Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Εκτίναξη του Γεν. Δείκτη προς τις 930 μονάδες - «Ελατήριο» για τις ευρωπαϊκές αγορές

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime news

Μεγάλη ανάκαμψη είχαν σήμερα οι ευρωπαικές αγορές, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν και αυτοί έντονα ανοδικά. Πολλοί αναλυτές αποδίδουν τις ανοδικές κινήσεις στις προσδοκίες για τις αποφάσεις της FED, άλλοι βλέπουν πιθανή εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία και άλλοι θεωρούν ότι η πίεση των προηγούμενων ημερών θα λειτουργήσει ως “πιεσσόμενο ελατήριο” προς υψηλότερα επίπεδα.

Οι ευρωπαικές αγορές έχουν καλύψει πάλι μεγάλο μέρος των απωλειών της Δευτέρας, ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται προς τα επίπεδα. Ανεξάρτητα πάντως από τις εξελίξεις, οι αγορές διακρίνονται από την μεγαλύτερη ίσως μεταβλητότητα που έχουν καταγράψει από τον Μάρτιο 2020.

Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, τα προβλήματα οξυμένα και τα ερωτηματικά για το μεσοπρόθεσμο μέλλον αυξημένα. Οι αμερικανικές αγορές ποντάρουν πλέον στην εταιρική ανάπτυξη και στις ανακοινώσεις αυξημένων κερδοφοριών.

Εκτίναξη του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 930 μονάδες

Στα επίπεδα κοντά στο υψηλό ημέρας στις 932,96 μονάδες με άνοδο 2,15% έκλεισε ο Γεν. Δείκτης. Υψηλό το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ακολουθείται από την έντονη ανοδική αντίδραση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.Οι σναλλαγές ήταν αυξημένες στα 90 εκατ. Ευρώ περίπου, ενώ έντονα ανοδικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων διαμορφώθηκε σε 94 ανοδικές και 23 καθοδικές μετοχές.

Ο δείκτης FTSE large Cap κατέγραψε άνοδο 2,45% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 2,07%. Οι τραπεζικές μετοχές (3,52%) καθοδήγησαν και πάλι την ανοδική κίνηση. Στους υπόλοιπου κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα Ταξίδια-Αναψυχή (5,18%), το Εμπόριο (3,18%), οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (2,82%), οι Βιομηχανικές Υπηρεσίες (2,44%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κατασκευές λόγω των πιέσεων στην μετοχή της Ελλάκτωρ. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Alpha Bank, o OTE, η ΔΕΗ, η ΕΤΕ, Eurobank, ο ΟΠΑΠ.

Με το βλέμμα στραμμένο προς την FED οι αγορές περιμένουν εξελίξεις που θα κινηθούν προς μία προσπάθεια μείωσης πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να 'τραυματιστούν' οι αναπτυξιακές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Οι ευρωπαικές αγορές περιμένουν αύριο Πέμπτη δηλώσεις από την ΕΚΤ με τον ίδιο προσανατολισμό. Όμως την Ευρώπη και την Βρετανία τους απασχολεί περισσότερο αυτή την στιγμή η επικείμενη πολεμική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ (ΗΠΑ) και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πολλοί αναμένουν εκτόνωση πιέσεων έστω και την τελευταία στιγμή. Εάν συμβεί αυτό θα είναι μία εξαιρετική εξέλιξη για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ