Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι συναλλαγές της Alpha Bank και το τέλος της Trastor από το ταμπλό

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου
Πηγή:Eurokinissi

Ξεκίνησαν ήπια ανοδικά οι αμερικανικές αγορές, αλλά τελικά παρασύρθηκαν σε ένα βίαιο καθοδικό σπιράλ που ξεκίνησε με πωλήσεις σε (υπερτιμημένες) μετοχές τεχνολογίας.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κάτω από τις 14.000 μονάδες, κυρίως λόγω πτώσης στη μετοχή της Netflix. Οταν «φουσκώνουν» τα μπαλόνια ή θα πρέπει να χάσουν λίγο αέρα ή θα σκάσουν.

Νομίζουμε ότι η διόρθωση στις μετοχές τεχνολογίας δεν αιφνιδιάζει κανέναν εχέφρονα επενδυτή. Ακόμη και οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές θέλουν μία προοπτική για να κινηθούν ανοδικά.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι παρά τις δυσκολίες θα βρεθεί μία κοινή απόφαση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας. Οι απαισιόδοξοι δεν θέλουν να πιστέψουν ότι θα έχουμε σύγκρουση.

Αρα, ετοιμαστείτε για μία μεσοβέζικη λύση που θα ικανοποιεί τη Ρωσία και δεν θα θίγει το ΝΑΤΟ. Διπλωμάτης και ο... Καγκελάριος.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» αλλά δεν τρομάζει ακόμη

Μπορεί να κοκκίνησε ο πίνακας στο ελληνικό χρηματιστήριο με τόσες μετοχές να υποχωρούν, αλλά -για ένα περίεργο λόγο- οι παράγοντες της αγοράς μάλλον δεν δείχνουν φοβισμένοι.

Ισως γιατί ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από την πρώτη στήριξη στις 925 μονάδες. Εάν φτάσει εκεί (925 μονάδες), τότε θα δούμε ποιοι θα είναι οι ψύχραιμοι και ποιοι όχι.

Προς το παρόν, από τη Δευτέρα θα διαχειριστεί την παραμονή πάνω από τις 940 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη πρόσφατη εβδομαδιαία άνοδο, η εκτίναξη από τις 900 μονάδες προς τις 957 έγινε απότομα και χωρίς στάση.

FTSE Mid Cap

Να πιέζονται οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης το καταλαβαίνουμε. Να πιέζονται και οι καλές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν έχουν μεγάλη έκθεση στις ξένες αγορές, δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε.

Γενικά, πάντως, όταν κλείνουν margin calls (περιθώρια στα χαρτοφυλάκια) την πληρώνουν οι μικρο-μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις γιατί δεν έχουν εμπορευσιμότητα.

Alpha Bank

Πολλές και μεγάλες συναλλαγές (1% της κεφαλαιοποίησής της) για τη μετοχή της Alpha Bank χθες. Η μετοχή υποχώρησε ελεγχόμενα και εν μέσω μεγάλων πακέτων. Ψάξαμε και ακούσαμε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πρόκειται για αναπροσαρμογή θέσεων μέσα στον όμιλο (είχε ξαναγίνει προ 3 εβδομάδων) και ο δεύτερος ότι κάποιος ξένος μείωσε θέσεις.

Πιθανότερη θεωρούμε την πρώτη εκδοχή (αλλαγή θέσεων μέσα στον όμιλο), αλλά θα περιμένουμε και τις ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο να δούμε.

Την κάλυψη της Alpha Bank με τιμή στόχο 1,50 ευρώ και ουδέτερη σύσταση ξεκινά και πάλι η Citigroup, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η Διοίκηση της Τράπεζας έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, την αύξηση των προμηθειών και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να επιτύχει την αύξηση των μεγεθών και της κερδοφορίας της, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Οι εκτιμήσεις του οίκου κάνουν λόγο για κερδοφορία της τάξεως του 9% το 2024, πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς για 8%.

Τράπεζα Πειραιώς: Θα φύγει από το χρηματιστήριο η Trastor μετά από δημόσια πρόταση

Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. κατέληξε σε συμφωνία με την WRED LLC, συνδεδεμένη εταιρεία της Varde Partners, για την απόκτηση του ποσοστού της WRED, 52% περίπου, στην Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Το συμφωνηθέν τίμημα της συναλλαγής σε μετρητά θα ανέλθει σε περίπου 98 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με συμμετοχή περίπου 45%, ενώ το υπολειπόμενο περίπου 3% των μετοχών είναι ελεύθερης διασποράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εξαγορά επιφέρει τα ακόλουθα βασικά οφέλη για την Τράπεζα:

  • άμεση ενίσχυση των πηγών εσόδων από προμήθειες, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης
  • αξιοποίηση της ευνοϊκής δυναμικής που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στους υψηλής ανάπτυξης τομείς των γραφείων υψηλών προδιαγραφών και αποθηκών (logistics), όπου επικεντρώνεται κυρίως η Trastor,
  • ισχυροποίηση της επενδυτικής πρότασης της Πειραιώς με μία από τις πλέον αποτελεσματικές πλατφόρμες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ενεργοποιήσει τη διεξαγωγή υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης από την Τράπεζα για το υπολειπόμενο περίπου 3% των μετοχών της Trastor, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας περί εξαγορών.

JUMBO

Τη Δευτέρα η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του προμερίσματος ύψους 0,385 ευρώ/μετοχή. Από εκεί και πέρα θα δούμε την καθαρή δυναμική ή την αδυναμία παλινόρθωσης της μετοχής.

Yπενθυμίζεται ότι ο κ. Βακάκης είπε ότι θα διατηρήσει την ίδια μερισματική πολιτική. Αρα συμπεραίνουμε ότι θα υπάρξει μελλοντικά και νέο μέρισμα.

Μυτιληναίος

Την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Μυτιληναίος ανοίγει την αυλαία δημοσίευσης αποτελεσμάτων χρήσης 2021, με την τηλεδιάσκεψη της εταιρίας να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ουσιαστικά εάν δείξει θετικά αποτελέσματα χρήσης θα βοηθήσει και ολόκληρη την χρηματιστηριακή αγορά.

Σας γράψαμε χθες ότι ο όμιλος ευνοείται από τις ανατιμήσεις των βιομηχανικών μετάλλων, ενώ πιέζεται από τις ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους. Θα ακούσουμε ενδιαφέροντα πράγματα την Πέμπτη.

Premia Properties

Την Τετάρτη 26/1 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Premia Properties.

SATO: Οταν πουλάει ο πρόεδρος

Ο κ. Θεοδωρίδης Γεώργιος, Πρόεδρος και Διευθύνων της Εταιρείας, προέβη την 18η Ιανουαρίου 2022 σε πώληση 110.000 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας, συνολικής αξίας 8.756,00 ευρώ και την 19η Ιανουαρίου 2022 σε πώληση 41.000 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας.

Τι να υποθέσουμε; Μία υποχρεωτική κίνηση από τις τράπεζες; Μία αλλαγή μετοχικής σύνθεσης; Θα δείξει...

Noval Property: «Πράσινο» ομόλογο

Η εταιρεία, μέσω του από 24.11.2021 εγκεκριμένου Ενημερωτικού Δελτίου και του Πλαισίου Πράσινου Ομολόγου, έχει δεσμευτεί: να διαθέσει τα καθαρά έσοδα του Πράσινου Ομολόγου για τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων, καθώς και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων που συνδέονται με τέτοιες επενδύσεις, να δημιουργήσει Μητρώο Επιλέξιμων Βιώσιμων Έργων, ήτοι έργων τα οποία πληρούν ή σχεδιάζεται να πληρούν ή θα πληρούν τα κριτήρια του Green Bond Framework, το οποίο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες σχετικές πληροφορίες:

• Συνοπτικές λεπτομέρειες των επιλέξιμων βιώσιμων έργων/δαπανών για τις οποίες έχει δεσμευθεί το ισοδύναμο ποσό των προσόδων από το Πράσινο Ομόλογο σύμφωνα με το Πλαίσιο Πράσινου Ομολόγου.

• Συνολικές απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες ανά επιλέξιμο βιώσιμο έργο.

• Ποσό της κατανομής που πραγματοποιήθηκε.

• Οποιοδήποτε αδιάθετο ισοδύναμο ποσό του πράσινου ομολόγου, το οποίο δεν έχει ακόμη δεσμευθεί έναντι επιλέξιμων βιώσιμων έργων/δαπανών.

• τη σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Πράσινου Ομολόγου, προκειμένου για τη διασφάλιση συμμόρφωσης της χρήσης των προσόδων με τις αρχές του Πλαισίου Πράσινου Ομολόγου.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε:

  • Την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού της δελτίου της εταιρίας «ΙNTRAKΑΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» για τη δημόσια προσφορά έως 27.027.028 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους έως 51.351.353,20 ευρώ , και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Την χορήγηση άδειας λειτουργίας στην εταιρία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ» για τη λειτουργία της ως Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΑΕΔΟΕΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 4209/2013 όπως ισχύει.

 

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ