανεβαίνοντας πάνω από τα 17,17 ευρώ, παρά το γεγονός ότι προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν κάποιοι πωλητές.

Lavipharm

Άνοδο με αυξημένους όγκους είχε η μετοχή χθες, γεγονός που την έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να μιλήσουν για ενδιαφέρον ξένων (αμερικανικών) funds. Δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το προσυπογράψουμε.

Όμως γενικότερα, η Lavipharm έλκει τα βλέμματα των επενδυτών σε μία περίοδο υγειονομικής προσήλωσης και προσαρμογής.

Ιατρικό Αθηνών

Και εδώ μία μετοχή του κλάδου υγείας, η μόνη εισηγμένη ιδιωτική κλινική στο Χρηματιστήριο Αξιών (ως όμιλος), που εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα των τελευταίο διάστημα.

Γενικότερα μετά την επέλαση της CVC στον κλάδο (κλινικών), το Ιατρικό Αθηνών είναι η μεγαλύτερη κλινική που κρατά το λάβαρο της αντίστασης στο ξένο funds. Προχωρά και σε νέες συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Trastor

H Trastor πλειοδότησε για την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 1.023,14 τ.μ επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων, ολικής επιφανείας 2.165,86 τ.μ, το οποίο βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου Αττικής επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου.

Το ποσό της πλειοδοσίας για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε σε 2.351.000 ευρώ.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα εν αναμονή του νέου νομοσχεδίου

Σε 197 χιλιάδες ευρώ ανήλθαν τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες. Είχαμε καιρό να δούμε τέτοιες κινήσεις, πράγμα που δείχνει ότι η ΕΚ υπό την κα Λαζαράκου θέλει να δείξει πυγμή απέναντι ακόμη και σε μικρές παρανομίες.

Αλήθεια, προχθές έληξε η περίοδος διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την νέα μορφή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Προφανώς έχει επιστραφεί προς διόρθωση στους συγγραφείς του.

Ενωση Θεσμικών Επενδυτών: Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων το 2021 σε συλλογικές επενδύσεις ανήλθαν σε 2,5 δισ.

Το 2021 ήταν ένα πολύ θετικό έτος για τους Έλληνες διαχειριστές. Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων και ακινήτων διαμορφώθηκε στα 22,2 δισ. ευρώ στις 31.12.2021 καταγράφοντας σημαντική αύξηση 23,23% από την αρχή του έτους. Μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η αύξηση ήταν 9,21% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, συνεχίζοντας την αυξητική τροχιά η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020.

Η αγορά της θεσμικής διαχείρισης είναι πλέον μοιρασμένη μεταξύ των (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.-αμοιβαία κεφάλαια) που καλύπτουν το 50,2% του συνόλου της αγοράς, και των υπολοίπων μορφών θεσμικής διαχείρισης, δηλαδή του asset management στο 33,7%, του σταθερά αυξανόμενου κλάδου των Α.Ε.Ε.Α.Π. 15,5% και της μικρής προς το παρόν διείσδυσης των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.

Αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων: Θετικές σε όλες τις κατηγορίες

Στο μέτωπο των αποδόσεων αμοιβαίων κεφαλαίων , αυτές διαμορφώθηκαν θετικά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των Μετοχικών και Μικτών Ο.Σ.Ε.Κ.Α.

Τις υψηλότερες μέσες αποδόσεις κατέγραψαν η μικρή κατηγορία των Μετοχικών Αμερικής με 24,56%, οι Μετοχικοί-Αναπτυγμένων Αγορών με 22,99%, Μετοχικοί-Αναπτυσσομένων Αγορών με 19,34%, η μικρή κατηγορία των Διεθνών Μετοχικών με 18,19%, Μετοχικοί Ευρωζώνης με 17,93%, Μετοχικοί Ελλάδας με 16,66% και Funds of Funds Μετοχικοί με 16,20%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ