Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Καλύπτει τις απώλειες η ΔΕΗ - Εξελίξεις σε Ελλάκτωρ και Τιτάν

Χθες οι αμερικανικές αγορές είχαν αργία. Σήμερα το μεγάλο στοίχημα για τον Dow Jones είναι να καταφέρει να κρατήσει τις 30.000 μονάδες και ο S&P 500 να μην υποχωρήσει κάτω από τις 3.000 μονάδες.

Bέβαια, οι αμερικανικοί δείκτες έχουν χάσει τα κέρδη του 2021 και όχι μόνο αυτό. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν επιστροφή δεικτών στα επίπεδα α' εξαμήνου 2020 (δηλαδή θα χαθούν και τα κέρδη 2020) λόγω της «επιθετικής πολιτικής» επιτοκίων της FED.

Από την άποψη αυτή θεωρείται πιθανή μια επιστροφή στο μέσο επίπεδο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2020, που θα σήμαινε τις 3.200 μονάδες για τον δείκτη S&P 500, τις 3.000 μονάδες για τον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50, μια πτώση κάτω από τις 9.000 μονάδες για τον NASDAQ και τα 9.000 δολάρια για το Bitcoin.

Eυρωπαϊκές αγορές: Το γαλλικό χρηματιστήριο στο προσκήνιο

Τη θετική τους εικόνα συνέχισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο DAX επιστρέφει προς τις 13.250 μονάδες, ενώ έκπληξη (για τα ελληνικά δεδομένα) θεωρείται η ανοδική αντίδραση του CAC 40 που προσεγγίζει ξανά τις 6.000 μονάδες εν μέσω αυξημένης πολιτικής μεταβλητότητας.

Η λογική είναι (όπως μας απάντησαν Ελληνες χρηματιστές) ότι οι Γάλλοι επενδυτές εστιάζουν στις προοπτικές των επιχειρήσεων παρά στην πορεία της οικονομίας της Γαλλίας και ότι σε κάθε περίπτωση ούτε οι ακροδεξιοί της κυρίας Λεπέν θα προχωρήσουν σε κρατικοποιήσεις ούτε οι αριστεροί του κ. Μελανσόν θα εμποδίσουν τις επιχειρήσεις.

Ετσι μας είπαν, έτσι σας λέμε...

Ελληνικό χρηματιστήριο

«Νηστεία» σε συναλλαγές στη χθεσινή συνεδρίαση. Μόλις 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% σε 5 μετοχές. Αν κρατήσουμε κάτι από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι η πορεία της αγοράς πάνω από τις 830 μονάδες, σε μια προσπάθεια επιστροφής προς τις 850 μονάδες.

Θεωρούμε τις 850 μονάδες ως κομβικό σημείο επιστροφής του ελληνικού χρηματιστηρίου σε καλύτερα επίπεδα.

ΔΕΗ

«Μετοχή της ημέρας» η ΔΕΗ, που κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών. Με την ίδια ευκολία που υποχώρησε, με την ίδια ευκολία ανεβαίνει.

Κάτι μας λέει ότι οι ίδιοι που πουλούσαν σε υψηλότερα επίπεδα, αγοράζουν σήμερα. Ουδείς θέλει να εγκαταλείψει μια μετοχή βασικής υποδομής σε φάση δυσκολίας. Απλώς θέλει να την αγοράσει φθηνότερα.

OTE

Ακόμη μία καλή συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που ανακάμπτει σταδιακά μετά την αρκετά έντονη διορθωτική κίνησή του. Σε πρόσφατη (τέλη Μαΐου) έκθεσή της η BofA βλέπει περιθώρια επίτευξης μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης των ελεύθερων ταμειακών ροών και των αμοιβών των μετόχων της τάξης του 4% και 7% αντίστοιχα, παρά την κορύφωση των επενδύσεων και την πληθωριστική πίεση.

Οπως εξηγεί, ο ΟΤΕ μπορεί να επιτύχει αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 4%, δεδομένου ότι περίπου το 75% του ενεργειακού κόστους αντισταθμίζεται μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του 2023, καθώς λόγω και της νέας εθελουσίας, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 193 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Η πιθανή πώληση της Romania Mobile θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον μαξιλάρι μετρητών.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εν αναμονή εξελίξεων

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ομολογιούχων της ΓΕΚ στις 27 Ιουνίου, ίσως κρύβει το μυστικό για μια ενδεχόμενη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η φράση για «παροχή συναίνεσης για τη χρήση καθαρών εσόδων από την εκποίηση εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου» στην προκήρυξη της Γενικής Συνέλευσης εκτιμάται ότι μπορεί να σχετίζεται με το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από διεθνή funds.

Πάντως, στο χρηματιστήριο την Παρασκευή που μας πέρασε θεωρούσαν -σχεδόν- δεδομένη την πώληση. Εμείς -επιτρέψτε μας- θα είμαστε λίγο επιφυλακτικοί.

Eλλάκτωρ

Σημαντικές (για το εσωτερικό οργανόγραμμα αλλά και για τους νέους στόχους του ομίλου Ελλάκτωρ) θεωρούνται οι αλλαγές σε επιτελικές θέσεις.

Ο κ. Απόστολος Τζάβελλος ανέλαβε, από χθες 20.06.2022, τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (Chief Operating Officer) στη θυγατρική εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας (το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδος), θα αναλάβει επίσης εκτός του προαναφερόμενου ρόλου του ως Προέδρου, και καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Ο μέχρι σήμερα Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, κ. Γεώργιος Κωτούλας, παραμένει στην εταιρεία ως Σύμβουλος Διοίκησης.

Ιατρικό Αθηνών: Επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή

Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία έλαβε χώρα στις 17 Ιουνίου 2022 αποφάσισε:

α) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 6.071.518,60 ευρώ με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού από το λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» και αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά το ποσό των 0,07 ευρώ ήτοι από 0,31 ευρώ σε 0,38 ευρώ.

β) την ισόποση ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 6.071.518,60 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής κατά το ποσό των 0,07 ευρώ, ήτοι από 0,38 ευρώ σε 0,31 ευρώ και επιστροφή του μετοχικού κεφαλαίου της της μετόχους με καταβολή μετρητών, ήτοι ποσού 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά των ευρωπαϊκών αγορών

Τα θετικά και αρνητικά για μετοχές της Ευρωζώνης σταχυολογεί το επενδυτικό Newsletter της ΕΤΕ.

Στα θετικά είναι ότι:

  1. Διατηρούνται θετικές οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία το 2022 (+11%).
  2. Oι αποτιµήσεις (Price/Earnings) έχουν υποχωρήσει κάτω από το μέσο όρο 15-ετίας (11,8x) από πολύ υψηλά επίπεδα στις αρχές του έτους.

Στα αρνητικά είναι:

  1. Η υψηλή γεωπολιτική αστάθεια.
  2. Διατηρείται η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την επίδρασή της στην οικονομία.

Titan Int: Μεταγραφή επιπέδου «επιχειρηματικού Champions League»

Eάν ο όμιλος Τιτάνα ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, θα είχε κάνει μεταγραφή πολύ μεγάλου παίκτη Champions League. Ως όμιλος τσιμέντου απέκτησε υψηλό (πρώην) στέλεχος της Lafarge και της Holcim. O Marcel Constantin Cobuz εντάσσεται στον Τιτάνα από 1ης Ιουλίου 2022 ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου και από 15 Οκτωβρίου 2022 ως Πρόεδρος της Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος θα διαδεχθεί τον κ. Τάκη Αράπογλου στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2023.

Με γαλλική και ρουμάνικη υπηκοότητα, ο Marcel Cobuz διαθέτει μακροχρόνια και διεθνή εμπειρία πλέον των 20 ετών στη βιομηχανία των κατασκευαστικών και δομικών υλικών, σε ηγετικούς ρόλους και έργα που συνδέονται με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη Lafarge και στη Holcim.

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε επικεφαλής των δραστηριοτήτων Ευρώπης της LafargeHolcim και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου παγκοσμίως. Ο κ. Cobuz θα συμβάλει στην επιτάχυνση της στρατηγικής του Ομίλου προς ένα ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μία ψηφιακή αλυσίδα αξίας και νέους δρόμους ανάπτυξης

Δάνεια σε Μικρομεσαίους από το Greece 2.0

Εγγυοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων, κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ειδικότερα όσον αφορά στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα δεσμεύει 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ