Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων funds στην ΕΤΕ και ο αθόρυβος ΟΠΑΠ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

«Ονειρο ζω μην με ξυπνάτε» έλεγε κάποτε το διαφημιστικό σλόγκαν και αυτό φαίνεται ότι γίνεται στα διεθνή χρηματιστήρια. ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία ανεβαίνουν. Στις ΗΠΑ τρείς χρηματιστηριακοί δείκτες, ο S&P 500, ο Nasdaq και ο Russel 2000 (με μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης) κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

Στην Ευρώπη ο γερμανικός DAX έκανε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης υποχώρηση έχοντας όμως και πάλι θετική μεταβολή και υψηλούς όγκους συναλλαγών. Στην Ασία, οι μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές προχωρούν σε ράλι κάθε μέρα με τον ιαπωνικό Nikkei να πλησιάζει τις 30.000 μονάδες. 

Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής φρενίτιδας είναι οι Κεντρικές Τράπεζες που έχουν διοχετεύσει ή θα διοχετεύσουν πάνω από 5,6 τρισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Βέβαια, η αξιοποίηση των κονδυλίων γίνεται από την κορυφή προς τη βάση σύμφωνα με τα «πιστεύω» των αγορών. Δηλαδή πρώτα σώζουμε τους ελέφαντες και μετά τα μυρμηγκάκια.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση της αντίστασης των 780 μονάδων. Μικρό το κακό, θα το κάνει στις επόμενες συνεδριάσεις. Το πρόβλημα πάλι ήταν οι χαμηλές συναλλαγές. Αν δεν υπάρχει ένα «γκάζωμα» προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, οι συναλλαγές θα ήταν στα χαμηλά επίπεδα των 40-45 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνεδρίαση της Τρίτης. Θα καταφέρει ο Γενικός Δείκτης να πραγματοποιήσει τη υπέρβαση και με πόσες συναλλαγές;

Tραπεζικές μετοχές

Μία καλή συνεδρίαση και για τις 5 τραπεζικές μετοχές (οι 4 συστημικές και η Αττικής) με άνοδο και σημαντικούς όγκους συναλλαγών. Τα θέματα που θα κληθούν να επιλύσουν οι διοικήσεις τους είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL's), η κεφαλαιακή ενίσχυση (αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων), η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, τα stress tests. Aυτά.

Πάντως κάθε τραπεζική μετοχή έχει φτιάξει το δικό της προφίλ. 

Alpha Bank

Η μετοχή για τα «καλύτερα» και τα «χειρότερα». Πολύ αυξημένη μεταβλητότητα για τη μετοχή που δεν θυμίζει το παλιό θωρηκτό που είχαν γνωρίσει οι επενδυτές πριν από 10 και πλέον χρόνια. Πάντως χθες ήταν η καλή εκδοχή και η μετοχή αυξήθηκε κατά 6,77% στα 0,7912 ευρώ.

ΕΤΕ

Η μετοχή της ΕΤΕ παίρνει «ψήφο εμπιστοσύνης» πολλών ξένων funds για την σταθερότητα της και τις αυξημένες συναλλαγές που καταγράφει εδώ και μερικούς μήνες. Εχει βέβαια ανοικτό το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά πολλοί θεωρούν ότι εάν η πρόταση της CVC βελτιωθεί στα 480-500 εκατ. ευρώ για το 80% της εταιρείας (δηλαδή περίπου 7-7,5 φορές τα ετησιοποιημένα κέρδη 5ετίας) η CVC θα την πάρει.

CVC

Μια που αναφέραμε το CVC, το λουξεμβουργιανό fund  κινείται για να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο (15%) στην γνωστή ομάδα του NBA, San Antonio Spurs έναντι 1,3 δισ. δολαρίων σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Δώστε λίγο παραπάνω για την Εθνικάρα...

ΟΠΑΠ

Αθόρυβα μεν αλλά με αυξημένες συναλλαγές έφτασε η μετοχή του ΟΠΑΠ στα επίπεδα των 10,77 ευρώ (αύξηση 1,6%) και με 11,4 εκατ. ευρώ συναλλαγές, δηλαδή περίπου 20% επί του συνολικού τζίρου.

Ελλάκτωρ

Ο Καγκελάριος σας το έχει γράψει. Μην φοβάστε εταιρείες με ανεκτέλεστο και μεγάλη παγιοποίηση (υψηλά πάγια). Η μετοχή είχε υποχωρήσει στα 1,3 ευρώ από 1,5 την περίοδο που έγινε η Γενική Συνέλευση αλλά φαίνεται ότι τώρα κάποιοι την ξαναγοράζουν χαμηλά. Περιμένουμε δείγματα γραφής του νέου Δ.Σ.

JUMBO

Νέα υποχώρηση για τη μετοχή της Jumbo που όντως κινείται κόντρα στο ρεύμα της αγοράς. Χθες υποχώρησε κατά -1,02% στα 13,59 ευρώ. Η κίνηση της μοιάζει με κίνηση συσσώρευσης πέριξ των 13 – 13,2 ευρώ και όχι ξεπουλήματος. Μην ξαφνιαστείτε εάν κάνει κάποιο απότομο ξεπέταγμα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Τέρνα Ενεργειακή

Επανήλθε δυναμικά η μετοχή στη σημερινή συνεδρίαση και διατηρεί το θετικό momentum. Eχει φτάσει αισίως τα 14,58 ευρώ η μετοχή έχοντας κάνει και μία μικρή διόρθωση τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Πλαστικά Θράκης

Αγγιξε τα 4 ευρώ (υψηλό άνω των 10ετών) η μετοχή με άνοδο κατά 9,89% και 154 χιλ μετοχές όγκο συναλλαγών. Νέο ιστορικό υψηλό δύσκολα θα επιτευχθεί αφού είναι πάνω από 15 ευρώ τον Δεκέμβριο του 1999.

Η μετοχή έχει υπερδιπλασιαστεί από τα επίπεδα που είχε πέρυσι τέτοια εποχή (11 Φεβρουαρίου 2020). Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 έχει έκτακτη Γεν. Συνέλευση για την αλλαγή μελών στο Δ.Σ. 

Intralot

Η INTRALOT ανακοίνωσε  δεσμευτική συμφωνία με τον Όμιλο Nexus στο Περού για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της 20% στην Intralot de Peru SA, η οποία είναι συγγενής εταιρεία του Ομίλου που ενοποιείται με τη μέθοδο της Καθαρής Θέσης, έναντι τιμήματος 21 εκατ. δολαρίων Η.Π.Α. σε μετρητά. Eπίσης υπέγραψε επέκταση για τρία χρόνια του ισχύοντος συμβολαίου της με την Intralot de Peru SA μέχρι το 2024 για να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας και υποστήριξης

ΕΛΠΕ

Σημειώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, πλήρης διακοπή ηλεκτροδότησης και στις δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, οι οποίες αναγκάστηκαν να προβούν σε έκτακτη, μη προγραμματισμένη διακοπή της λειτουργίας σημαντικών μονάδων τους. Οπως αναφέρει η εταιρεία, όλα τα συστήματα ασφαλείας των διυλιστηρίων τέθηκαν άμεσα και με απόλυτη επιτυχία σε λειτουργία, ενώ η διαχείριση της έκτακτης κατάστασης από το υπεύθυνο προσωπικό των δύο εγκαταστάσεων υπήρξε υποδειγματική.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ