Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα... ζεστά κεφάλαια στην Ελλάκτωρ και οι «γαμπροί» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πηγή: Eurokinissi

Αποτελεί κανόνα στις χρηματιστηριακές αγορές ότι όταν πραγματοποιείται αυτό που περιμένουν, διορθώνουν -έστω και ήπια. Ο κανόνας επιβεβαιώθηκε με τον αμερικανικό πληθωρισμό που βγήκε στο 6,5% και οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν οριακά στην αρχή της συνεδρίασής τους.

Τελικά και προς το τέλος της συνεδρίασης ξαναβγήκαν αγοραστές και πλέον ο Dow Jones και o S&P 500 έχουν κλείσει μεγάλο μέρος της διόρθωσης του 2022.

Μόνο ο Nasdaq (είχε ξεφουσκώσει κατά -40% το 2022) απέχει αρκετά ακόμη, αλλά ο κλάδος της τεχνολογίας έτσι είναι. Ο,τι ανεβαίνει εύκολα, πέφτει και εύκολα.

Ευρωπαϊκές αγορές: Κρίση, ποια κρίση...

Συνεχίζονται οι εκθέσεις για μεγάλη πτώση των αγορών, αλλά αυτό που βλέπει ο Καγκελάριος στα μέσα Ιανουαρίου είναι ότι ο DAX βρίσκεται πάνω από τις 15.000 μονάδες, ο CAC πλησιάζει ξανά τις 7000 και γενικότερα υπάρχει μία χρηματιστηριακή ευφορία, που θυμίζει αρχές 2022 (τέτοια εποχή πέρυσι) όταν όδευαν προς τα ιστορικά υψηλά τους.

Υπάρχει πολύ χρήμα εκεί έξω λέμε…

ΧΑ: Το ανοδικό γύρισμα δύο τραπεζών έφερε θετικό πρόσημο

Τι κι αν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκαναν ράλι από την αρχή της συνεδρίασης... Χρειάστηκε το θετικό γύρισμα στα τελευταία λεπτά της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς για να αλλάξει το πρόσημο και να κλείσει θετικά ο Γενικός Δείκτης.

Ομως, στην ουσία, αν δούμε το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών, η συνεδρίαση δεν πήγε τόσο καλά, καθώς οι μετοχές με απώλειες ήταν συντριπτικά περισσότερες από τις κερδισμένες.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εισέρχεται νέο χρήμα στον όμιλο

Μετά από την παρατεταμένη συσσώρευση (ενός έτους περίπου) στα επίπεδα των 1,7 ευρώ, η μετοχή κινείται πλέον προς τα 2 ευρώ και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Αυτό παραπέμπει στην είσοδο νέων κεφαλαίων στον όμιλο που θα προέρχονται και από την Ολλανδία (φιλικά funds του βασικού μετόχου), αλλά και από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ο πολυσχιδής Ολλανδός ξέρει τον τρόπο.

Επίσης, το γεγονός ότι ενδιαφέρεται για ποσοστό στην Alpha Bank, θυμίζει παλιές εποχές (δεκαετίας '90) που οι δύο όμιλοι (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Alpha Bank) είχαν πολύ στενούς δεσμούς .

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Περιμένει «γαμπρούς» για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πολύφερνη νύφη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και με πολλές προτάσεις από ξένους «γαμπρούς». Ακούμε ότι κλείνει το deal, αλλά όλοι οι μέτοχοί της (θεσμικοί και ιδιώτες) το περιμένουν. Ελπίζουμε να μη «στρίψουν δια του... αρραβώνος».

Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα που διεκδικεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι πολλά και μεγάλα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εταιρείες τεχνολογίας: Μερίδιο 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) κατατέθηκε στις 30.9.2022, δια του αρμόδιου για την υλοποίηση του εθνικού Προγράμματος, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα 28 προβλεπόμενα ορόσημα.

Από αυτά, 19 αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, 6 σε επενδύσεις, ενώ 3 ορόσημα -που εκπληρώθηκαν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό- σε δάνεια.

Alpha Bank: Μεγάλη η ζήτηση για το νέο ομολογιακό προϊόν της

Μεγάλη ζήτηση λένε τα καταστήματα ότι θα έχει το νέο επενδυτικό προϊόν της. Ηδη πολλοί με προθεσμιακές καταθέσεις σπεύδουν να τις σπάσουν (έχουν ελάχιστα να χάσουν από τους τόκους) και να τοποθετήσουν κεφάλαια σ’ αυτό.

Και πρόκειται για μεγάλα χαρτοφυλάκια -μου διαμήνυσαν...

Επισημάνσεις Στουρνάρα για κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους

Υπερασπίστηκε το ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού αλλά δεν παρέλειψε να ρίξει τα καρφιά του και στην κυβέρνηση ο Γιάννης Στουρνάρας για τον πληθωρισμό.

«Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι μια κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ελέγξει αρκετούς παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, όπως συνέβη πρόσφατα. Δεν μπορεί να διορθώσει τις δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας ή να μετριάσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας και το υψηλό κόστος των τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στη μάχη κατά του πληθωρισμού έχει επίσης η ορθή δημοσιονομική και ενεργειακή πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις, όπως επίσης και η υπεύθυνη διαπραγματευτική συμπεριφορά των κοινωνικών εταίρων».

ΟΛΘ

Η ΟΛΘ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι ο κύριος Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αναλαμβάνει καθήκοντα μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε.

Ο κύριος Σταμπουλίδης είναι ένα καταξιωμένο και καταρτισμένο στέλεχος, με σημαντική θητεία σε διοικητικές θέσεις εταιρειών και οργανισμών του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο του ρόλου του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ Α.Ε., ο κύριος Σταμπουλίδης θα αποτελέσει επίσης μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.

Lavipharm: Στάση αναμονής των εγχώριων θεσμικών

Οι εγχώριοι θεσμικοί που έχουν μετοχές στα αμοιβαία κεφάλαιά τους, κρατούν στάση αναμονής για το business plan πριν πάρουν αποφάσεις.

Θεωρούν ότι ο όμιλος Lavipharm κάνει μία προσπάθεια ανάκαμψης και δίνουν πίστωση χρόνου. Aλλωστε πολλά τραπεζικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν μετοχές από παλαιότερα μετοχοδάνεια που είχε πάρει ο όμιλος.

ΔΝΤ: Δείχνει κατανόηση για τη Βρετανία

«Το δημοσιονομικό σχέδιο που ανακοινώθηκε είναι ένας καλός αν και δύσκολος συμβιβασμός μεταξύ των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και της προστασίας των εισοδημάτων, εν μέσω μιας ύφεσης που προκαλείται κυρίως από το σοκ της αύξησης των ενεργειακών τιμών», επισήμανε το ΔΝΤ σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ