Νέα
  • ΓΔ: 1024.75 +0.90%
  • Τζίρος: 88,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Αλμα... υποσχέσεων - Μια ανάσα πριν τις 1.000 μονάδες - Πάρτι τραπεζών

Πηγή: Pixabay

Αγγιξε την κορυφή των 1.000 μονάδων (999,6 μονάδες ενδοσυνεδριακά), αλλά δεν κατάφερε να την κατακτήσει ο Γενικός Δείκτης. Η άνοδος στο ΧΑ ουσιαστικά ήταν αποτέλεσμα αφενός των θετικών εντυπώσεων που δημιουργεί η μείωση του χρέους της ελληνικής οικονομίας (ευνοείται από την άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα), την αύξηση μακροοικονομικών μεγεθών (τουριστικό ισοζύγιο), αλλά και τους γενικότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου από την βελτίωση της εικόνας των ευρωπαικών οικονομιών, που πλέον (όπως διαφαίνεται και από το Νταβός) εκτιμάται ότι δεν θα έχουν μεγάλη ύφεση.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν ήπια άνοδο σε σχέση με την εκτίναξη του ελληνικού Γενικού Δείκτη.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 997,81 μονάδες με άνοδο 1,92%. Τα επίπεδα αυτά είναι νέα υψηλά 8 ετών. Aξιοσημείωτο είναι ότι η συνεδρίαση είχε αυξημένους όγκους συναλλαγών στα 129,62 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά δείχνει ξεκάθαρα επενδυτικό ενθουσιασμό

 Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 93 έκλεισαν ανοδικά και οι 22 πτωτικά.

Η άνοδος προήλθε κυρίως από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά είχαμε και σημαντική ανάκαμψη σε κλαδικούς leaders που ανήκαν στην μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 1,87%, ο δείκτης Mid Cap κατά 2,01%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες κατέγραψαν άνοδο άνοδο 3,15%, οι χρηματοοικονομικές είχαν άνοδο 7,95% λόγω MIG, οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 2,93% και οι βιομηχανικές κατά 2,07%.

Mικρότερη άνοδο είχαν τα διυλιστήρια (1,27%). Πτωτικά κινήθηκαν μόνο οι κλάδοι Υγείας (-1,89%) και Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,01%). Oι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΤΕ και Motor Oil

Ηπια άνοδος σε Ευρώπη και Αμερική

Σε αντίθεση με την ορμητική ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είχαν μικρές ανοδικές κινήσεις στον απόηχο του συνεδρίου του Νταβός.

O γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος άνοδο μόλις 0,22%, ο CAC είχε άνοδο 0,27% , ο Eurostoxx 0,52% ενώ ο ιταλικός MIB υποχωρούσε οριακά.

Στην Αμερική, στη μία ώρα συνεδρίαση, ο Dow Jones είχε άνοδο 0,28%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,68% και ο Nasdaq είχε άνοδο 1,12%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ