Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ανοδική κίνηση της Jumbo και η σημαντική διόρθωση της ΔΕΗ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Εμείς σας έχουμε προειδοποιήσει ότι αλλιώς θα ξεκινούν οι αγορές, αλλιώς θα συνεχίζουν και αλλιώς θα κλείνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και χθες οι αμερικανικές αγορές.

Ξεκίνησαν ανιχνευτικά με μεικτές οριακές μεταβολές οι τρεις μεγαλύτεροι δείκτες και τελικά κινήθηκαν ανοδικά μετά τις συνομιλίες Μπάιντεν-Σι.

Οι τεχνολογικοί κλάδοι ήταν αυτοί που έδωσαν τη μεγάλη ώθηση για να κινηθούν οι δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα. Βεβαίως και αυτό δεν διαμορφώνει τάση, αλλά τουλάχιστον θα αποτελέσει μια θετική παρακαταθήκη για την επόμενη εβδομάδα.

Ευρωπαϊκές αγορές

Το θετικό γύρισμα των αμερικανικών αγορών αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να κλείσουν και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές με θετικό πρόσημο.

Δεν εφησυχάζουν οι επενδυτές, αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι δυνατόν να έχουμε μεγάλες εξελίξεις -είτε θετικές είτε αρνητικές. Πάντως πολλές από τις αρνητικές εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν ενσωματωθεί στις παρούσες αποτιμήσεις μετοχών και δεικτών.

Oxford Economics: Aξιολογήσεις ξένων οίκων

Eκτιμά πως το 2023 η ανάπτυξη θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, στο 5,4%, ενώ λόγω της επιθετικής πλέον στάσης της ΕΚΤ βλέπει εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από το 2,7% φέτος στο 3,1% το 2023 και στο 3,5% το 2024.

Χθες το βράδυ περιμέναμε τις αποφάσεις της Moody’s.

Πάντως, ο DBRS αργά το βράδυ της Παρασκευής αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας σε BB (High) από ΒΒ με τις προοπτικές να είναι σταθερές από θετικές.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Εβδομάδα ανάκαμψης ήταν η προηγούμενη για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 4,22% με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 96, 5 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος προήλθε ιδιαίτερα από την αντίδραση των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (4,56%) και ειδικά τον τραπεζικό κλάδο (10,23%). O μεγάλος όγκος συναλλαγών χθες οφείλεται στο rebalancing στον FTSE Russell.

Τράπεζες

Εξαιρετικά τα αποτελέσματα του 2021 και για τις τέσσερις συστημικές που ανακοίνωσαν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Το α' τρίμηνο (τελειώνει την επόμενη εβδομάδα) 2022 ίσως έχει μία στασιμότητα σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2021 (για το σύνολο των τραπεζών), αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Ακόμη δεν έχουν γραφτεί NPLs λόγω του πολέμου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα.

Περισσότερο φοβούνται οι τράπεζες τα NPEs (ανοίγματα) που μπορεί να προκύψουν από την άνοδο των επιτοκίων και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

ΔΕΗ

Καταγράφει μια σημαντική διόρθωση (-17%) από την αρχή του χρόνου η μετοχή της ΔΕΗ και διαπραγματεύεται στα 7,8 ευρώ.

Πολλοί τη θεωρούν ως μία καλή τιμή εισόδου. Άλλοι θεωρούν ότι ο «εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο» και την περιμένουν χαμηλότερα.

Εμείς θα προτείναμε να περιμένετε και αυτή την εβδομάδα και να δείτε πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις και ποια θα είναι η τάση στη μετοχή πριν αποφασίσετε.

Frigoglass

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Frigoglass σε Caa2 από Caa1 προχώρησε ο οίκος Moody's, ενώ θέτει και αρνητικό outlook στην αξιολόγηση (από σταθερό).

Οπως αναφέρει η Moody's, η υποβάθμιση αντανακλά την αναμενόμενη επιδείνωση της ρευστότητας και των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Coca Cola HBC

Ηταν η μετοχή που πιέστηκε ιδιαίτερα από την ουκρανική κρίση (-33,6%) από την αρχή του χρόνου, αλλά φαίνεται ότι κάτω από τα 20 ευρώ αγοράζεται εύκολα από εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Προς το παρόν συσσωρεύει πέριξ των 20 ευρώ. Εδώ ισχύει αυτό που γράφαμε και στην αρχή. Ότι δηλαδή η πτώση της μετοχής έχει προεξοφλήσει και τις όποιες αρνητικές εξελίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Το -33% αντικατοπτρίζει ακριβώς την απώλεια της μεγάλης ρωσικής αγοράς. Πιθανότατα, λένε οι αναλυτές, στα παρόντα επίπεδα των 20 ευρώ είναι risk free.

Aegean

Ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2021 η Aegean την επόμενη εβδομάδα και συγκρινόμενα μ' αυτά το 2020 θα είναι πολύ καλά.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει η εταιρεία στην αύξηση του πετρελαίου που επιβαρύνει πολύ τα λειτουργικά της κόστη (όπως όλων των αερομεταφορέων) και πώς θα αντιμετωπίσει πιθανή τουριστική κάμψη λόγω εισοδημάτων ή πολέμου.

Jumbo

Η γκρίνια γκρίνια, αλλά η μετοχή πετάει. Εχει καταγράψει άνοδο 7,5% από την αρχή του χρόνου, παρά τα προβλήματα που συχνά επικαλείται ο κ. Βακάκης στα δελτία Τύπου του ομίλου.

Το 2021 σαφώς καλύτερο από το 2020, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στο α' τρίμηνο 2022 που επλήγη από πανδημίες, κακοκαιρίες και τον πόλεμο.

Εurobank Equities

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας άλλαξε το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, καθώς αύξησε το risk premium μετοχών, επιδείνωσε τις πληθωριστικές δυνάμεις, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική ανάκαμψη και μετατόπισε την αφήγηση από το reopening της οικονομίας προς τον στασιμοπληθωρισμό, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Από το πρόσφατο χαμηλό της 8ης Μαρτίου, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 9% καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις επιπτώσεις από τις εντάσεις και να αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η περίοδος αποστροφής κινδύνου έχει επηρεάσει κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο (-17% από τις 23 Φεβρουαρίου).

Μεταξύ των μη χρηματοοικονομικών blue chips, η Terna Energy είναι το μόνο large cap που σημειώνει κέρδη (+18%), με τις Jumbo, Quest, Σαράντη και ΕΛΠΕ να συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των πιο ανθεκτικών μετοχών (μικρές μεταβολές).

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Θα γίνουν προσλήψεις

Μικρά πρόστιμα για τυπικά θέματα έβαλε η Ε.Κ. στη Μοτοδυναμική (5.000 ευρώ) και στη Eurobank (3.000 ευρώ). Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται προσλήψεις από το υπουργείο Οικονομικών πάνω από 30 άτομα για να στελεχωθεί επαρκώς η Ε.Κ.

Ελπίζουμε να μην είναι «ευσεβείς πόθοι» αυτών που μας το είπαν.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ