Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανοδικά στις 893,47 μονάδες αλλά χωρίς «νεύρο» ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Eurokinissi

Ηπια ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφηκε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, χωρίς αυξημένη διακύμανση και μεταβλητότητα, στα πλαίσια των μεικτών τάσεων στις ξένες αγορές.

Η άνοδος (εκ νέου) της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί αυξημένες πιέσεις και φαίνεται ότι σταθεροποιείται στα επίπεδα λίγο άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Ο γερμανικός DAX διαμορφώνεται πέριξ των 14.500 μονάδων με ήπια ανοδική κίνηση και αυτός, ενώ στις αμερικανικές αγορές, ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 34.800 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 4.560 μονάδες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 893,47 μονάδες με άνοδο 0,31%. Η αξία συναλλαγών ήταν σε χαμηλά επίπεδα (49,5 εκατ. ευρώ), δείγμα της στάσης αναμονής που υπάρχει στην χρηματιστηριακή αγορά. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά.

Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,5%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (mid cap) υποχώρησε οριακά κατά 0,15%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, σημαντική άνοδο είχαν οι βιομηχανικές (2,33%), τα προσωπικά προϊόντα (1,89%) και οι πετρελαϊκές (1,12%), τράπεζες (0,73%), ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των τροφίμων (-2,36%) λόγω πτώση της Coca Cola HBC, οι Κατασκευές (-1,06%) και το Εμπόριο (-1%).

Η άνευρη άνοδος ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι κινείται βάση επιμέρους μετοχών και των θεμελιωδών μεγεθών τους και όχι συνολικά. Κλειδιά για την περαιτέρω άνοδο θα είναι η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και οι επιχειρηματικές κινήσεις.

Η Eurobank Equities στην έκθεσή της αναφέρει ότι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και το δευτερογενές αποτέλεσμα της Covid δημιουργούν ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Παρόλο που οι αβεβαιότητες παραμένουν αυξημένες, οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαχειρίσιμες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία (1-1,5% του ΑΕΠ), η οποία εξακολουθεί να παρουσιάζει υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 3% το 2022-2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ