Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Σταθεροποιητική συνεδρίαση με αντίρροπες τάσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Πηγή: Eurokinissi

To οικονομικό περιβάλλον σφίγγει ακόμη περισσότερο για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αφού μετά την απόφαση για κυρώσεις στο ρωσικό αέριο, οι τιμές του Brent και του WTI καταγράφουν άνοδο που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου, λόγω επικείμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι αμερικανικές αγορές είχαν προεξοφλήσει από τη Δευτέρα ότι η αύξηση επιτοκίων από την FED θα ήταν της τάξης του 0,5%, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι η επόμενη αύξηση μπορεί να είναι 0,75%. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν ανιχνευτικά με ήπιες και μεικτές τάσεις.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πλαγιοκαθοδικά από την έναρξή τους, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει πέριξ των 900 μονάδων με οριακές διακυμάνσεις πέριξ του επιπέδου αυτού καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Tελικά η λήξη της συνεδρίασης -κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 4-5 φορές πρόσημο- βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 900,35 μονάδες -σχεδόν αμετάβλητο (-0,01%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,4 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά. Πλήρης ισορροπία στο μετοχικό ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,04%) λόγω αντίρροπων τάσεων στα δεικτοβαρή blue chips. Οι μετοχές που είχαν μία θετική εικόνα ήταν ο Μυτιληναίος (λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α' τριμήνου), η Eurobank (αυξημένη μεταβλητότητα), ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, η Motor Oil, η Ελλάκτωρ που συνεχίζει από την προηγούμενη εβδομάδα ανοδικά, η Τέρνα Ενεργειακή.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά (-0,13%) με χαμηλές συναλλαγές στις μετοχές που τον απαρτίζουν. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι ΕΤΕ, Μυτιληναίος (ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα), ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ.

Τεχνικά, εάν καταφέρει να συσσωρεύσει μεταξύ 890-900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα θεωρηθεί μία θετική εξέλιξη, αφού θα αφήνει περιθώρια για μελλοντική άνοδο.

Εάν υποχωρήσει κάτω από τις 890 μονάδες, τότε θα χαθεί το momentum. Σε περίπτωση ανόδου πάλι, η αντίσταση θα διαμορφωθεί στις 920-930 μονάδες. Ομως το ζητούμενο είναι να επιστρέψει μία κανονικότητα στην παγκόσμια οικονομία και να μειωθούν οι φόβοι για μία παγκόσμια ύφεση. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ