Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Τα αποτελέσματα της Cenergy, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η αναμονή για τη ΔΕΗ

«Αλλαξαν τροπάριο» και πάλι για τις αυξήσεις των επιτοκίων στη Fed και αυτό ήταν μία καλή αφορμή για διόρθωση στις αμερικανικές αγορές.

Εκεί που ακουγόταν μικρότερη αύξηση επιτοκίων (προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση), βγήκαν και πάλι δηλώσεις περί «επιθετικών» (hawkish) αυξήσεων για να παταχθεί ο πληθωρισμός.

Εντάξει, τις αντιφάσεις αυτές θα τις βλέπουμε μέχρι το Δεκέμβριο όταν η FED θα σταθμίσει τις ανάγκες της και τα δεδομένα και θα αποφασίσει.

Μέχρι τότε, οι μεγάλοι επενδυτές «ξεφορτώνουν» για να γράψουν κέρδη από επενδύσεις στους ισολογισμούς τους και για να έχουν ρευστότητα για την έναρξη της νέας χρονιάς.

Ευρωπαϊκές αγορές: Αποκόμιση κερδών και γεωπολιτικές ανησυχίες

Για τους ίδιους λόγους που υποχώρησαν οι αμερικανικές αγορές, υποχώρησαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές. Αυτές οι δικαιολογίες περί πληθωρισμού της Eurostat είναι καλές προφάσεις.

Το ρυθμό του μεσοσταθμικού πληθωρισμού τον γνώριζαν, όπως ξέραμε, όλοι οι κάτοικοι της ΕΕ. Το ενδιαφέρον με την Ελλάδα είναι ότι τα στοιχεία της Eurostat ήταν ακριβώς ίδια με τις ΕΛΣΤΑΤ (9,5%), ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχε μία μικρή απόκλιση.

Επίσης, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία (σωστότερα και με την Ουκρανία) έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στους επενδυτές στην Ευρώπη, γιατί βλέπουν ότι κλείνουν πάλι οι δρόμοι επικοινωνίας των αντιμαχόμενων πλευρών.

ΧΑ: Υποτονική διολίσθηση και αναμονή για νεότερα

Εξαιρετικά υποτονική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά χωρίς τις επιθετικές πωλήσεις που είχαμε δει σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Απλώς η ζήτηση ήταν αναιμική και έτσι οι πωλήσεις κλείδωναν σε χαμηλότερες τιμές. Πανικός δεν υπήρξε χθες, αλλά μία γενικευμένη επιφυλακτικότητα για τις εξελίξεις.

Η στήριξη των 890 μονάδων θεωρητικά παραμένει (στις 883,28 μονάδες έκλεισε ο ΓΔ) και μπορεί να δούμε επιστροφή σήμερα ή από την επόμενη εβδομάδα, εάν βελτιωθεί το κλίμα. Αλλιώς, σε καθοδική πορεία, θα δούμε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου τα επίπεδα των 860-850 μονάδων.

Τράπεζα Πειραιώς

Μετά από Alpha Bank και ΕΤΕ, ήταν η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς να δοκιμάσει την τύχη της με το ομόλογο. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,5%, όπως και το αρχικό, και το κουπόνι στο 8,25%.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ και η τράπεζα θα αντλήσει τελικά 350 εκατ. ευρώ. Πάντως, το επιτόκιο του 8,25% (κουπόνι) θεωρείται υψηλό ακόμη και στην παρούσα συγκυρία.

Ομως, η Τράπεζα μπορεί να ικανοποιήσει τους επενδυτές της και με το επιτόκιο αυτό. Το ομόλογο θα είναι ελκυστικό για τους θεσμικούς επενδυτές.

CENERGY: Καλά αποτελέσματα, αλλά θα μπορούσαν και καλύτερα

Ο Καγκελάριος σας είχε προειδοποιήσει ότι τα αποτελέσματα 9μηνου θα ήταν πολυ καλά. Δείτε κυρίως τα κέρδη προ φόρων και το ανεκτέλεστο.

 • Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,04 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους (9Μ 2021: 766 εκατ. ευρώ).
 • Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε σημαντικά με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 94,7 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2022 (+16% σε ετήσια βάση). Ο τομέας καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου, ενώ ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενίσχυσε την κερδοφορία του στο γ’ τρίμηνο του 2022.
 • Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, φτάνοντας σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο 1,75 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Η αύξηση αυτή υποδηλώνει την προσήλωση του Ομίλου σε ενεργειακά έργα αλλά και τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον και για τους δύο τομείς.
 • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 53,1 εκατ. Ευρώ (35,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021), με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 44,1 εκατ. ευρώ (+44% σε ετήσια βάση από 30,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021).

ΟΠΑΠ

Εντονες διακυμάνσεις για την μετοχή του ΟΠΑΠ και τελικά αίσια (ανοδική) κατάληξη. Όπως επεσήμανε ο Καγκελάριος προχθές, οι επενδυτές που επέλεξαν την επανεπένδυση του μερίσματος θα βγουν κερδισμένοι, είτε σε βραχυπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η χθεσινή συνεδρίαση το έδειξε.

OTE: Στα επίπεδα των 15 ευρώ η μετοχή και αναμένεται αντίδραση

Νέα υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ (καταφανέστατα με πωλητές εξωτερικού) και έφτασε στο κατώφλι των 15 ευρώ.

Κάποιοι χρηματιστές θεωρούν ότι ίσως σήμερα ή τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν αγοραστές και η μετοχή θα αντιδράσει ανοδικά.

Να επισημάνουμε ότι η διασύνδεση της μετοχής του ΟΤΕ με τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές και δη το γερμανικό χρηματιστήριο είναι ίσως η μεγαλύτερη απ' όλα τα blue chips.

ΔΕΗ

Tα οικονομικά αποτελέσματα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. για το Εννεάμηνο 2022, θα ανακοινωθούν την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πάντως, οι εγχώριοι διαχειριστές κεφαλαίων (έχουν βάλει αρκετό κόσμο στη μετοχή) αισιοδοξούν ότι θα είναι καλά.

Motor Oil: Αποκοπή δικαιώματος στο προμέρισμα τη Δευτέρα

Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του της 7ης Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2022.

Δικαιούχοι του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2022 είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αυλων Τίτλων (ΣΑΤ) της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2022 (record date). Από την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του προσωρινού μερίσματος της χρήσης 2022.

Η καταβολή του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2022 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Revoil: Kλειστό εγγυημένο ομολογιακό δάνειο 4 εκατ. ευρώ

Στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ποσού 4.000.000 ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank και με την Εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυοδοσίας (Pan-European Guarantee Fund -EGF) για χρηματοδοτήσεις Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων, προχώρησε η εταιρεία Revoil.

Το δάνειο έχει διάρκεια 3 ετών, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και σκοπός του είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Epsilon Net-ETE

Μία ακόμη παρατήρηση για το deal της ΕΤΕ με την Epsilon Net.

Η τράπεζα πλήρωσε ένα σεβαστό premium (περίπου 25%), προεξοφλώντας τη μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου της Epsilon Net και κρυφές υπεραξίες που κρύβουν τα ανοδικά αποτελέσματά της.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 970η/17.11.2022 συνεδρίασή του αποφάσισε:

 • Την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» για την εισαγωγή α) 271.448.946 παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της και β) των ισάριθμων νέων μετοχών που θα προκύψουν από την μετατροπή των τίτλων, στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
 • Την διαγραφή των μετοχών της εταιρείας «BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε.» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ. 5 του ν. 3371/2005, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας.

 

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ