Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Δυναμική ανόδου για Jumbo, δυνατή συνεδρίαση για Τιτάν International

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αναζητήσαμε το μυστήριο της καθολικής ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών χθες και ουσιαστικά καταλήξαμε σε σύνθετες αιτίες. Κατ' αρχάς είναι η δήλωση του Ρώσου αξιωματούχου (Πεσκόφ), ότι η ειρήνη μπορεί να είναι κοντά (ή δεν είναι μακριά).

Βέβαια από δηλώσεις έχουν χορτάσει οι αγορές και όταν μάλιστα γίνονται τέτοια εγκλήματα όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό της μικρής πόλης της Ουκρανίας ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος εάν η ειρήνη είναι κοντά ή μακριά.

Επίσης, η ΕΚΤ δείχνει να προχωρά σε νέα μέτρα χρηματοδότησης των οικονομιών και οι πρώτες δόσεις στήριξης (όπως τα 3,55 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) έχουν αρχίσει να εκταμιεύονται.

Τέλος, οι επιδόσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Βρετανίας, παρά την κρίση, είναι καλές και όλες (επιδόσεις) είναι πάνω από τους προϋπολογισμένους στόχους.

Αμερικανικές αγορές

Στις ΗΠΑ, οι τάσεις των χρηματιστηρίων ήταν μεικτές χθες και μάλιστα το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σε μετοχές της «παλαιάς οικονομίας» αντί των τεχνολογικών μετοχών που σορταρίστηκαν για υπεραξίες.

Μπορεί ο πόλεμος της Ουκρανίας να μην απασχολεί τόσο πολύ τους Αμερικανούς επενδυτές (είναι μακριά γαρ η Ουκρανία), αλλά τους απασχολεί ο πληθωρισμός που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών.

Οι -άνω των 60 ετών- Αμερικανοί θυμούνται τους χαλεπούς καιρούς της δεκαετίας του '70 με τον στασιμοπληθωρισμό.

Γαλλικό χρηματιστήριο (CAC)

Για τους πιο εξειδικευμένους επενδυτές, την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα θα εστιαστούν στο γαλλικό χρηματιστήριο. Ο λόγος είναι απλός. Οι Γάλλοι έχουν εθνικές εκλογές (α' γύρος), οι οποίες είναι εξαιρετικά κρίσιμες όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για την ΕΕ.

Πιθανότατα να μην έχουμε αποτέλεσμα στον α' γύρο, αλλά σίγουρα θα δώσει τάση και για το χρηματιστήριο. Ο δείκτης CAC είχε σημαντική άνοδο χθες (1,34%).

Ελληνικό χρηματιστήριο: Κάλυψε τις απώλειες του πολέμου

Εξαιρετική η χθεσινή συνεδρίαση (έτσι, για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια) στο χρηματιστήριο και με πολλές εκπλήξεις, όπως ήταν οι αντιστροφές τάσεων σε δύο μετοχές.

Η Ελλάκτωρ που κινούνταν ανοδικά βρέθηκε να κλείνει με υποχώρηση, ενώ και η Eurobank που ενδοσυνεδριακά είχε άνοδο 4% βρέθηκε να κλείνει την συνεδρίαση με μηδενική μεταβολή.

H εβδομαδιαία μεταβολή Γενικού Δείκτη ήταν 1,75%, ενώ η ετήσια μεταβολή είναι 1,45%. Με λίγα λόγια, καλύφθηκαν οι απώλειες του πολέμου χθες.

Τιτάν Int

Πολύ δυνατή συνεδρίαση (6,46%) για τη διεθνή μετοχή του Τιτάνα και με πολύ αυξημένους όγκους συναλλαγών. Αιτία η προεξόφληση της επιστροφής κεφαλαίου που θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση, αρχές Μαΐου.

Πάντως με νεότερη ανακοίνωσή του ο όμιλος έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να μην υπάρχουν «παρεξηγήσεις». Η εταιρία επίσης διευκρινίζει ότι η μείωση κεφαλαίου ύψους €200 εκατ., η οποία αναφέρεται στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της Πρόσκλησης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 9ης Μαΐου 2022, θα διανεμηθεί στους μετόχους μελλοντικά σε μία ή περισσότερες δόσεις, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Η επιστροφή κεφαλαίου για το 2021 ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά μετοχή, όπως έχει ανακοινωθεί στο δελτίο Τύπου των Αποτελεσμάτων έτους 2021 της 17ης Μαρτίου 2022.

Jumbo

Συνεχίζει τη δυναμική της πορεία η μετοχή της Jumbo, φτάνοντας στα 14,4 ευρώ. Οι λόγοι της ανόδου κρύβονται στην κεφαλαιακή της βάση και στην ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Όπως γράφαμε και προχθές, το α' τρίμηνο δεν ήταν τόσο ενθουσιώδες από πλευράς πωλήσεων λόγω πολλών συνθηκών (κακοκαιρία, ακρίβεια, πόλεμος κ.ά.), αλλά η εταιρεία έχει μπροστά της το Πάσχα και μετά το καλοκαίρι για να ρεφάρει.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ)

Προχώρησε στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 75 εκατ. ευρώ, με διάρκεια έως δέκα (10) έτη.

Τα κεφάλαια του δανείου θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος του Τομέα Έλασης Αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα.

MIG

Ο όμιλος βγαίνει σιγά σιγά από το «τούνελ» του υπέρμετρου δανεισμού του και βλέπει φως. Μείωσε και τις μεγάλες ζημιές του το 2021. Πιο συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και παράλληλη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε €359,8 εκατ., έναντι 303,2 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,7%

Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 39,3 εκατ., έναντι 36,2 εκατ. ευρώ το 2020, παρά την ανατίμηση της τιμής του πετρελαίου στον κλάδο μεταφορών. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές ανήλθαν σε ζημίες 22,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 85,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Μυτιληναίος

Πολλά σχέδια πάνω σε θέματα τεχνολογίας και ενέργειας φαίνεται ότι έχει ο όμιλος του Μυτιληναίου, απ' ό,τι φάνηκε και στο Forum των Δελφών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια, εστιάζει και στο φυσικό αέριο με τη δημιουργία νέας μονάδας φυσικού αερίου CCGT της Mytilineos που ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες το hotcommissioning, καθώς έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Η εμπορική λειτουργία του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα προς τέλη του καλοκαιριού.

AΔΜΗΕ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι «είναι ανάγκη να μειώσουμε το συντομότερο δυνατό την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, με τρόπο που να μη διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια.

Οι προσπάθειες του ΑΔΜΗΕ είναι προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβαίνει στη συγκυρία αυτής της μετάβασης, διαταράσσοντας τις ισορροπίες στην αγορά του φυσικού αερίου που αποτελεί το βασικό μεταβατικό καύσιμο. Απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι η ακόμα γρηγορότερη στροφή προς τις ΑΠΕ».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα