Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 813 μονάδες με οριακή άνοδο ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Eurokinissi

Σημαντική υποχώρηση στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες. O Iούλιος δεν φαίνεται να ξεκινά θετικά για τα χρηματιστήρια. Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά πριν από λίγο κάτω από τους φόβους ότι η αύξηση των επιτοκίων και, κυρίως, η διακοπή των προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων θα στερήσουν ρευστότητα από τις οικονομίες.

Είχαμε και χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αρνητικές συνεδριάσεις στις αμερικανικές αγορές ενώ και τα σημερινά αμερικανικά futures δείχνουν ότι οδεύουμε σε μία ακόμη πτωτική ημέρα στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο DAX στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κινείται πτωτικά προς τις 12.700 μονάδες και ο γαλλικός CAC προς τις 5.900. Πάντως παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον και ίσως στη συνέχεια των συνεδριάσεων να έχουμε αλλαγές. Η περίοδος είναι αυξημένης μεταβλητότητας είτε ανοδικής είτε καθοδικής.

Έναρξη στις 813 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη με μικρή άνοδο 0,35%

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Ιούνιος ολοκληρώθηκε με πτώση 9% ενώ από την αρχή του χρόνου είναι στο -9,28%. Οι περισσότεροι κλάδοι υποχώρησαν , με εξαίρεση τις πετρελαιακές (ευνοούνται από την συγκυρία του ακριβού πετρελαίου), τα τρόφιμα-ποτά όπου είχαμε μικρή ανάκαμψη της Coca Cola HBC. O κλάδος που πιέστηκε περισσότερο και οδήγησε στην μεγάλη πτώση ήταν ο τραπεζικός. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε υποχώρηση – εν μέσω μεγάλης μεταβλητότητας και διαφοροποίησης ανά συνεδρίαση- της τάξης του 18,6%. Η τραπεζική διόρθωση προήλθε κυρίως από ρευστοποιήσεις ξένων χαρτοφυλακίων και λόγω αυξανόμενου πληθωρισμού και λόγω μείωσης θέσεων σε περιφερειακές αγορές. Το παράδοξο είναι ότι οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών ήρθαν σε μία συγκυρία που οι τράπεζες δείχνουν ίσως στην καλύτερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας

Η σημερινή συνεδρίαση έχει ως στόχο να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης μέσα στο διάστημα των 800-820 μονάδων ώστε να συντηρηθεί το αίσθημα της επενδυτικής ανατροπής και κερδοφορίας. Εάν υποχωρήσει ο Γ.Δ. κάτω από τις 800 μονάδες ίσως μπουμε σε μία νέα χρηματιστηριακή περιδίηνηση με τους εγχωριους επενδυτές να μην θέλουν να επανατοποθετηθούν. Για μία ακόμη φορά, η εγχώρια αγορά θα εστιάσει κυρίως στις τραπεζικές μετοχές (δεν έχουν τάση), στις πετρελαιακές (έδειξαν ότι παραμένουν σε ανοδικό κανάλι), στις μετοχές τεχνολογίας (είναι της άμεσης επικαιρότητας), real estate (θετικό momentum σε όλες τις μετοχές του κλάδου) και υποδομών. Οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ έδειξαν χθες ότι μπορούν να στηρίξουν την αγορά και με όγκους συναλλαγών αλλά δεν επαρκούν μόνο αυτές. Η ΔΕΗ μάλλον παραμένει σε διορθωτικό κανάλι, εκτός εάν ο Ιούλιος βγάλει αγοραστές και αλλάξει το momentum, σε ικανοποιητική κατάσταση είναι η μετοχή της Μυτιληναίος ενώ από τις κατασκευές κυριαρχεί η Ιντρακατ και τα σενάρια που υπάρχουν αλλά και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ