Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντίδραση του ΟΤΕ και η άνοδος για Lavipharm και Ιατρικό

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Oι μεγάλοι Αμερικανοί διαχειριστές έχουν διαφοροποιηθεί μεταξύ τους σε ό,τι αφορά την πορεία των αμερικανικών δεικτών, κατ' αρχήν, και των υπόλοιπων αγορών ανά τον κόσμο. Κάποιοι θεωρούν ότι η FED δεν θα προχωρήσει σε δραματικές αυξήσεις επιτοκίων, ούτε θα σταματήσει απότομα τις επαναγορές ομολόγων.

«Θα πάρει απλώς λίγο το πόδι από το γκάζι, αλλά δεν θα πατήσει απότομα φρένο», αναφέρει η BlackRock. Η Morgan Stanley με τη σειρά της προειδοποιεί για «χειμώνα των αγορών».

Η αλήθεια είναι ότι ήδη ο Dow Jones πραγματοποιεί μια σημαντική διόρθωση αυτές τις ημέρες (της τάξης του 10% περίπου), ενώ αντίστοιχη διόρθωση πραγματοποιούν και οι υπόλοιποι δείκτες. Οι μεγάλες διορθωτικές κινήσεις γίνονται κυρίως στις τεχνολογικές μετοχές, που έχουν υποστεί απώλειες πάνω από 10% σε περίπου 8 συνεδριάσεις.

Ευρωπαϊκές αγορές: Υπολογίζουν πλέον και θέματα ενέργειας λόγω «ουκρανικού»

Την Πέμπτη αναμένονται οι δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ για την πολιτική της ΕΚΤ. Μόνο προσέξτε γιατί τα πράγματα δεν είναι απλά, ούτε μόνο οικονομικά (επιτόκια, πληθωρισμός, tapering κ.ά.). Υπάρχει πλέον και η «ουκρανική» κρίση, που μπορεί να είναι γεωπολιτική αλλά έχει -λόγω φυσικού αερίου- και οικονομικό ενδιαφέρον.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του Καγκελάριου από τις Βρυξέλλες, έχει βάλει κάτω και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό και τις κοινωνικές επιπτώσεις από μια πιθανή σύγκρουση. Μια άστοχη κίνηση από την ΕΚΤ ίσως αποβεί μοιραία για τη συνοχή της ΕΕ. Ισορροπία σε ένα λεπτό σκοινί...

Ουκρανικό ζήτημα

Η ελπίδα -για την ειρήνη- θα είναι πάντα παρούσα στο θέμα της Ουκρανίας. Τα ευρωπαϊκά κράτη (ΕΕ και Βρετανία) βρίσκονται σε εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση, καθώς γνωρίζουν ότι μια σύγκρουση με τη Ρωσία θα έχει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η συνάντηση του Παρισιού (διπλωμάτες από Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) είναι η τελευταία ευκαιρία; Ίσως η προτελευταία, εάν υπάρξει τελικά η μεγάλη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν που ουσιαστικά θα εκτονώσει την κρίση. Όμως τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Η απόφαση για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου πάρθηκε μετά από μεγάλη σύσκεψη (διαδικτυακής επικοινωνίας) των παραγόντων της αγοράς και ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 11.30 τη Δευτέρα το βράδυ. Ουσιαστικά είχαν «βραχυκυκλώσει» από την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει ως αργία την Τρίτη.

Όμως οι τράπεζες δήλωσαν ότι δεν έχουν τραπεζική αργία και ότι θα δούλευαν κανονικά. Έτσι κρίθηκε με αρκετή καθυστέρηση να πραγματοποιηθεί η χθεσινή συνεδρίαση.

Γενικός Δείκτης: Πιέσεις από τα μη χρηματοοικονομικά blue chips

Μία συνεδρίαση που ενώ έδειχνε ότι μπορούσε να επιστρέψει προς τις 925 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τελικά παρασύρθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα (913,8 μονάδες) εξαιτίας συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει αδύναμη, ο ΟΠΑΠ έχασε το momentum του, ενώ η Jumbo υποχωρεί με την ίδια ένταση με την οποία ανέβηκε. Πτωτικά επηρέασαν τον Γενικό Δείκτη και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil και ο ΑΔΜΗΕ (όπως γράφαμε χθες), αλλά και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τα Πλαστικά Θράκης.

Ελλάκτωρ - Ακτωρ Παραχωρήσεις

Η μετοχή ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες λόγω του φιάσκου της Αττικής Οδού, αλλά σταδιακά βγήκαν αγοραστές και το market making και ισορρόπησε. Η μετοχή έκλεισε τελικά αμετάβλητη.

Γίνονται προσπάθειες από τη διοίκηση να περάσει ανώδυνα (σε όλα τα επίπεδα) το σοκ που δημιουργήθηκε με την Αττική Οδό. Η -πρώιμη- παραίτηση του CEO ήταν το πρώτο βήμα.

Η Ακτωρ Παραχωρήσεις έχει πλειοψηφική συμμετοχή στην Αττική Οδό (65,8%).

OTE

Για ακόμη μία συνεδρίαση, η μετοχή είχε πολύ καλή αντίδραση. Όχι μόνο ανοδικά, αλλά και με όγκους. Δείχνει ότι κατευθύνεται με σταθερούς όγκους και ήπιες κινήσεις προς τα 17 ευρώ πάλι.

Εμείς όμως στεκόμαστε στην αντίδρασή της στην πτώση της Δευτέρας. Εκεί η μετοχή απέδειξε ότι εκτός από την άνοδο έχει και «αμυντικά χαρακτηριστικά».

ΕΤΕ

Πρωταγωνίστησε από την πλευρά των τραπεζών σε άνοδο αλλά και γενικότερα σε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Προχωρά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ μαθαίνουμε ότι τα οργανικά αποτελέσματα της ΕΤΕ για το 2021 θα είναι από τα πιο ενισχυμένα των τελευταίων 10 ετών.

Coca Cola HBC

Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη θυγατρική της Coca Cola HBC Holdings ένα επιπλέον ποσοστό περίπου 42% των μετοχών της Coca Cola Bottling Company Αιγύπτου έναντι 123 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Το συνολικό ποσοστό της Coca Cola Holdings στην Coca Cola Αιγύπτου ανέβηκε στο 94,7%.

Aegean

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Aegean. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι ακυρώνονται αρκετές πτήσεις εσωτερικού εξαιτίας της κακοκαιρίας ή ότι δεν έχουν τις πληρότητες που θα ήθελαν στις πτήσεις εξωτερικού τον Ιανουάριο.

Υγεία: Στα... πάνω τους Lavipharm και Iατρικό Αθηνών

Στις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο βρέθηκαν χθες δύο από τον κλάδο υγείας. Η Lavipharm, που εδώ και καιρό εμφανίζεται ιδιαίτερα «ζωηρή» και σε άνοδο και σε όγκους συναλλαγών, και το Ιατρικό Αθηνών, που και αυτό έχει ένα ξεχωριστό ρόλο μέσα στην ιδιωτική υγεία και αναμένονται καλές εμπορικές κόντρες με το CVC.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ