Νέα
  • ΓΔ: 894.42 -0.18%
  • Τζίρος: 42,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Ψηφίζει FTSE και DAX για υψηλές αποδόσεις

Goldman Sachs
Πηγή: APImges

Η Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον βρετανικό δείκτη FTSE 100 και στον γερμανικό DAX, πιστεύοντας ότι σε μια χρονιά ανάδυσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα πετύχουν υπεραποδόσεις μέσα στο 2021.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν πολύ δυνατά τη χρονιά. Η μαζική κυκλοφορία των εμβολίων κατά της covid-19, η συμφωνία για το Brexit και ο έλεγχος και των τριών κλάδων της αμερικανικής κυβέρνησης από τους Δημοκρατικούς έχει γεννήσει ελπίδες για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη στην πλειοψηφία των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε άνοδο 2.4% σε σχέση με τις αρχές της περσινής χρονιάς την Τρίτη, παρά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε πλειάδα μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, με κυρίαρχο το σκληρό lockdown που επιβλήθηκε στην βρετανική επικράτεια. 

Με επιχειρήματα τον αργό ρυθμό διάθεσης των εμβολίων και την πιθανότητα ενός νέου στελέχους του ιού να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι της Goldman τώρα προβλέπουν συρρίκνωση 0.1% σε όλη τη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με μια πιο απότομη, «διπλή» ύφεση 1,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο συνδυασμός αυτής της πρόβλεψης με τις ρυθμίσεις στα νέα εμπορικά σύνορα της ηπείρου μετά την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθιστά τη βραχυπρόθεσμη οικονομική κατάσταση αρνητική, αλλά οι αναλυτές της Goldman πιστεύουν ότι ο FTSE 100 είναι «ένα εντελώς διαφορετικό τέρας», καθώς το 80% των συναλλαγών του αφορούν προϊόντα εκτός Βρετανίας.

Σε διεθνές επίπεδο, η Goldman προβλέπει άνοδο 6,5% του ΑΕΠ, πάνω από τις ομόφωνες προβλέψεις άλλων οργανισμών, γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί,  θα ωφελήσει της εταιρίες του FTSE με σημαντική διεθνή έκθεση.

Για αντίστοιχους λόγους, η Goldman προτείνει στους επενδυτές να εμπιστευθούν τον γερμανικό δείκτη DAX, ο οποίος, όπως και ο FTSE 100, έχει χαμηλές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι εξίσου ευθυγραμμισμένος με την υγεία της διεθνούς ανάπτυξης.

Η εταιρία πιστεύει ότι ο DAX είναι μια λιγότερο «φθηνή» εναλλακτική του FTSE (αλλά σίγουρα «φθηνότερη» άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων) και με την ίδια δυναμική. Κεντρικό επιχείρημα και για τις δύο αυτές επιλογές είναι ότι και οι δύο είναι κατάλληλα εφοδιασμένες για μια παγκόσμια οικονομική ανάταση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ