Νέα
  • ΓΔ: 791.43 -1.78%
  • Τζίρος: 36,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ενδιαφέρουσα πορεία της Eurobank και οι αντοχές της Jumbo

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Η κόντρα των κολοσσών της τεχνολογίας στη Wall Street έληξε ισόπαλη. Ανέβηκε η Apple, βυθίστηκε η μετοχή του Facebook λόγω δηλώσεων του ιδρυτή του.

Γενικά, οι τρεις αμερικανικοί δείκτες πλαγιολισθαίνουν άνευ κατεύθυνσης. Εταιρικά αποτελέσματα, δηλώσεις επιχειρηματιών και επιχειρηματικές κινήσεις είναι αυτά που δίνουν το κλίμα σε συγκεκριμένες μετοχές και όχι στο σύνολο του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Οσο επίκεινται αυξήσεις επιτοκίων (5 τον αριθμό) η χρηματιστηριακή πορεία μάλλον θα είναι δύσκολη.

EKT - Κριστίν Λαγκάρντ

Την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο επιθυμητό 2% μέχρι το 2023 εξέφρασε με δηλώσεις της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επεσήμανε πως δεν έχει υπάρχει λόγος απότομης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν πρέπει να συμβεί πριν από τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, όπως είπε η κυρία Λαγκάρντ, «τα τελευταία 20 χρόνια, η ΕΚΤ διασφάλισε τη σταθερότητα των τιμών, με μέσο ποσοστό πληθωρισμού 1,7% από τις αρχές του 1999. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε». Σχετικά με την ανάπτυξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «η τριμηνιαία ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, γεγονός που επέτρεψε ακόμα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να ανακάμψει στο προ πανδημίας επίπεδό του».

Η συγκράτηση της δυναμικής της ανάπτυξης προήλθε κυρίως από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μπορεί το θέμα της Ουκρανίας να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές δεν μοιάζουν να φοβούνται και κινούνται ανοδικά. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως έλλειψη γνώσης και κινδύνου είτε ως αμφισβήτησης μελλοντικής κρίσης.

Ομως τώρα κινούμαστε μέρα με τη μέρα στο θέμα αυτό. Ας περιμένουμε τη σημερινή συνεδρίαση να δούμε τι θα γίνει μετά τη συνάντηση Πούτιν - Μακρόν.

Γενικός Δείκτης

Παρακολουθούσα τη συνεδρίαση και μου έκανε εντύπωση ότι η πτώση ήταν μόλις 0,73%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν καθοδικές και μάλιστα οι δεικτοβαρείς περισσότερο από 1%. Επίσης με ένα έντονα καθοδικό ισοζύγιο (1 ανοδική / 3 πτωτικές). Ήταν από τις συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης μοιάζει με «παραμορφωτικός καθρέπτης». Τεχνικά, το γεγονός ότι παρέμεινε πέριξ των 940 μονάδων είναι θετικό. Εάν υποχωρήσει, η πρώτη στήριξη είναι στις 925 μονάδες.

ΕΤΕ

Εντονες συναλλαγές και με μεγάλα πακέτα στη μετοχή της ΕΤΕ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο τζίρος έφτασε στα 29 εκατ. ευρώ σχεδόν, δηλαδή ήταν πολύ υψηλός. Η μετοχή υποχώρησε κατά 1,51%. Την ίδια ώρα, η τράπεζα προχώρησε στον σχεδιασμό του πλαισίου υπηρεσιών «ΕΘΝΙΚΗ 2.0», μέσω του οποίου παρέχει στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Το συνολικό επιλέξιμο κόστος των ιδιωτικών επενδύσεων συγχρηματοδοτείται μέχρι 50% με κεφάλαια του Ταμείου, καθώς και τουλάχιστον κατά 20% με ίδια κεφάλαια των επενδυτών και τουλάχιστον κατά 30% με δάνεια προερχόμενα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς θεσμούς (EIB, EBRD).

Eurobank

Η μοναδική τραπεζική μετοχή που ξεχώρισε χθες. Ενδιαφέρουσα η χθεσινή διαγραμματική πορεία της. Υποχώρησε και ανέβηκε ξανά και στο τέλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Μυτιληναίος

Την 4η επιχειρηματική κίνησή του από την αρχή του χρόνου (δηλαδή σε περίπου 35 ημέρες) ανήγγειλε χθες ο όμιλος Μυτιληναίος, αλλά η μετοχή υποχώρησε. Το είχαμε επισημάνει την προηγούμενη φορά και βλέπουμε να επαναλαμβάνεται.

Η αγορά δεν αντιδρά στις κινήσεις του ομίλου. Κάτι πρέπει να κάνει η διοίκηση γι' αυτό. Πάντως όταν αγοράζουν εταιρείες βασικών στελεχών, αυτό είναι καλό δείγμα εμπιστοσύνης στον όμιλο. Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Mytilineos, στα 23,8 από 19,5 ευρώ, δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση overweight.

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για «ελκυστικό συνδυασμό αξίας και ανάπτυξης», με το περιθώριο ανόδου για τη μετοχή να εκτιμάται στο 57%.

ΟΠΑΠ

Πιέζεται και κινείται κάτω από τα 13 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι, ελλείψει μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων και λόγω της ακρίβειας, η κίνηση στα πρακτορεία έχει μειωθεί σε σχέση με αυτή που αναμενόταν.

Πάντως ο ΟΠΑΠ θα μοιράσει και φέτος υψηλότατο μέρισμα, που μαζί με το προμέρισμα θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν το 1 ευρώ.

Jumbo

Ως προσπάθεια απειλής και εκβιασμού θεωρεί η διοίκηση της Jumbo την είδηση περί ατυχήματος που είχε γίνει σε κατάστημά της προ πολλών μηνών.

Ανεξάρτητα αυτού, η μετοχή της Jumbo κρατήθηκε πάνω από τα 13 ευρώ και σε αυτή τη συνεδρίαση, δείχνοντας αντοχές.

Eυρωπαϊκή Πίστη

Μάλλον ασαφή θα λέγαμε την απάντηση της εταιρείας σε ένα δημοσίευμα που τη «φωτογράφιζε» ως εταιρεία προς πώληση έναντι 175-190 εκατ. ευρώ. Διαβάστε και εάν μπορείτε βγάλτε συμπέρασμα από αυτό το σημείο της απάντησης: «Η Εταιρεία και εξ όσων γνωρίζουμε οι μέτοχοί της, δεν έχουν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε, αναφορικά με την πιθανή μεταβίβαση μετοχών της». 

Δηλαδή έτσι όπως το διαβάζουμε, μπορεί να έχει συμβεί και να μην γνωρίζουν.

Oμόλογα Ευρωζώνης

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και παρασέρνουν και τα ελληνικά (όλων των λήξεων) σε υψηλότερα επίπεδα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξεπέρασε το 2% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και σήμερα Δευτέρα έφτασε ακόμα και στο 2,50%, που ήταν το πιο υψηλό από τον Απρίλιο του 2020. Ιδια άνοδο καταγράφει και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς, που ανέρχεται στο 1,41%.

Κατά δύο μονάδες βάσης υψηλότερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, στο 0,22%, και κατά τέσσερις μονάδες βάσης του αντίστοιχου γαλλικού, στο 0,68%. Εξι μονάδες βάσης ανοδικά η απόδοση του 10ετούς ισπανικού, στο 1,11%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ