Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: «Παγωμένη» συνεδρίαση με αδυναμία αντίδρασης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι η προσδοκία για εκτόνωση της κρίσης μετά την συνάντηση στο Παρίσι διπλωματικών στελεχών από τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας και ο δεύτερος, είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ίδια αντιπληθωριστική πολιτική.

Ομως, το σημερινό πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών (για τους ίδιους λόγους) δείχνει ότι τα προβλήματα στις οικονομίες θα είναι αυξημένα.

Ανάκαμψη στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετά καλές συνθήκες για τις ευρωπαϊκές αγορές και οι αντιδράσεις στα 5 μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην ΕΕ και στη Βρετανία δείχνουν ότι μάλλον θα υπάρξει μερική ανάκαμψη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αν το δούμε εντελώς θεωρητικά, η χθεσινή βίαια διόρθωση στις αγορές μάλλον λειτουργεί θετικά αφού «εξαέρωσε» τη «φούσκα» που είχε δημιουργηθεί πριν αυτή... σκάσει με πιο βίαιο τρόπο.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοιες βίαιες διορθώσεις θα βλέπουμε αρκετά συχνά μέσα στο α' εξάμηνο του 2022, μέχρι να προσαρμοστούν οι αγορές στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Αντίστοιχες πιέσεις (εκτονώθηκαν προς το τέλος των συνεδριάσεων) είχαμε και στις αμερικανικές αγορές, που περιμένουν αύριο, Τετάρτη, ειδήσεις από την FED που πιθανότατα θα αφορούν πληθωρισμό και αυξήσεις επιτοκίων.

Oι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι εάν πάμε σε 5 αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, οι πιέσεις σε πολλούς κλάδους θα είναι μεγάλες και ουσιαστικά η ανάπτυξη για το 2022 θα υπονομευθεί. Γι' αυτό ήδη έχει αυξηθεί η χρηματιστηριακή μεταβλητότητα.

Η «παγωμένη» ελληνική συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 920 μονάδες και κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης μεταξύ των 918-921 μονάδων. Ομως, κατά τις δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης και μόλις άνοιξαν πτωτικά οι αμερικανικές αγορές, βγήκαν αρκετοί πωλητές σε blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει προς τις 914 μονάδες ξανά.

Ρευστοποιήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, άνοδος στις τράπεζες

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 913,36 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,16%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74 εκατ. ευρώ.

Θετικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 69 ανοδικές μετοχές και 37 πτωτικές. Από την πτώση του ΓΔ και το θετικό ισοζύγιο είναι κατανοητό ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις ήταν στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ τα κέρδη στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,12%) και ο δείκτης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,72%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (1,06%), Τεχνολογίας (0,87%), Υγείας (-0,44%), χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (0,44%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-2,29%), Πετρελαίου-Αερίου (-0,74%), Τροφίμων-Ποτών (-0,68%).

Τις περισσότερες συναλλαγές είχαν οι μετοχές Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ