Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η επικίνδυνη ισορροπία του Γενικού Δείκτη και το κακό σενάριο

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε ένα επώδυνο α' εξάμηνο. Ισως το πλέον αρνητικό των τελευταίων 20 ετών για τις ξένες αγορές. Διαβάσατε όλοι ότι χάθηκαν κεφαλαιοποιήσεις 13 τρισ. δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι λόγοι πολλοί, όπως και αφορμή ο πόλεμος.

Ομως ας μη γελιόμαστε, η ανεξέλεγκτη ροή χρήματος κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας εκτόξευσε τη ρευστότητα στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να δούμε μια υπερδιογκωμένη φούσκα που με την πρώτη ευκαιρία (βλέπε πόλεμος στην Ουκρανία) έσκασε. Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Οι αγορές έχουν έρθει σε λογικά επίπεδα (το μεσοσταθμικό p/e στην Ευρώπη είναι στα 11, από 25 πριν τη διόρθωση) και πλέον όσοι βλέπουν μακριά θα πρέπει να τοποθετούνται σταδιακά. Βέβαια κάποιοι λένε ότι έρχονται χειρότερα. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι με διόρθωση 20%-25% στους ευρωπαϊκούς δείκτες, τα χειρότερα έχουν ήδη προεξοφληθεί. Και εάν έχουμε περαιτέρω υποχώρηση, θα είναι μικρότερη.

Αμερικανικές αγορές: Η μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση του S&P 500 από το 1970

Ο μεγαλύτερος φόβος στην Αμερική είναι η μειωμένη ανάπτυξη, εν αντιθέσει με τις χθεσινές δηλώσεις Πάουελ που βλέπει το πρόβλημα από καθαρά ακαδημαϊκή πλευρά («το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός και όχι η μειωμένη ανάπτυξη»).

Επειδή οι Αμερικανοί (ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές) βλέπουν ότι η μειωμένη ανάπτυξη είναι μπροστά, υποχωρούν οι αμερικανικοί δείκτες. O S&P 500 έκλεισε το α' εξάμηνο με τη μεγαλύτερη πτώση από το 1970, πάνω από 20%.

Ευρωπαϊκές αγορές

«Συγκοινωνούντα δοχεία» με τις αμερικανικές αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες άνω του 20% (μεσοσταθμικά) το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε. Ίσως να έχουμε λίγο παραπάνω απώλειες, αλλά οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι θα υπάρξει αναστροφή της πτώσης και επιστροφή στις υπεραξίες. Υπομονή να υπάρχει.

Πάντως, ο γαλλικός πληθωρισμός (ανοδικός) αποτέλεσε την αφορμή για τις χθεσινές πωλήσεις. Η αιτία είναι το κλείσιμο του 6μήνου και η αναθεώρηση της στρατηγικής.

Γενικός Δείκτης

Στο μεσοδιάστημα 800-820 μονάδων βρίσκεται η ισορροπία στην παρούσα φάση για το ελληνικό χρηματιστήριο. Όμως εάν τα πράγματα επιδεινωθούν, δεν θέλουμε να σκεφτούμε πού θα μπορούσε να φτάσει ο Γενικός Δείκτης, αφού κάτω από τις 800 μονάδες δεν είχε γίνει συσσώρευση. Θα πάμε 780; 750;

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αναγκαστούμε να κάνουμε τέτοιες σκέψεις από τον νέο μήνα.

Eurobank: Ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση της Cardlink One στη Worldline

Η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ της Τράπεζας Eurobank και της Worldline. H Eurobank ανακοινώνει την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου αποδοχής πράξεων πληρωμής και εκκαθάρισης συναλλαγών στην Cardlink Ίδρυμα Πληρωμών Ανώνυμη Εταιρεία (Cardlink One) και τη μεταβίβαση ποσοστού 80% των μετοχών της Cardlink One στην Worldline ενώ η Eurobank διατηρεί το 20% των μετοχών.

Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 80 μ.β. στο δείκτη CET1 του Ομίλου Eurobank (επί τη βάσει του πρώτου τριμήνου 2022). Το τίμημα που καταβλήθηκε για το 80%, μετά από συγκεκριμένες προσαρμογές, ανέρχεται σε περίπου 254 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή περιέχει, υπό όρους, επιπλέον πληρωμές και αμοιβές καθώς και τα συνήθη δικαιώματα προστασίας μειοψηφίας.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει μία μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία με τον όμιλο της Worldline για τη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της Eurobank. H συμφωνία αυτή συνδυάζει την κορυφαία τεχνολογία και εξειδίκευση της Worldline με τις δυνατότητες του δικτύου καταστημάτων της Eurobank και αποσκοπεί στο να προσφέρει η Worldline προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στον τομέα της αποδοχής πράξεων πληρωμής και εκκαθάρισης συναλλαγών στους πελάτες της Eurobank αλλά και στην αγορά συνολικά.

Alpha Bank / Νavigator: Πώς θα διαμορφωθούν οι μετοχικές συνθήκες

Παρότι οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, κυρίως λόγω αβεβαιότητας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το επίπεδο πετρελαίου, την απόδοση στη λήξη ομολόγων και την εταιρική κερδοφορία, η ουδέτερη στάθμιση στις ΗΠΑ στηρίζεται με βάση τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας και τις ηπιότερες αποτιμήσεις. Η εταιρική κερδοφορία αναμένεται σχετικώς ανθεκτική, για όσο τα στοιχεία απασχόλησης και ζήτησης είναι σχετικώς ικανοποιητικά.

Underweight η στάθμιση στην Ευρώπη, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Undeweight η στάθμιση σε αναδυόμενες. Πιθανή αναθεώρηση θα γίνει αν το δολάριο δεν ισχυροποιηθεί επιπλέον και υπάρξει ορατότητα στα γεωπολιτικά. Ουδέτερη η στάθμιση στην Ιαπωνία, με ευνοϊκό αντίκτυπο από τη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη. Ενδεχόμενη εκεχειρία και ανθεκτικότερη παγκόσμια οικονομία, μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστήσουν κατάλληλη την ουδέτερη στάθμιση στη μετοχική κατηγορία.

TτΕ: Να δούμε την πορεία της καταναλωτικής δαπάνης

Τις προβλέψεις της ΤτΕ για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, πιθανόν να τις έχετε διαβάσει οι περισσότεροι. Εμείς θα σταθούμε στην καταναλωτική δαπάνη (αυτή είναι που κινεί την επιχειρηματικότητα) και τις επενδύσεις.

Στο βασικό σενάριο, η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2022, αλλά με αρκετά ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εξαιτίας του χαμηλότερου πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και της αυξημένης αβεβαιότητας. Τα επόμενα έτη η καταναλωτική δαπάνη θα καταγράψει ελαφρά υψηλότερους ρυθμούς ανόδου, ενισχυόμενη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης, καθώς και από τη μείωση της υψηλής αποταμίευσης των τελευταίων ετών, η οποία οφείλεται κυρίως στην αναβολή πραγματοποίησης δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν με υψηλούς ρυθμούς καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης 2022-2024, υποβοηθούμενες από την υψηλή ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Lavipharm

Iκανοποίηση επικρατεί για την πορεία της εταιρείας. Tο 2021 η Lavipharm σημείωσε αύξηση πωλήσεων, βελτίωση καθαρής θέσης και μείωση του τραπεζικού δανεισμού, παρά τις συνεχείς προκλήσεις λόγω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις, μετά την αφαίρεση των rebates και clawbacks, ανήλθαν σε 39,7 εκατ. ευρώ έναντι 37,6 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 5,5%.

Η καθαρή θέση σημείωσε βελτίωση κατά 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο Όμιλος, λόγω της λειτουργικής του κερδοφορίας, μείωσε περαιτέρω τον τραπεζικό του δανεισμό κατά το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί σταθερά την τελευταία πενταετία.

Epsilon Net

Eκτός από τα μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη που πρόσφερε στους επενδυτές της, η εταιρεία θα μοιράσει και μέρισμα. Εγκρίθηκε η διάθεση των αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης από 01.01.2021 έως 31.12.2021 και η διανομή μερίσματος υπέρ των μετόχων της εταιρείας συνολικού ποσού ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων ενενήντα επτά χιλιάδων ευρώ (1.897.000,00 ευρώ). Το μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,035 ευρώ.

Ως ημερομηνίες αποκοπής και προσδιορισμού δικαιούχων (βάσει του κανόνα record date) θα είναι η 19/07/2022 και η 20/07/2022 αντίστοιχα, ενώ το αντίστοιχο ποσό του μερίσματος θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στους μετόχους από την 26/07/2022.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ