Νέα
  • ΓΔ: 1016.18 +0.07%
  • Τζίρος: 40,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Το άγριο sell off στις τράπεζες έσπασε τη στήριξη των 800 μονάδων

Πηγή: Eurokinissi

H παγκόσμια οικονομική κρίση είναι εδώ και φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές. Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία οδηγεί σε πτώση τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ το ευρώ βουλιάζει λόγω των γερμανικών οικονομικών προβλημάτων προς τη χαμηλότερη ιστορικά ισοτιμία του έναντι του δολαρίου.

Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά και η πτώση τους επιταχύνθηκε μετά και το έντονα πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Οι φόβοι για είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση τροφοδοτούν ένα ισχυρό κύκλο ρευστοποιήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια.

Λίγο μετά τις 17.00 ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κάτω από τις 12.500 μονάδες με απώλειες 2,44%, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά 2,52% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 μειωνόταν κατά 2,34%.

Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν σημαντική υποχώρηση και αυτοί, με τον Dow Jones να μειώνεται κατά 1,87%, τον S&P 500 κατά 1,84% και τον Nasdaq 1,13%. Η διαφορά των αμερικανικών δεικτών σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς είναι ότι τεχνικά παραμένουν πάνω από τις προηγούμενες στηρίξεις τους -ακόμη...

Βυθίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές κατά 9%

Το ελληνικό χρηματιστήριο υπέμεινε την πτωτική του μοίρα, με το Γενικό Δείκτη να σπάει καθοδικά τις 800 μονάδες και να κλείνει στις 779,68 μονάδες με υποχώρηση 3,21%. Μία πτώση στην οποία μεγάλο βάρος είχε η «βύθιση» των τραπεζικών μετοχών κατά 9%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 94 έκλεισαν πτωτικά, ενώ μόλις 16 ανοδικά.

Από την στιγμή που το διεθνές κλίμα είναι έντονα πτωτικό, ουδείς περίμενε να έχει το ελληνικό χρηματιστήριο μία διαφορετική αντίδραση. Μόνο η πτώση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες δημιουργεί ένα νέο κλίμα εσωστρέφειας. Για μία ακόμη συνεδρίαση, οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που παρέσυραν τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,83%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,82%. Οι τραπεζικές μετοχές (κλαδικός δείκτης) υποχώρησαν κατά 9%.

Ακολούθησαν σε πτώση οι κλάδοι Υγείας (-6,04%), Τεχνολογίας (-3,8%), Βιομηχανικών (-3,46%), Προσωπικών-Οικιακών προιόντων (-3%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,73%) ενώ δεν υπήρξε κάποιος κλαδικός δείκτης που να ξεχώρισε ανοδικά.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά τη συνεδρίαση ήταν ο ΟΠΑΠ, η Εurobank, η Alpha Bank, η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ.

Ερμαιο των αρνητικών εξελίξεων

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί και ούτε έχει τις αντιστάσεις να κινηθεί κόντρα στο διεθνές κλίμα της ύφεσης που περικυκλώνει τις οικονομίες. Από τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτές κατέχουν το 60% περίπου της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, είναι εύλογο η διεθνής οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση να επιδράσει άμεσα στο μικρό και περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο.

Ας ελπίσουμε ότι μία θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή από την FITCH να δημιουργήσει κάποιες αντιστάσεις στην «ελεύθερη πτώση» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ