Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Προβλέπει επιστροφή των ταύρων σε Wall Street και διεθνή χρηματιστήρια

Ανοδική τάση στο άνοιγμα της Wall Street
Πηγή: AP

Θετική είναι η ετυμηγορία της Goldman Sachs για τις εκτιμώμενες αποδόσεις της Wall Street μέσα στη χρονιά, παρά την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας πιθανότατα μέχρι και σε επίπεδα ύφεσης.

Σε σημερινή έκθεση του ο αμερικανικός οίκος και το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων προέβλεψε ότι ο δείκτης S&P 500 θα «κλείσει» τη φετινή χρονιά μεταξύ των 4.200 και 4.300 μονάδων. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση κατά 12% σε σχέση με τα επίπεδα που βρέθηκε ο δείκτης με την ολοκλήρωση του 2022.

Πρόκειται για μια σημαντική ανάκαμψη μετά τη δύσκολη περσινή χρονιά, τόσο για τη Wall Street όσο και ευρύτερα για τις διεθνείς αγορές με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο, την έκρηξη του πληθωρισμού και τη δυναμική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ τους και η Federal Reserve.

 Ειδικά ο S&P 500 υποχώρησε συνολικά κατά 19,4%, καταγράφοντας έτσι τη χειρότερη ετήσια επίδοση του από το 2008.

Κι αν έρθει η ύφεση, θα είναι μετριοπαθής

Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν κι από την τροχιά που θα ακολουθήσει τελικά η αμερικανική οικονομία. Η Goldman Sachs «βλέπει» τις πιθανότητες υποχώρησης σε ύφεση σε ποσοστό 45% με 55%, όμως θεωρεί ότι θα είναι μια σύντομη και μετριοπαθής ύφεση.

Με βάση την εκτίμηση αυτή θεωρεί ότι η χρονιά δεν θα ξεκινήσει πολύ καλά για το χρηματιστήριο, με τις αρνητικές πιέσεις να κυριαρχούν αλλά προβλέπει ανάκαμψη με την πάροδο των μηνών και κυρίως προς τα τέλη του έτους.

«Καθώς σε μια ύφεση δεν οδηγούν όλα τα μονοπάτια σε απώλειες για την χρηματιστηριακή αγορά μέχρι τα τέλη του 2023, πιστεύουμε πως οι πιθανότητες για θετικές αποδόσεις των μετοχών ξεπερνούν αυτές μιας ύφεσης φέτος» επισημαίνει η έκθεση. Μάλιστα, για το λόγο αυτό η αμερικανική τράπεζα συμβουλεύει τους πελάτες της να κρατήσουν τις θέσεις τους και ίσως και να αυξήσουν την έκθεση τους σε μετοχές, ειδικά αν οι τιμές τους πέσουν κι άλλο, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές.

Καλύτερες προοπτικές για τις αγορές διεθνώς

Πάντως, η Goldman Sachs δεν είναι θετική μόνο σε σχέση με τις αποδόσεις της Wall Street. Θεωρεί επίσης ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, αλλά και της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των αναδυόμενων αγορών μπορεί να προσφέρουν κέρδη τους επενδυτές φέτος.

«Μετά το δύσκολο έδαφος πέρυσι, θεωρούμε πως οι αγορές χρήματος θα ανακάμψουν μέσα στο 2023» εκτιμά, επισημαίνοντας πως παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί οι προοπτικές είναι πλέον πιο θετικές τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ