Νέα
  • ΓΔ: 859.52 -0.09%
  • Τζίρος: 2,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι μεγάλες διακυμάνσεις της ΔΕΗ και η «αντοχή» του ΟΠΑΠ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Οι Αμερικανοί επενδυτές φοβούνται μήπως τους «πέσει ο ουρανός (των cryptos) στο κεφάλι». Tα κεφάλαια που είναι επενδεδυμένα (είτε στρατηγικά είτε για τζόγο ) στα κρυπτονομίσματα ανέρχονται -κατ' εκτίμηση- σε τρισεκατομμύρια δολάρια και εύλογα η πτώση των cryptos δημιουργεί συστημικές ανησυχίες.

Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες έχουν ανοίγματα πολλών δισ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα ουσιαστικά κάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερο.

Πάντως, στα ευχάριστα νέα της ημέρας είναι το γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί επενδυτές και ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι το ενδεχόμενο μεγάλης ύφεσης έχει πλέον μικρότερες πιθανότητες εάν περιοριστεί ο πληθωρισμός στα πλαίσια που θέλει η FED.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ακόμη μία θετική συνεδρίαση για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση το γαλλικό χρηματιστήριο και ένα άλλο μικρό, στα νότια της Ευρώπης... Οι περισσότερες έχουν καλύψει τις απώλειες της πρόσφατης διόρθωσης σε μεγάλο βαθμό (απέχουν περίπου 15% από τα ιστορικά υψηλά τους).

Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτε, απλώς ελπίζουν ότι ανάπτυξη του 2022 θα είναι ικανοποιητική και ότι η εταιρική ανάπτυξη θα υπερκαλύψει τον πληθωρισμό. Αυτά τα στοιχεία τουλάχιστον φαίνονται από το τέλος του α' εξαμήνου.

Για να είμαστε πιο αισιόδοξοι χρηματιστηριακά θα θέλαμε να δούμε τον DAX πάνω από τις 14.000 μονάδες και τον γαλλικό CAC κοντά στις 6.700 μονάδες.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Μία εντελώς παρακμιακή συνεδρίαση

Όταν οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με αισιοδοξία προς υψηλότερα επίπεδα, εμείς ξαναδοκιμάζουμε τις στηρίξεις των 820-825 μονάδων. Και εάν υπήρχε έντονη πίεση από τους πωλητές, θα βρίσκαμε δικαιολογίες.

Ομως η χθεσινή πτώση ήταν εντελώς παρακμιακή. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,4% επειδή δεν υπήρχε καθόλου ζήτηση. Εβγαιναν μικροί όγκοι πωλητών και δεν έβγαιναν αγοραστές να τους απορροφήσουν. Ακόμη και προς το τέλος της συνεδρίασης, που θα μπορούσε το market making να «εξωραΐσει» την κατάσταση, ούτε αυτό έγινε.

Ελπίζουμε η σημερινή συνεδρίαση να είναι διαφορετική και να εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον για κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους.

ΔΕΗ

Τελικά δεν κατάφερε να αντέξει στις χθεσινές πωλήσεις των βραχυπρόθεσμων. Μόλις ανέκαμψε λίγο πάνω από τα 5,5 ευρώ «ήρθαν οι μέλισσες». Πολύ μεγάλες οι διακυμάνσεις της μετοχής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Υψηλό ημέρας στα 5,55 ευρώ και χαμηλό ημέρας στα 5,11 ευρώ. Εκλεισε στα 5,20 ευρώ.

Κάποιοι περιμένουν να αγοράσουν χαμηλότερα απ' ό,τι έδειξαν χθες οι οθόνες (βάθος συνεδρίασης), αλλά η αγορά θεωρεί ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμη στήριξη πέριξ των 5 ευρώ.

Tράπεζες

Διαφοροποιήθηκαν και χθες οι συμπεριφορές τους. Όμως η ουσία είναι ότι όταν οι ξένοι αναλυτές δίνουν τιμές-στόχους πολύ υψηλότερους από τα παρόντα επίπεδα, πώς γίνεται οι τιμές να διολισθαίνουν (χωρίς αντίδραση) σε χαμηλότερα επίπεδα;

Η αντίθεση μεταξύ αναλύσεων και μεταξύ συναλλαγών είναι τεράστια. Εάν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει υπερβολή στην πτώση, κοιτάξτε τη μετοχή της Alpha Bank. Οι ξένοι δίνουν τιμές-στόχους στα 1,5 ευρώ και η μετοχή διολίσθησε σήμερα στα 0,83 ευρώ. Να μας εξηγήσει κάποιος.

ΟΠΑΠ

Κράτησε τα επίπεδα των 14 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, ίσως γιατί οι μέτοχοί του αναμένουν το μέρισμα.

Ισως γιατί το Στοίχημα και τα λοιπά παίγνια έχουν αυξημένους τζίρους, ίσως γιατί ο όμιλος παραμένει cash cow («αγελάδα ρευστότητας»).

Lamda Development: Δημιουργεί το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη

Καθυστέρησε μεν αλλά τελικά υλοποιήθηκε η μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη που ουσιαστικά δημιουργεί το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα. Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. ανακοίνωσε ότι από κοινού με την ORILINA PROPERTIES ΑΕΕΑΠ απέκτησαν τη LIMAR S.A., εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) η οποία κατέχει οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 72.121 τ.μ., στρατηγικά τοποθετημένα δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία κατέχει ποσοστό 20% στο SPV ενώ η ORILINA PROPERTIES κατέχει το υπόλοιπο 80%.

Η ORILINA PROPERTIES και η εταιρεία θα αναπτύξουν από κοινού το κυρίως οικόπεδο επιφάνειας 61.415 τ.μ., με στόχο τη μεγιστοποίηση των συνεργιών με το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών προοπτικών της περιοχής. Τα υπόλοιπα οικόπεδα επιφάνειας περίπου 10.700 τ.μ. θα πουληθούν από τη LIMAR S.A. στην ORILINA PROPERTIES. Το αναλογικό μερίδιο της εταιρείας στο ποσό της συναλλαγής εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

NOVAL Property: Ενισχύεται κεφαλαιακά αλλά και με εισφορές ακινήτων

Ο κλάδος real estate τελικά έχει μεγάλη κινητικότητα. Η γενική συνέλευση των μετόχων στις 23 Ιουνίου αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 21.346.259 ευρώ με έκδοση 21.346.259 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας ενός (1) ευρώ εκάστης και με τιμή διάθεσης 1,27902 ευρώ εκάστης, με εισφορές σε είδος, ακινήτων και μετοχών εκδόσεως εταιρειών που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα.

Medicon

H καλή εταιρεία διαγνωστικών εργαστηρίων υγείας πραγματοποίησε τη γενική συνέλευση των μετοχών. Το σύνολο των παρευρισκόμενων μετόχων συζήτησαν το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου 2022 με θέμα τη διανομή προμερίσματος.

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού αναφορικά με τον κύκλο εργασιών και τον ρυθμό εξαγωγών ανά τρίμηνο.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δεν επετεύχθη απαρτία στη γενική συνέλευση των ομολογιούχων

Στη συγκληθείσα στις 27 Ιουνίου 2022 συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών δεν επετεύχθη η απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεων επί του θέματος της ημερησίας διάταξης απαρτία, καθόσον στη συνέλευση παρέστησαν ομολογιούχοι δανειστές που εκπροσωπούσαν ποσοστό 40,31% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου του ΚΟΔ 2020.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προγράμματος ΚΟΔ 2020 και την από 16.06.2022 Πρόσκληση των Ομολογιούχων του ΚΟΔ 2020 σε συνέλευση, η συνέλευση ομολογιούχων δανειστών θα επαναληφθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, στις 13.00 μ.μ., αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.

Προτάσεις από την EBRD για τα προβλήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Ο κ. Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δήλωσε ότι το υπ. Εργασίας μελετά αυτή την περίοδο την αναμόρφωση και την ενδυνάμωση του 2ου και 3ου πυλώνα «που όμως θα απαιτεί και εναρμόνιση της φορολόγησης. Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επίσης ένα θέμα. Μια διαφορετική ομάδα εργασίας στο ΥΠΟΙΚ μελετά μια πολύ μεγάλη έκθεση της ΕBRD που καταγράφει προβλήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και τίθενται στο τραπέζι διάφορες προτάσεις. Το προϊόν αυτής της μελέτης θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους».

Ο κ. Πατέλης απευθυνόμενος στους παράγοντες της αγοράς προέβη σε δύο προτροπές: «Το θέμα του οικονομικού αναλφαβητισμού είναι πολύ σοβαρό, σε αυτό θα πρέπει να έχει ρόλο και η κυβέρνηση αλλά και η αγορά, που μεταξύ άλλων θα μπορεί να προσφέρει προϊόντα πιο κατανοητά. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι οι χρεώσεις. Είναι πάρα πολύ υψηλές και βρίσκονται "κρυμμένες" με μικρά γράμματα. Αυτή η πρακτική λειτουργεί αποτρεπτικά προς την αποταμίευση, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρες ως προς το τι χρεώνουν».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ