Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: «Ενθουσιασμός» για Alpha Bank και μεγάλες συναλλαγές για Μυτιληναίο

Σε υψηλά δύο εβδομάδων έκλεισαν χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική. Μια βαθιά ανάσα για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές που έβλεπαν τις τεχνικές στηρίξεις να «τρίζουν». Στην περίπτωση των αμερικανικών μετοχών, οι τράπεζες, οι εταιρείες ενέργειας και οι τεχνολογικές είναι αυτές που δίνουν την ανοδική τάση αυτή την περίοδο.

Για τον Dow Jones υπάρχει μια παλινδρομική κίνηση μεταξύ 31.500-34.000 μονάδων που θα τη βλέπουμε μέχρι να καταλαγιάσει ο πληθωρισμός. Γενικά τα μεγέθη ανάπτυξης στις ΗΠΑ ίσως εκπλήξουν ευχάριστα, αφού οι πιθανότητες για ύφεση μειώνονται.

Το στατιστικό μοντέλο της Federal Reserve Bank of Atlanta (GDPNow) παραπέμπει σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη μεταβολή του ΑΕΠ +1,4% στο τρέχον τρίμηνο (+1,5% ετήσια), από -0,6% τριμηνιαία ετησιοποιημένα (+1,7% ετήσια) στο 2ο τρίμηνο.

Ευρωπαϊκές αγορές: Ορμή λόγω ΕΚΤ ή υπάρχει και κάτι άλλο;

Συνέχεια της έντονης ανόδου της Παρασκευής είχαμε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο γερμανικός DAX σε δύο συνεδριάσεις (Παρασκευή-Δευτέρα) κάλυψε περίπου 600 μονάδες που είχαν χαθεί. Απέχει βέβαια πάνω από 15% από τα ιστορικά υψηλά του, αλλά παραμένει κοντά στον Κινητό Μέσο Όρο (ΚΜΟ) των 200 ημερών του.

Καθοριστική ήταν η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη αλλά και οι ελπίδες ότι ίσως η ύφεση μας «στήσει» στο ραντεβού. Bέβαια κάποιοι ξένοι αναλυτές συνδέουν την άνοδο με την ενεργειακή εικόνα των μεγάλων κρατών της ΕΕ που φαίνεται βελτιωμένη. Αυτό βέβαια θα φανεί στο επόμενο δίμηνο.

Βρετανία: Η κηδεία της βασίλισσας και τα μέτρα στήριξης των πολιτών

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ επισκίασε τις οικονομικές εξελίξεις στη Βρετανία. Ετσι η πρώτη προσπάθεια της νέας πρωθυπουργού για στήριξη εισοδημάτων μάλλον δεν πήρε την επικοινωνία που δικαιούταν.

Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Σεπτεμβρίου), Λιζ Τρας, προανήγγειλε σημαντική δημοσιονομική παρέμβαση στο πεδίο των λογαριασμών ρεύματος. Παρότι τα ακριβή χαρακτηριστικά της παρέμβασης (συμπεριλαμβανομένου και του πώς θα χρηματοδοτηθεί) δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη (αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων), οι παρεμβάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν την επιβολή ανώτατου πλαφόν στους λογαριασμούς αυτούς, στα £2.500 σε ετήσια βάση για τα επόμενα δύο χρόνια για το «μέσο» νοικοκυριό, ενώ μέτρα στήριξης θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις (για τους επόμενους έξι μήνες).

Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώνονταν πρόσφατα σε περίπου £2.000 σε ετησιοποιημένη βάση, με το ποσό όμως αυτό να αναμένεται ότι θα ανερχόταν σε περίπου £3.500 από τον προσεχή Οκτώβριο (χωρίς κρατική παρέμβαση). Συνολικά, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος της παρέμβασης αυτής θα ανέλθει σε περίπου £150 δισ. ή 6% του ΑΕΠ.

Γενικός Δείκτης

Ξεπέρασε τελικά τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα αυτά και έκλεισε οριακά χαμηλότερα. Μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι η μεγάλη πτώση του τζίρου σε μία τόσο καλή (χρηματιστηριακά) ημέρα. Από μέσο όρο ημερήσιων συναλλαγών 68 εκατ. ευρώ, πέσαμε στα ρηχά των 50 εκατ. ευρώ.

Εάν τεχνικά καταφέρει να υπερφαλαγγίσει τις 850 μονάδες στις επόμενες συνεδριάσεις, θα είναι μια ευτυχής εξέλιξη. Απαιτείται όμως να συνεχιστεί το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές, να παραμείνουν σε ανοδικό momentum οι τράπεζες και να βοηθήσει ο ΟΤΕ, ο οποίος βρίσκεται σε φάση μεταβλητότητας.

Alpha Bank

Μεγάλος όγκος και μεγάλη άνοδος για τη μετοχή της Alpha Bank κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Υπήρχε ενθουσιασμός κυρίως από 2-3 ξένα χαρτοφυλάκια και πολλούς ιδιώτες.

Ο Καγκελάριος σας είχε προειδοποιήσει ότι η μετοχή «αγοράζεται» στα επίπεδα πέριξ των 0,9 ευρώ και έχει περιθώρια ανόδου.

ΟΠΑΠ

Το νέο μέρισμα που θα μοιραστεί μετά τον Οκτώβριο δημιουργεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Μπορεί η μερισματική απόδοση να είναι περίπου 2,5% (στην τρέχουσα τιμή), αλλά έρχεται να προστεθεί με απόσταση 2 μηνών στην προηγούμενη μερισματική απόδοση του 10%.

Ούτε hedge funds δεν μοιράζουν τέτοιες αποδόσεις πλέον.

Mυτιληναίος

Η «μετοχή της ημέρας» λόγω των μεγάλων συναλλαγών της. Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Μυτιληναίος και από εγχώριους και από ξένους επενδυτές.

Πολλές επαφές είχαν στη Θεσσαλονίκη τα στελέχη του ομίλου με κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες αλλά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο επίκεντρο τα ΣΔΙΤ. Σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Τitan Int: Καλωσόρισε την AI

Ο Όμιλος TITAN ίδρυσε στις ΗΠΑ την CemAI, Inc. (CemAI), μια εταιρεία η οποία προσφέρει στον κλάδο τσιμέντου διεθνώς μια πρωτοποριακή υπηρεσία νέας γενιάς με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για την προγνωστική συντήρηση εργοστασίων.

Η υπηρεσία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη χρήση ενός λογισμικού, του οποίου η εταιρία CemAI έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τον κλάδο τσιμέντου, με τη συνεχή παρακολούθηση και επίλυση συμβάντων από ειδικούς με εκτενή εργοστασιακή εμπειρία και εφαρμόζεται σε ολόκληρες γραμμές παραγωγής τσιμέντου σε όλο τον κόσμο.

Ευρωπαϊκή Πίστη - Allianz: Εξαγορά που ολοκληρώθηκε σε 1,5 μήνα

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης ήταν η κομματική τοποθέτηση του ανώτατου στελέχους της Allianz κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Γεωργακόπουλο σχετικά με την εξαγορά της ελληνικής ασφαλιστικής.

Εμφανίστηκε ενθουσιασμένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και έδωσε τα εύσημα στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι μακάρι να κινούνταν έτσι και οι Γερμανοί πολιτικοί. Για την ιστορία, το πρώτο ραντεβού για την πώληση της ΕΥΠΙΚ έγινε στα τέλη Ιουλίου 2021 σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας και η πώληση ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου 2021.

Τηρήθηκε εχεμύθεια, αλλά ο Καγκελάριος έμαθε ότι για κάποιες διαρροές προς οικονομικά sites ευθύνεται πολιτικός που διακρίνεται για τη μεγαλοστομία του. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από το Χρηματιστήριο, τοποθετείται προς τα τέλη Οκτωβρίου 2022.

Cenergy: Τα οικολογικά «Σωληνουργεία Κορίνθου»

To ότι ο όμιλος Viohalco πάντα προσπαθούσε να είναι «οικολογικά φιλικός» είναι γνωστό και είναι ένα δύσκολο και κοστοβόρο εγχείρημα.

Ετσι χθες, η Σωληνουργεία Κορίνθου (Cenergy) σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2, της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), της έναρξης υπεύθυνης προμήθειας, της εφαρμογής Συστημάτων Διαχείρισης σύμφωνα με τα διεθνή Πρότυπα ISO και της ποσοτικοποίησης περιβαλλοντικών πληροφοριών σχετικά με τον κύκλο ζωής των προϊόντων της.

Bέβαια, οι προσπάθειες πρέπει να ανταμειφθούν και ο όμιλος έχει καταθέσει και προτάσεις για να αξιοποιήσει κονδύλια από την «πράσινη ανάπτυξη».

Ευρωσύμβουλοι

Πολλές συναλλαγές η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία τεχνολογίας και «θερμοκοιτίδων». Στο περιθώριο της ΔΕΘ έγιναν πολλές κουβέντες για θέματα τεχνολογικών συνεργασιών και συνεργειών με άλλες επιχειρήσεις.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ