Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η ανύπαρκτη ζήτηση βύθισε το Γενικό Δείκτη στις 823,18 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Εξαιρετικά απογοητευτική η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οχι τόσο γιατί υποχώρησε έντονα ο Γενικός Δείκτης και πολλοί κλαδικοί δείκτες και μετοχές, αλλά κυρίως λόγω της χαμηλότατης αξίας συναλλαγών.

«Πτώση εξ αδιαφορίας» είναι ο δόκιμος όρος για την σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, όταν την ίδια στιγμή οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν ανοδικά και οι αμερικανικές αγορές αισιοδοξούν ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου θα είναι σημαντικά χαμηλότερα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές (δείκτες και μετοχές) κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, ενώ στις ΗΠΑ οι πρώτες εικόνες έδειχνα οριακή υποχώρηση των 3 μεγαλύτερων δεικτών.

Η χαμηλή ζήτηση οδήγησε σε πτώση

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 823,18 μονάδες με υποχώρηση 1,4%, εξαιτίας της ανύπαρκτης ζήτησης. Με απλά λόγια, όσο και χαμηλή να ήταν η προσφορά τίτλων, δεν υπήρχε το ενδιαφέρον για να απορροφηθούν ούτε από τις ίδιες τις εταιρείες που έκαναν το market making.

Η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 40,6 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Ενδεικτική της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν ότι στις 14.30 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,26%, ενώ ο δείκτης Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά 1,59% και εδώ με ελάχιστες συναλλαγές στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank που έκλεισαν ανοδικά δεν επαρκούσαν για να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη στην κατηφόρα του. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΤΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίος.

Γενικότερα παρατηρήθηκαν και πάλι αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα στα blue chips αλλά το ζητούμενο της συνεδρίασης ήταν οι όγκοι συναλλαγών.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ο δείκτης Υγείας υποχώρησε κατά 4,29%, ο δείκτης των Βιομηχανικών κατά 3,25%, ο δείκτης Πετρελαίου -1,82%, ο δείκτης Τεχνολογίας -1,42% και ο δείκτης τραπεζών μειώθηκε κατά 1,2%. 

Να επαναλάβουμε ότι η απογοήτευση στη σημερινή συνεδρίαση βρίσκεται στην απραξία και αδιαφορία από την πλευρά επενδυτών και εταιρειών και όχι τόσο στην σημαντική υποχώρηση (που οφείλεται στην αδιαφορία).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ