Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «επιστροφή» του ΟΤΕ και η ανοδική τροχιά του Μυτιληναίου

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime news

Τόσο δυναμική αντίδραση (με πρόφαση τα εταιρικά αποτελέσματα) δεν την περίμενε ούτε ο πλέον αισιόδοξος χρηματιστής της Wall Street. Μία ημέρα υποχώρησε ο Dow Jones κάτω από το ορόσημο των 34.000 μονάδων και αμέσως επανήλθε προς τη στήριξη αυτή με σημαντική άνοδο άνω του 2%. Προφανέστατα υπάρχει τεράστια ρευστότητα, κερδοφορία και μερίσματα από τις εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες και στροφή από τα ομόλογα προς τις μετοχές.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ούτε οι Ευρωπαίοι επενδυτές περίμεναν τέτοια αντίδραση προς το τέλος των αμερικανικών συνεδριάσεων, αλλιώς δεν θα έκλειναν οι ευρωπαϊκές αγορές με ήπιες ανόδους και μεικτές τάσεις. Ενδεχομένως να δούμε εξαιρετικά δυνατές συνεδριάσεις σήμερα. Λέμε ενδεχομένως, γιατί η Ευρώπη σπαράσσεται από τα δικά της μεγάλα προβλήματα. Η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και μαίνεται ο «ενεργειακός πόλεμος» που απασχολεί άμεσα τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν εκ του μακρόθεν τις αμερικανικές αγορές και έτσι η, άλλοτε ισχυρή, συσχέτιση των χρηματιστηρίων εκατέρωθεν του Ατλαντικού έχει «σπάσει». Πάντως ο γερμανικός DAX, που είναι ο ενδεικτικότερος χρηματιστηριακός δείκτης στην παρούσα συγκυρία, φαίνεται ότι επιστρέφει προς τις 14.000 μονάδες.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο / Μια αντίρροπη σχέση με αιτία

Κοιτάζοντας χθες τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων (Ιουνίου) σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είδα ότι τα συμβόλαια πετρελαίου (WTI και Brent) κατέγραφαν σημαντική άνοδο (πάνω από 2%), ενώ αντίθετα τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYMEX) είχαν πτώση πάνω από 5%. Μήπως βρίσκεται κάποια λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης; Ίσως η αντίδραση της καγκελαρίας της Γερμανίας (θα υποστηρίξει την ΕΕ στις κυρώσεις) δείχνει ότι πάμε σταδιακά σε προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Ανοδική συνεδρίαση και σε επίπεδο δεικτών και σε επίπεδο μετοχών χθες, αλλά με αισθητά μειωμένες συναλλαγές. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων μετοχών ήταν 74 προς 38, σχεδόν διπλάσιο και τη διαφορά την έκαναν οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, καταγράφηκε μεγάλη μεταβλητότητα. Ξεκίνησε πάνω από τις 930 μονάδες (932) για να υποχωρήσει σταδιακά προς τις 921 και να κλείσει στις 925 μονάδες. Απ' αυτό καταλαβαίνει κανείς το έντονο trading που καταγράφηκε σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μικρές εισηγμένες πετρελαϊκές

Χθες ήταν η ημέρα των πετρελαϊκών μετοχών μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων. Μετά τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil, τη σκυτάλη της ανόδου πήραν η Revoil και η Elinoil. Θα έπρεπε να συμβεί και αυτό, δεν νομίζετε; Bέβαια οι συναλλαγές της Elinoil ήταν τόσες όσες χρειάστηκαν για να «ξυπνήσει» ο τίτλος. Μόλις 193 ευρώ έδωσαν άνοδο 6,37% στη μετοχή.

Intralot / Οταν η θυγατρική στην Αμερική ξεπεράσει τη μητρική στην Ελλάδα

Συνεχίζει μεν ανοδικά η μετοχή (προφανέστατα για να διαμορφώσει το επίπεδο επί του οποίου θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), αλλά με έντονη μεταβλητότητα. Η χθεσινή άνοδος στα 0,53 ευρώ πραγματοποιήθηκε μόνο για να διατηρηθεί η μετοχή σε επίπεδα που θα είναι συμβατά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στις προθέσεις να ενταχθεί η θυγατρική της, Intralot USA, στον Nasdaq. Eάν συμβεί αυτό, η θυγατρική θα έχει πολλαπλάσια κεφαλαιοποίηση από τη μητρική στην Ελλάδα. Μπορεί και να την απορροφήσει κιόλας, σκέφτονται κάποιοι...

Μυτιληναίος

Με τη χθεσινή άνοδο παραμένει σε τροχιά επιστροφής προς τα 18 ευρώ. Πλέον συζητιέται ανοικτά πώς θα πληρώσει ο όμιλος το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Κάποιοι λένε ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες του συμβολαίου, άλλοι θεωρούν ότι θα ανοιχτεί ο λογαριασμός σε ρούβλια. Ο κ. Μυτιληναίος δεν μιλάει δημόσια επ' αυτού, αλλά είναι συνέχεια σε διαβούλευση με το επιτελείο του. Μέσα στον Μάιο θα δούμε και την παρουσία του στον MSCI

Tέρνα Ενεργειακή

Οι ψίθυροι περί πλειοψηφικού πακέτου στο αυστραλιανό fund έχουν κοπάσει. Μάλλον οι Αυστραλοί περιμένουν να ξεκαθαρίσει ο ενεργειακός ορίζοντας πριν προβούν σε κινήσεις. Ωστόσο η μετοχή συνεχίζει ανοδικά και έπιασε τα 18 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Περιστέρης παραμένει ένθερμος οπαδός των ΑΠΕ. «Οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια ενεργειακή αγορά έρχονται να επιβεβαιώσουν -δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο- όσα υποστηρίζαμε σταθερά χρόνια τώρα σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και επιτάχυνση των επενδύσεων στις εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο για λόγους εθνικής κι ενεργειακής ασφάλειας, όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής», είχε δηλώσει στις 15 Απριλίου.

ΟΤΕ

«Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει»... η μετοχή του ΟΤΕ. Αφού ολοκλήρωσε μια μίνι διόρθωση επανήλθε η μετοχή δριμύτερη και χθες έπιασε τα 18 ευρώ. Ορατός ο ορίζοντας των 20 ευρώ εάν την ευνοήσει το κλίμα. Εάν φτάσει εκεί (20 ευρώ), τότε να δείτε υπεραξίες που έχει να γράψει το ελληνικό δημόσιο και πολλά ασφαλιστικά ταμεία που τον έχουν σε πρώτη θέση στις επενδύσεις τους. Κάπου στον Ιούνιο θα μοιράσει και το ενισχυμένο μέρισμά του.

ΕΥΔΑΠ

Παρουσίαση στους αναλυτές έχει σήμερα η ΕΥΔΑΠ. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου αλλά και οι προθέσεις σχετικά με αναζήτηση μεγάλου ξένου στρατηγικού επενδυτή. Μετοχές υποδομών όπως αυτή της ΕΥΔΑΠ παραμένουν «αντιπληθωριστικά κάστρα» στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Έχει σταθεροποιηθεί στα 7 ευρώ το τελευταίο διάστημα.

BYTE Computer

H ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 28ης Απριλίου 2022 απoφάσισε τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2021 και ειδικότερα αποφάσισε την καταβολή ποσού 1.581.600,90 ευρώ (μικτό ποσό), δηλαδή μέρισμα (προ φόρου) 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Tο καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανέρχεται σε 0,0950 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος στις 12-05-2022. (To νομικό τμήμα της εταιρείας που προφανέστατα συνέταξε την ανακοίνωση ας ενημερωθεί ότι υπάρχει και η δημοτική γλώσσα στην Ελλάδα.)

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ