Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Ο «έρωτας» των τραπεζών με τον τουρισμό και η ΑΜΚ της Intralot

Πηγή: Eurokinissi

Η κατάθεση Πάουελ στη Γερουσία, αν και αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, εντούτοις έδειξε αρχικά (επιμένουμε στο αρχικά...) να λειτουργεί θετικά για τις χρηματιστηριακές αγορές και τους δείκτες στην Αμερική.

Η αποφασιστικότητα που έδειξε ο επικεφαλής της FED για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού φάνηκε να αρέσει στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Ωστόσο, αν και οι αγορές ξεκίνησαν ανοδικά, ακολούθησε ψυχρολουσία για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street στο τέλος της χτεσινής συνεδρίασης, καθώς από εκεί που ήταν στο «πράσινο», με αρκετά καλά κέρδη μάλιστα, βρέθηκαν στο «κόκκινο» κυριολεκτικά τα τελευταία λεπτά. 

Γαλλική οικονομία VS Γαλλική δημοκρατία

Τα μάτια όλων των Ευρωπαίων είναι στραμμένα στις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις. Απ' αυτές εξαρτώνται όχι μόνο η γαλλική δημοκρατία και οικονομία αλλά και σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Μία συγκατοίκηση Μακρόν-Λεπέν δεν θα είναι διόλου βολική για την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Ομως τη θέλουν πολλοί Γάλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Χρηματιστηριακά, ο CAC δεν τα κατάφερε ούτε χθες να κάνει τη υπέρβαση των 6.000 μονάδων, που θεωρείται ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.

ΔΝΤ: Τα εύσημα στην Ελλάδα και τα ερωτηματικά των προβλέψεων

Το ότι θα χαιρόμασταν με τα εύσημα του ΔΝΤ, μετά απ' όσα περάσαμε, δεν θα φανταζόμασταν. Oμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέρα από τους επαίνους για την πολιτική της Ελλάδας (εδώ τα εύσημα μάλλον πάνε σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 7 ετών) τονίζει ότι η ανάπτυξη του 2022 θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός θα κατασταλάξει στο τέλος του χρόνου στο 6,1%. Βέβαια το 2023 θα έχουμε και μικρότερη ανάπτυξη και λιγότερο πληθωρισμό.

Το θέλουμε αυτό το σενάριο; Πολλοί θεωρούν ότι μπορούμε να ανεχθούμε ως οικονομία και επιχειρηματικότητα λίγο «τσιμπημένο» πληθωρισμό, αλλά όχι μειωμένη ανάπτυξη.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;

Η χθεσινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια μετριοπαθής αντίδραση. Μικρή πτώση στον Γενικό Δείκτη και αναιμικές συναλλαγές (μόλις λίγο παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ) δείχνουν ή ότι υπάρχει ψυχραιμία και στάση αναμονής στο ΧΑ ή ότι υπάρχει αδιαφορία.

Πάντως, εάν μελετήσουμε τις διακυμάνσεις των δεικτοβαρών μετοχών, βλέπουμε ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις που αλληλοεξουδετερώνονται. Προς το παρόν θεωρούνται ισχυρή στήριξη οι 820 μονάδες και αντίσταση οι 840-850 μονάδες.

Η αγορά εκτιμά ότι θα κινηθούμε για κάνα μήνα στα επίπεδα πέριξ των 820-850 μονάδων. Eνας μήνας είναι μεγάλη περίοδος. Για να δούμε εάν θα πέσουν μέσα οι εκτιμήσεις...

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η παρουσίαση μαζί με τη Hard Rock

O λόγος στους Αμερικανούς της Hard Rock πλέον στο Ελληνικό. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Hard Rock ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου τουριστικού και ψυχαγωγικού συγκροτήματος καζίνο στο Ελληνικό. Η επένδυση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hard Rock, Jim Allen, παρουσίασε τον νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του project λέγοντας ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αποτελείται από πολλά μέρη. Eνα από τα σημαντικότερα τμήματα του έργου θα είναι το ξενοδοχείο, το οποίο αναμένεται να έχει δυναμικότητα 1.000 δωματίων.

Ιntralot: Προσοχή στις λεπτομέρειες της ΑΜΚ

Η Intralot πηγαίνει για να αντλήσει 126,5 εκατ. ευρώ σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Κατόπιν πολλών συσκέψεων, σκέφτηκαν να βάλουν ως όρο ότι εάν δεν υπάρξει έστω και μερική κάλυψη, η αύξηση θα ακυρωθεί. Οι όροι της ΑΜΚ είναι:

  • Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες Μετοχές με αναλογία 1,4999665907674 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Εταιρείας. Σε περίπτωση που η Αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, θα υπάρξει δυνατότητα μερικής κάλυψης, εφόσον το ποσό της κάλυψης ανέλθει σε τουλάχιστον εκατόν είκοσι έξι εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (126.500.000). Στην περίπτωση που το ποσό της κάλυψης είναι μικρότερο των εκατόν είκοσι έξι εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (126.500.000), η Αύξηση θα ματαιωθεί εξολοκλήρου.
  • Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ανέρχεται σε 0,58 ευρώ και μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά τον χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης. Τι θέλει να πει ο «ποιητής»; Oτι προφανέστατα εάν η τιμή στην αγορά είναι χαμηλότερη από 0,58 ευρώ, η αύξηση πιθανόν να αποτύχει και να ακυρωθεί.

Πάντως στελέχη της αγοράς μάς τόνισαν ότι η Intralot πάει ή για πολύ ψηλά (μέχρι και είσοδο στον Nasdaq) ή για στασιμότητα. Πού θα κάτσει η μπίλια, θα δείξει.

Τράπεζες: Καλοκαιρινός έρωτας με τον τουρισμό

«Μεγάλος έρωτας» έχει πέσει για τον τουριστικό κλάδο από τις τέσσερις τράπεζες. Τέσσερις έγραψα; Λάθος, γιατί είναι 5 και η 5η δεν είναι η Attica Bank. Είναι η Παγκρήτια Τράπεζα (Συνεταιριστική Κρήτης) που «παίζει εντός έδρας», δηλαδή έχει τις μεγαλύτερες προσβάσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις σε Κρήτη και Δωδεκάνησα λόγω εντοπιότητας.

Οι 4 συστημικές έχουν κατεβάσει όλα τα διοικητικά επιτελεία στην Κρήτη και στα νησιά προκειμένου να κλείσουν δουλειές με τους τουριστικούς επιχειρηματίες, αλλά και τις δημοτικές αρχές. Θα πάει καλά ο τουρισμός φέτος και θέλουν να έχουν μερίδιο στην επιτυχία.

Trastor

Στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης, 197 μέτοχοι της Trastor αποδέχθηκαν νομίμως και εγκύρως, προσφέροντας συνολικά 2.427.450 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,61% περίπου του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Δεν θα ασκηθεί squeeze out, ούτε έξοδος της μετοχής από το ταμπλό.

NΙΚΑΣ: Τέλος η παρουσία της στο χρηματιστήριο

Την 22 Ιουνίου 2022 συνήλθε σε αυτόκλητη, καθολική, έκτακτη Γενική Συνέλευση η εταιρεία Παναγιώτης Γ. Nίκας ΑΒΕΕ στην έδρα της Εταιρείας, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη διαγραφή των μετοχών της Εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την υποβολή σχετικού αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 17 παρ. 5 του Ν. 3371/2005.

Eλληνικό χρηματιστήριο και θεσμική ανασυγκρότηση

Στις μεταρρυθμιστικές κινήσεις για την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις Συλλογικές Επενδύσεις. Ειδικά στο νομοσχέδιο για το συνεγγυητικό εστίασε σε 3 άξονες.

Α. Στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, με τη νομοθέτηση ενός πλαισίου που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην υιοθέτηση ορθών και αποτελεσματικών πρακτικών διακυβέρνησης από τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες.

Β. Στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την οργανωτική της αναδιάρθρωση. Ταυτόχρονα, ανέφερε, έχει δρομολογηθεί έργο ψηφιακής μεταρρύθμισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με χρονικό ορίζοντα το έτος 2025, και με χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έργο που θα συντελέσει ενεργά στην αποτελεσματική λειτουργία της Εποπτικής Αρχής.

Γ. Νομοθετήθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Μέσω του συγκεκριμένου Νόμου μεταρρυθμίζεται η λειτουργία, η δομή, η οργάνωση και η διοίκηση του «Συνεγγυητικού».

Eurobank 7 ημέρες: Σε τι ελπίζει η κυβέρνηση για την μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μαζί με τις αντίστοιχες του κλάδου των μεταφορών και τις δύο εναπομείνασες δόσεις στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους (το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την εκταμίευση της προτελευταίας δόσης των 748 εκατ. ευρώ, ενώ απομένει μια τελευταία ισόποση δόση που θα εκταμιευθεί προς το τέλος του έτους στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα) προσδοκάται να ανασχέσουν σε έναν βαθμό τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που πυροδοτεί η αύξηση του ελλείμματος των αγαθών.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ