Νέα
  • ΓΔ: 909 +0.54%
  • Τζίρος: 6,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η νέα δυνατή συνεδρίαση της ΔΕΗ και το πρώτο «πράσινο» ομόλογο

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Eντονες οι διακυμάνσεις των αμερικανικών δεικτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Είτε είναι το τέλος του μήνα που προκαλεί ρευστοποιήσεις, είτε είναι οι φόβοι για τη μειωμένη ανάπτυξη ή πιθανή ύφεση, είτε οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει β' εξαμήνου, είτε όλα τα παραπάνω, οι αμερικανικοί δείκτες έχουν απρόβλεπτες ενδοσυνεδριακές μεταβολές.

Ενδεικτικά χθες ο Dow Jones και ο S&P 500 άλλαξαν 3 ή 4 φορές πρόσημο. Πάντως ο μεν Dow Jones φαίνεται ότι κρατά τα επίπεδα των 31.000 μονάδων και ο S&P 500 τις 3.800 μονάδες.

Πετρέλαιο

Κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι δείχνουν τα futures του WTI (West Texas). Μια μάλλον θετική εξέλιξη μετά το πρόσφατο ανοδικό ράλι. Πτωτικά ήταν και τα futures του Brent.

Η αποκλιμάκωση μόνο θετικά θα έχει για τον πληθωρισμό διεθνώς. Ας περιμένουμε λίγο μέχρι τον Αύγουστο για να δούμε πώς η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου θα επηρεάσει τις πληθωριστικές τάσεις.

Ευρωπαϊκές αγορές

Εν αντιθέσει με τις αμερικανικές αγορές και την «τρελή» μεταβλητότητά τους, οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν ξεκάθαρα πτωτικές από την αρχή των συνεδριάσεων. Στο κλείσιμο, ο γερμανικός DAX διατήρησε τα επίπεδα των 13.000 μονάδων, ο γαλλικός CAC τις 6.000 μονάδες.

Η τελευταία ημέρα του μήνα (και του α' εξαμήνου) δεν ξέρουμε εάν θα έχει ανοδικές «συγκινήσεις». Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα μεγάλα funds είναι προετοιμασμένα πλέον για τις δυσκολίες, εν αντιθέσει με την κατάστασή τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ενα εξαιρετικό συνέδριο, αλλά σε κακό timing

Επιτυχημένο κρίνεται το συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από το οποίο παρέλασαν τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εγχώρια πολιτικά στελέχη, καθώς και ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων και θεσμικοί παράγοντες.

Ομως οι πρωτοβουλίες αυτές ίσως πρέπει να γίνονται σε καλές χρηματιστηριακές περιόδους και όχι σε περιόδους όπως αυτές που βιώνουμε. Καλό περιεχόμενο σε αρνητικό timing. Επίσης η αγορά θέλει άμεσες προτάσεις και όχι ευχολόγια, ούτε να αναμασάμε τετριμμένα πράγματα.

Εχεις μια αγορά που σε σχέση με τις ευρωπαϊκές δεν έχει δυναμική και αυτό πρέπει να αλλάξει είτε από τους εγχώριους θεσμικούς ή από τους εγχώριους ιδιώτες. Οι ξένοι έχουν ήδη το 65% περίπου.

Γενικός Δείκτης

Επειδή γκρινιάξαμε αρκετά τελευταία για τις ανούσιες και υποτονικές συνεδριάσεις, ας επισημάνουμε σήμερα που κλείνει ο μήνας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχει υποχωρήσει περίπου 6%-7% από τις αρχές του χρόνου και ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έδειξε αντοχές και στηρίξεις πέριξ των 820 μονάδων.

Τώρα αν ο Ιούλιος δώσει κάποια ανοδική κίνηση, αυτό μόνο σε ημερήσιο επίπεδο μπορούμε να το δούμε.

ΔΕΗ

Απολογητικός ήταν ο κ. Στάσσης κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ, μετά τη μεγάλη κριτική που δέχθηκε από πολιτικές παρατάξεις αλλά και επενδυτές το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ήταν προετοιμασμένος γνωρίζοντας ότι το γεγονός ότι η μετοχή κινείται μεταξύ 5,1-5,5 ευρώ το τελευταίο διάστημα έχει δυσαρεστήσει και εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια.

Για το 2021 τόνισε ότι παρά το δύσκολο περιβάλλον επιτεύχθηκαν οι στόχοι κερδοφορίας και ταυτόχρονα υποστηρίχθηκαν οι πελάτες απορροφώντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων. Όπως είπε, αυξήθηκαν οι επενδύσεις στη διανομή και τις ΑΠΕ, ενώ η εταιρεία αντιμετωπίζει την κρίση με ανθεκτικότητα. Για το 2022 στόχος είναι να συνεχιστούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τα δίκτυα και η κερδοφορία EBITDA να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2021. Ταυτόχρονα η εταιρεία συνεχίζει τον μετασχηματισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Στο σημείο της μετοχής, ο Καγκελάριος από το 2020 υποστήριζε ότι είναι τεράστιο λάθος να προσπαθήσει κάποιος να ερμηνεύσει την επιτυχία της ανασύστασης της εταιρείας με την άνοδο της μετοχής (εκείνη την εποχή). Εάν δεχθούμε εκείνη τη λογική (άνοδος μετοχής σημαίνει επιτυχία) τώρα -κατ' αντιστοιχία- στην πτώση θα πρέπει να κάνουμε αντίθετους συλλογισμούς. Πάντως χθες η μετοχή είχε και πάλι μια δυνατή συνεδρίαση.

Μυτιληναίος

Εξαιρετικά επίκαιρος, έως και αιρετικός ως προς τις θέσεις του για το ESG, ήταν ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Όπως ακριβώς δηλαδή θα έπρεπε να είναι. Εάν το ESG δεν ποσοτικοποιηθεί διεθνώς, τότε θα είναι ένα ωραίο «παραμύθι» για τους μεγάλους ομίλους.

Εξαιρετικά προσεκτικός (αλλά και επικριτικός) ήταν ο κ. Μυτιληναίος και στα ενεργειακά θέματα, διαφωνώντας μάλιστα με αρκετούς ομιλητές που παρουσίαζαν ειδυλλιακή την κατάσταση.

Alpha Bank

Στη στρατηγική της Alpha Bank και ευρύτερα στον ρόλο των ελληνικών τραπεζών στο θέμα της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG, αλλά και στην ευθύνη που καλούνται να αναλάβουν για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, από το πάνελ «ESG Business Transformation Strategy and Funding» του συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Αναφορικά με τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών (net zero), ο κ. Ψάλτης έκανε λόγο για την αλληλεπίδραση τεσσάρων παραγόντων που διαμορφώνουν τη στρατηγική ESG των τραπεζών: τις εποπτικές απαιτήσεις, την αξία που δίνει η αγορά σε εταιρείες που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον, το εθνικό συμφέρον, και την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι εποπτικές απαιτήσεις των τραπεζών μπορούν να οδηγήσουν από μόνες τους σε νέα στρατηγική χρηματοδοτήσεων, καθώς «εμπλουτίζουν τη σκέψη των διοικήσεων και των εργαζομένων με εργαλεία κατανόησης και ποσοτικοποίησης των προκλήσεων που είναι μπροστά μας, και τη χρηματοοικονομική μας ανάλυση με νέες μεταβλητές και χρονικούς ορίζοντες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων».

Το πρώτο ελληνικό «πράσινο» ομόλογο

Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, σημείωσε πως τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση του ελληνικού «πράσινου» ομολόγου θα χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα έργα αειφόρου ανάπτυξης.

Πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί μια υπουργική επιτροπή η οποία είναι απαραίτητη για λόγους συνεργασίας των φορέων του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις τεχνικές αλλά και γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως η αστάθεια των αγορών, που δημιουργούν προβλήματα στην έκδοση του ομολόγου, ωστόσο τόνισε πως η έκδοσή του θα βελτιώσει το «brand name» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και πως μετά από 2-3 γενιές όλη η οικονομία θα είναι πράσινη.

Αlpha Trust (ΑΕΔΑΚ και ΟΕΕ)

Μεταφέρεται από την ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) στη Κύρια Αγορά του Χ.Α. Στη συνέχεια, ταυτόχρονα με την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά, θα πραγματοποιηθεί η διαγραφή τους από την ΕΝΑ. Όταν ολοκληρωθεί η εισαγωγή στην Κύρια Αγορά, ο όμιλος θα έχει δύο εισηγμένες εταιρείες, την Alpha Trust (αμοιβαία κεφάλαια και διαχείριση επενδύσεων) και την Alpha Trust Ανδρομέδα (AE επενδύσεων χαρτοφυλακίου).

Q&R

Σημαντική βελτιωμένα αναμένονται τα αποτελέσματα α' εξαμήνου της Q&R, ενώ οι στόχοι της για το 2022 και το 2023 επηρεάζονται θετικά από τις εξελίξεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό από το Greece 2.0.

Η Quality & Reliability AE ανακοίνωσε την οριστική διακοπή εργασιών της κοινοπραξίας PC SYSTEMS AE, Q&R ABEE, COMPUTER SOLUTIONS ABEE (έργο Ελεγκτικού Συνεδρίου που παραλήφθηκε οριστικά το 2007) η οποία διεγράφη από το μητρώο της ΔΟΥ Αμαρουσίου.

Eπίσης, ανακοίνωσε την οριστική διακοπή εργασιών της Quality & Reliability Investments Ltd η οποία διεγράφη από το μητρώο της Κύπρου.

Eurobank: Σε πορεία μείωσης ελλείματος και χρέους το 2022 και 2023

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η πανδημία, πορεία αναγκαία για τη συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και την καλλιέργεια θετικών προσδοκιών για τη μεσομακροπρόθεσμη δυναμική σε όρους πραγματικής μεγέθυνσης.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης σε όρους ESA 2010 εκτιμάται σε έλλειμμα 4,3% και 1,0% του ΑΕΠ για τα έτη 2022 και 2023 αντίστοιχα (από έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ το 2021).

Το αντίστοιχο πρωτογενές αποτέλεσμα, δηλαδή εξαιρώντας την πληρωμή των τόκων από τις δαπάνες, εκτιμάται σε έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ το 2022 και σε πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2023 (από έλλειμμα 5,0% του ΑΕΠ το 2021). Τέλος, οι εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος τοποθετούνται στο 185,7% και 180,4% του ΑΕΠ για τα έτη 2022 και 2023 αντίστοιχα.

Attica Bank

Ζημιές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο 2022 η Attica Bank, έναντι ζημιών 5,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η τράπεζα εμφάνισε καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες να ενισχύονται στα 1,8 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο προ φόρων και προβλέψεων, η τράπεζα εμφάνισε ζημιές ύψους 4,85 εκατ. ευρώ, από 5,69 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, ενέγραψε και προβλέψεις ύψους 2,76 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο παρατηρείται βελτίωση στα έσοδα από προμήθειες σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2021 κατά 24,5%, με τη μεγαλύτερη βελτίωση να επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των εσόδων από χορηγήσεις κατά 46%, και κατά 30% από την αύξηση των εσόδων από e-υπηρεσίες.

Πρόσθετα, οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για την κλειόμενη περίοδο ανέρχονται περίπου σε 89 εκατ. ευρώ με τους δείκτες ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου να βελτιώνονται. Επιπρόσθετα, η ρευστότητα της Attica Bank παραμένει σε υψηλά επίπεδα, διατηρώντας το επίπεδο καταθέσεων των πελατών της σε 2,8 δισ.

Το 2022 με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τιτλοποιήσεων και της ουσιαστικής εξάλειψης των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων παρελθόντος, καθώς και την υλοποίηση των επιμέρους ενεργειών της συμφωνίας των βασικών μετόχων, θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Attica Bank, εκτιμά η τράπεζα.

ESG, «πράσινη ανάπτυξη» και κάποια «πράσινα άλογα»

Kάποια πράγματα είναι αρκετά σοβαρά για να κάνουμε αστεία, αλλά θα θυμηθούμε δύο περιπτώσεις που το ESG και η «πράσινη ανάπτυξη» ταλαιπωρήθηκαν ως ιδέες. Ανέκδοτο έχει γίνει το γεγονός ότι στο πρόσφατο Φόρουμ του Νταβός έφτασαν σύνεδροι (μεγάλοι επιχειρηματίες, πολιτικοί και διαμορφωτές κοινής γνώμης) με 1.500 learjets για να μιλήσουν για την «πράσινη ανάπτυξη» και την «προστασία του περιβάλλοντος».

Eπίσης, σε ό,τι αφορά το ESG, δεν θα ξεχάσουμε μία πολύ γνωστή και μεγάλη εισηγμένη που πριν από 10 χρόνια, ενώ είχε κλείσει μονάδες της στη Β. Ελλάδα και είχε απολύσει πολύ κόσμο, διαφήμιζε ως πράξη ESG το βάψιμο των σχολείων της περιοχής που ήταν το εργοστάσιο. «Και κλείνω εδώ, κύριε πρόεδρε», όπως λένε οι δικηγόροι στα δικαστήρια.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ