Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η επιστροφή της ΕΧΑΕ, η Intrakat και το «μυστήριο» με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Η αμερικανική χρηματιστηριακή σκηνή δείχνει αυξημένη μεταβλητότητα σε όλους τους κλάδους. Σήμερα βρέθηκαν στο επίκεντρο τα τραπεζικά αποτελέσματα. Κάποια δεν άρεσαν.

Oμως, οι μετοχές από την αρχική πτώση βρέθηκαν στον αφρό μετά τα μέσα της συνεδρίασης. Eτσι όσοι είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά τους έβγαλαν μεγάλα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Σταθερά πέριξ των 34.000 μονάδων ο Dow Jones (με εβδομαδιαία κέρδη 1,5%), κοντά στις 4.000 μονάδες ο S&P 500. Δεν το λες και άσχημα.

Ευρωπαϊκές αγορές: Eκλεισαν με σημαντική άνοδο την εβδομάδα

Κρίση ακούμε και (χρηματιστηριακή) κρίση δεν βλέπουμε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο γερμανικός DAX έφτασε και ξεπέρασε τις 15.000 μονάδες και απέχει λιγότερο από 10% από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ και ο γαλλικός CAC στις 7.000 μονάδες στο (-10% από τα ιστορικά υψηλά του).

Αντίστοιχες ανόδους προς κομβικά σημεία έχουν και οι περιφερειακοί δείκτες. Και όλα αυτά με σκληρή νομισματική πολιτική και με φόβο για ύφεση.

Ωστόσο, οι αγορές εκτιμούν ότι η ύφεση στην Ευρώπη μάλλον θα είναι μικρότερη απ' ό,τι αναμένουν. Βλέπουν τους «πρόδρομους δείκτες» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Παραδοσιακά καλός ο Γενάρης για το ΧΑ

Δεν ξέρω εάν είναι εθιμική παράδοση, αλλά ο Ιανουάριος κλείνει 8 στις 10 φορές θετικός ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Είμαστε ακόμη στον μισό μήνα και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί, αλλά φαίνεται ότι η άνοδος έχει γερές βάσεις.

Εβδομαδιαία άνοδος 1,78% και 4,15% από την αρχή του χρόνου

Με σπριντ τραπεζών και κατασκευών ξεκίνησε η χρηματιστηριακή χρονιά. Ο τραπεζικός κλάδος αυξάνεται πάνω από 10% από την αρχή του χρόνου και ο κατασκευαστικός πάνω από 9%.

Σταδιακά η άνοδος διαχέεται και στα υπόλοιπα blue chips, αλλά και στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το ευχάριστο είναι ότι βλέπουμε να ενεργοποιούνται και ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά και ιδιωτικά εγχώρια μικρά χαρτοφυλάκια. Κινούνται οι κωδικοί...

ΕΧΑΕ: Ηταν πιεσμένη κι επιστρέφει σε υψηλότερα επίπεδα

Είχαμε επισημάνει ότι η μετοχή της ΕΧΑΕ θεωρείτο υποτιμημένη από πολλούς στα 3 ευρώ και βάλθηκε να μας επιβεβαιώσει την εβδομάδα που μας πέρασε.

Αισίως έφτασε στα επίπεδα των 3,4 ευρώ. Κάνει καλή δουλειά και η Eurobank Equities στο market making. Πάντως, προχθές αγόραζε η ΕΤΕ. Όσοι την βλέπετε πολύ υψηλότερα την μετοχή, μην ζητάτε και θαύματα. Με p/e άνω του 20 διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση.

Ελλάκτωρ: Σε υψηλά 52 εβδομάδων

Με ράλι της τάξης του 10% από την αρχή του χρόνου η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται πολύ κοντά στα 2 ευρώ. Μία σημαντική εξέλιξη μετά από χρόνια καθοδικής πορείας.

Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει αυξηθεί, όπως επίσης και το ανεκτέλεστό του. Το ζητούμενο πλέον είναι να αυξηθεί και η καθαρή κερδοφορία του και να αρχίσει να φέρνει μερίσματα στους μετόχους του.

Intrakat: Μπήκε δυνατά το 2023 αλλά αρχίζουν και οι συγκρίσεις

Αύξησε θεαματικά την κεφαλαιοποίησή της η Intrakat λόγω της ανόδου της τιμής της μετοχής, αλλά νομίζω ότι μετά το α' τρίμηνο (και την ολοκλήρωση της AMK) θα αρχίσουν οι συγκρίσεις μεγεθών και αριθμοδεικτών.

Κι εκεί θα φανεί εάν είναι υπερτιμημένη ή αποτελεί την νέα δύναμη της αγοράς.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Κάποια στιγμή πρέπει να βγάλουν κι ανακοινώσεις

Επειδή έχει αρχίζει να κουράζει το σενάριο της πώλησης και έχουν ακουστεί και τα ονόματα των ενδιαφερόμενων, θα πρέπει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να βγάλει κάποια ανακοίνωση (η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βεβαίως είναι αρμόδια να πιέσει γι' αυτό) για το τι συμβαίνει.

Αυτή τη στιγμή έχει στηθεί ένα κερδοσκοπικό γαϊτανάκι πάνω στο θέμα που θα πρέπει να σταματήσει. «Εδώ η πώληση, εκεί η πώληση, που 'ναι η πώληση;»

Alpha Bank: Αξιολόγησε BBB τα καλυμμένα ομόλογα

Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ για τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank.

Το outlook της αξιολόγησης είναι θετικό, αντανακλώντας το IDR (σ.σ. πιθανότητα χρεοκοπίας) της τράπεζας, όπως σημειώνει ο οίκος.

Mermeren Kombinat: Πουλήθηκε η θυγατρική Παυλίδης Μάρμαρα

Η Mermeren Kombinat AD, Prilep ενημερώθηκε ότι οι κάτοχοι των μετοχικών συμφερόντων της Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες υπέγραψαν οριστική συμφωνία με κεφάλαια που διαχειρίζεται η ECM Partners, γιά την πώληση του 100% της Παυλίδης, η οποία κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου τής Stone Works Holdings Coöperatief U.A. ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί μόνο υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Επιτροπές για την Προστασία του Ανταγωνισμού τής Ελλάδος και τής Βόρειας Μακεδονίας.

Trastor: Εκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 55 εκατ. ευρώ

Η έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου («ΜΟΔ»), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4548/2018, όπως ισχύει, έως 55 εκατ. ευρώ προχωρά η Trastor με έκδοση υποχρεωτικώς μετατρέψιμων (σε κοινές μετά ψήφου μετοχές) ομολογιών, οι οποίες δεν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, θα εκδοθούν σε επιμέρους εκδόσεις / σειρές, εντός της περιόδου διαθεσιμότητας, και το οποίο θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση.

Κάθε 1,32 Ομολογίες που θα έχουν εκδοθεί κατά την Ημερομηνία Μετατροπής θα μετατρέπονται σε μία μετοχή της Εταιρείας. Σε περίπτωση μη διάθεσης του συνόλου των ομολογιών του ΜΟΔ, το ΜΟΔ θα εκδίδεται μέχρι του ποσού που τελικώς θα καλύπτεται.

FITCH: H EKT θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική στα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς πλέον είναι ορατή η τεράστια ανησυχία για τα επίμενα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τοποθετεί στο 4% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης (MRO) έως και τον Μάιο του 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR) θα φθάσει το 3,5%. Επισημαίνεται ότι επί του παρόντος τα MRO και DFR διαμορφώνονται σε 2,5% και 2%, αντίστοιχα.

Η Fitch αναμένει συνολικές αυξήσεις 150 μ.β. εντός του α’ εξαμήνου 2023, ξεκινώντας με αύξηση 50 μ.β. στη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου 2023 -και επιπλέον 50 μ.β. στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου 2023.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ