Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η άνοδος του ΟΠΑΠ, η πτώση του ΟΤΕ και η... ισορροπημένη ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων χθες βράδυ ήταν η επικείμενη πτώση της κυβέρνησης του κ. Τζόνσον. Εκτός από τις μαζικές παραιτήσεις υπουργών, είχαμε και τις παραιτήσεις 38 βουλευτών (MPs).

Πρωτοφανές το πολιτικό σκηνικό αυτό για τη Γηραιά Αλβιώνα και μάλιστα εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του '70. Να θυμίσουμε ότι τότε ήταν οι Εργατικοί στην κυβέρνηση και μετά ανέλαβε η Θάτσερ.

Χρηματιστηριακά πάντως, ο FTSE 100 πήγε μια χαρά χθες. Αυξήθηκε κατά 1,17% και διατηρείται πάνω από τις 7.100 μονάδες.

Αμερικανικές αγορές

Στελέχη της FED βγαίνουν και καθησυχάζουν δημοσίως τους φόβους για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Μέσα και έξω από τη Γερουσία, οι οικονομολόγοι της FED υπόσχονται «σφικτή νομισματική πολιτική» προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Το πάθημα της Ευρώπης (καθυστέρηση) τους έγινε μάθημα. Oι δηλώσεις αυτές έγιναν αιτία να ανακάμψουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον Dow Jones να κινείται πάνω από τις 31.000 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές

Τα χρηματιστήρια λειτουργούν πάντοτε ως συλλογικοί μηχανισμοί εξισορρόπησης των ροών κεφαλαίων. Διορθώνουν τις υπερβολές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Προχθές (Τρίτη) φάνηκε ότι η διόρθωση είχε δημιουργήσει υποτιμητικές υπερβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και χθες επανήλθαν οι αγοραστές.

Καλή η εικόνα του DAX (παρά τα προβλήματα στη γερμανική οικονομία). Γενικά πολλά προβλήματα και στην ΕΕ και στη Βρετανία με πολιτικές προεκτάσεις και επακόλουθα στην οικονομία.

Πώς το έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία; «Eίμαστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα».

Γενικός Δείκτης

Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Οι άνθρωποι της αγοράς περίμεναν μια συνεδρίαση αναστήλωσης του Γενικού Δείκτη προς τις 800 μονάδες και τελικά έκλεισε με οριακή υποχώρηση σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Επανεμφανίστηκε και πάλι η γνωστή διελκυστίνδα μεταξύ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Δηλαδή, τα μισά blue chips ανοδικά, τα άλλα μισά πτωτικά και αποτέλεσμα ελάχιστη μεταβολή στον Δείκτη. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την Παρασκευή με την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch.

Ετσι, μήπως δημιουργηθεί κάποια (έστω και ήπια) ανοδική τάση.

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Η αντίδραση πολλών μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν η ευχάριστη έκπληξη της συνεδρίασης. Ειλικρινά δεν την περιμέναμε μετά τις προηγούμενες «καταιγίδες πωλήσεων» στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και την αδράνεια στη μικρομεσαία.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τα «μικρά» της αγοράς ήταν ότι στο top 10 ανόδου ήταν μόνο μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

ΟΤΕ

Αυτή τη φορά ήταν η μετοχή του ΟΤΕ που λειτούργησε ως βαρίδι κόντρα στην άνοδο άλλων blue chips. Μετά τις δημοπρασίες βρέθηκε στο -1%, στα 15,92 ευρώ.

Φαίνεται αυτοί οι Juniors των Greek desks (μαθητευόμενοι) μάλλον είδαν τη μετοχή να ανθίσταται στην πτώση, την πούλησαν και τοποθετήθηκαν σε μετοχές που είχαν πιεστεί αρκετά.

ΟΠΑΠ

Η μετοχή του ΟΠΑΠ κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του «Ρομπέν των Δασών» του ελληνικού χρηματιστηρίου (απόντος του ΟΤΕ). Και λεφτά (μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου) μοιράζει και στηρίζει την αγορά. Μαθαίνουμε ότι το β' τρίμηνο έκλεισε αρκετά καλά, με αύξηση τζίρου σε όλα τα παίγνια. Έχει μπροστά του και αρκετές αθλητικές εκδηλώσεις για στοιχηματισμό αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

ΔΕΗ

Ισορρόπησε στα 5 ευρώ η μετοχή. Οι μέτοχοί της δεν θα είναι ευτυχισμένοι πάντως. Ειδικά εάν έχεις μπει στα 9 ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αλλά ποιος γνώριζε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πριν από έναν χρόνο;

Αποφασιστικότητα και διάθεση έδειξε ο κ. Στάσσης κατά το συνέδριο του Economist, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή για τη ΔΕΗ. Είναι διεθνές το ενεργειακό πρόβλημα.

Tράπεζες

Βελτίωση των αποτιμήσεων χθες για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά βέβαια μετά από μια μακρά περίοδο διόρθωσης, μία μικρή ανοδική παρένθεση δεν μπορεί να αλλάξει την πτωτική εικόνα. Πώς το λέει το ανέκδοτο; «Tέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα...».

Πάντως οι τραπεζικές μετοχές και οι τραπεζικοί οργανισμοί θα αξιολογηθούν από τη Fitch και για τα πεπραγμένα τους μέχρι σήμερα (που είναι θετικά και ικανοποιητικότατα) αλλά και για τα μελλούμενα μέσα στο δύσκολο πληθωριστικό περιβάλλον, την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών.

Aegean

Πτωτικά χθες η μετοχή της Aegean, παρά τις αισιόδοξες προοπτικές που διαμορφώνονται λόγω του ελληνικού καλοκαιριού. Γενικότερα, υπάρχει μια σταθερότητα στη μετοχή που οφείλεται ότι στη χρηματιστηριακή «ζυγαριά» υπάρχει η αισιοδοξία του καλοκαιριού αλλά και τα ενεργειακά θέματα του ακριβού πετρελαίου και τα προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Αlpha Bank

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της συνθετικής τιτλοποίησης ύψους 0,65 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων (Project Tokyo) με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ως μέρος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (EGF).

Η Συναλλαγή δίνει στην Τράπεζα προστασία έναντι πιστωτικού κινδύνου πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας (first loss tranche). Η Συναλλαγή αποτελεί μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας “Project Tomorrow” και αναμένεται να συμβάλει περίπου 13 μονάδες βάσης στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας1 σε ενοποιημένη βάση. Η συναλλαγή υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες εποπτικές εγκρίσεις.

ΕΤΕ

Ξεκίνησε δυνατά τη συνεδρίαση η μετοχή, αλλά σταδιακά «στέρεψε», με αποτέλεσμα να κλείσει με μικρή άνοδο. Περιμένουμε στις 28 Ιουλίου σημαντικές ανακοινώσεις από τη διοίκηση του ομίλου σε ό,τι αφορά τους στόχους, τις δράσεις και τους τρόπους που θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στο δύσκολο περιβάλλον που βιώνουν οι τράπεζες.

ΕΚΤΕΡ

Μία από τις εταιρείες που έχει πάρει και σημαντικά έργα (όλων των τομέων) σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει ενδιαφέρον για πιθανές μελλοντικές μετοχικές εξελίξεις (σε ό,τι αφορά το μετοχολόγιο). Ακούγονται πολλά, αλλά προς το παρόν είναι σε επίπεδο φημών, οπότε δεν τα προσυπογράφουμε. Χθες η μετοχή είχε άνοδο 6,13% με 85 χιλ. τεμάχια.

Lamda Development

Ξεκίνησε χθες η διάθεση του 7ετούς ομολόγου που εκδίδει η Lamda Development με εύρος επιτοκίου μεταξύ 4,7% και 5,2%. Κάποιοι θεσμικοί θεωρούν ότι είναι μια καλή απόδοση, εάν μάλιστα δούμε υποχώρηση πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

Αλλοι θεωρούν ότι μια οικονομική κρίση ίσως επηρεάσει τα έσοδα από το χαρτοφυλάκιο της Lamda. Ωστόσο, ουδείς δήλωσε ότι μπορεί κάποιος να χάσει λεφτά στον 7ετή ορίζοντα.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Ο Γεν. Διευθυντής κλάδου Χαλκού της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, κ. Λώλος, στην παρουσία του στο συνέδριο Economist τόνισε ότι η ελληνική παραγωγική βιομηχανία έχει επιτύχει σημαντικές νίκες στις διεθνείς αγορές βασιζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες επιβίωσης, μέσα από αναδιαρθρώσεις, ενίσχυση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της εξωστρέφειας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις διαδοχικές κρίσεις.

Η ElvalHalcor αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα καθώς κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες να αναπτυχθεί περαιτέρω και να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτύπωμα στην Ελληνική οικονομία που την κατατάσσει μεταξύ των λίγων Εθνικών Πρωταθλητών.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα