Νέα
  • ΓΔ: 1448.04 +0.40%
  • Τζίρος: 13,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες με επιλεκτικές τοποθετήσεις

Πηγή: Eurokinissi

H ανοδική έναρξη στις αμερικανικές αγορές δρομολόγησε μία σημαντική ανάκαμψη και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την πρώτη συνεδρίαση του μήνα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την άνοδο και παρά τις αρχικές πιέσεις όχι μόνο κατάφερε να μείνει πάνω από τις 790 μονάδες, αλλά ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε και τις 800 μονάδες σε μία αναπάντεχη αντίδραση.

Επί της ουσίας, βγήκαν αγοραστές στα χαμηλά δεικτοβαρών μετοχών και κάποιες επαναξιολογήθηκαν ως προς τα μεγέθη του α' εξαμήνου που παρουσίασαν. Ετσι ήρθε ένα νέο κύμα αγοραστών που τις ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες

Ευρωπαϊκές αγορές

Στις ευρωπαϊκές αγορές, οι αρχικές (πρωινές) πιέσεις έδωσαν μετά το μεσημέρι την θέση τους σε ανοδικές κινήσεις δεικτοβαρών μετοχών, με αποτέλεσμα οι δείκτες τους μετά τις 17.00 να κινούνται (στην συντριπτική πλειονότητα) ανοδικά.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της ΕΚΤ, πλην ότι θα υπάρξει σημαντική (πιθανά κατά 75 μ.β.) αύξηση επιτοκίων, αλλά φαίνεται ότι ενεργοποιούνται και σχήματα ενίσχυσης ρευστότητας που δεν θα δημιουργήσουν περαιτέρω πληθωριστικές τάσεις.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έχει επιστρέψει πάνω από τις 12.100 μονάδες με άνοδο 0,7%, ο γαλλικός CAC έχει μικρότερη άνοδο 0,36%, ο Eurostoxx 50 αυξάνεται κατά 0,59% και ο ιταλικός MIB έχει σημαντική άνοδο κατά 1,7%.

Αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα blue chips

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας στις 804,19 μονάδες με άνοδο 1,42% που προήλθε κυρίως από τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Μοναδικό μεμπτό της συνεδρίασης ήταν οι χαμηλές συναλλαγές στα 39 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 ήταν ανοδικές και οι 41 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,58%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,12%. Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες είχαν οι περισσότεροι ικανοποιητική άνοδο.

Ξεχώρισαν ανοδικά οι Βιομηχανικές (3,94%) Τηλεπικοινωνίες (3,19%), τα Διυλιστήρια (2,53%), το Εμπόριο (2,51%), ενώ και οι τράπεζες είχαν άνοδο (0,79%) αλλά με διαφοροποιημένες τάσεις. Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Υγείας (-0,96%), Τεχνολογίας (-0,75%) Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,36%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ , η Eurobank και ο Μυτιληναίος.

Αναπάντεχη μεν, ευπρόδεκτη δε η σημερινή άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο δημιούργησε αρκετή αισιοδοξία.

Η άνοδος βασίστηκε εν μέρει σε ορισμένες ιδιαίτερα (και αδικαιολόγητα) πιεσμένες μετοχές και εν μέρει στη ανοδική εικόνα των ευρωπαικών αγορών εν αναμονή ανακοινώσεων από την ΕΚΤ μέσα στον μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ