Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Αυτονομήθηκε» ανοδικά - Στις 1025,75 μονάδες με άνοδο 0,91%

Πηγή: Eurokinissi

«Αυτονομήθηκε» ανοδικά το ελληνικό χρηματιστήριο έναντι της πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 0,91%, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας στις 1024,75 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης.

Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα 90,1 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε bull market και ο Ιανουάριος θα ολοκληρωθεί με διψήφια μεταβολή στον Γενικό Δείκτη.

Η χρηματιστηριακή άνοδος, αποδίδεται και στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο FITCH αλλά και στην διαφαινόμενη μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους το 2022.

Τράπεζες και λοιπές «δυνάμεις»

Η χρηματιστηριακή άνοδος προήλθε κυρίως από τοποθετήσεις σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε κάποιους κλαδικούς leaders της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ισορροπημένο ήταν το ισοζύγιο ανοδικών /πτωτικών μετοχών με 58 ανοδικές μετοχές και 51 πτωτικές.

Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,05% και ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 0,9%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των βιομηχανικών (2,66%), Ταξιδιών-Αναψυχής (2,36%), Τραπεζών (1,22%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (1,06%), Πετρελαίου-Αερίου (1,02%) , Πρώτων Υλών (0,84%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (-2,79%), Τροφίμων-Ποτών (-0,61%) και Τηλεπικοινωνιών (-0,4%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος (νέο ιστορικό υψηλό στην τιμή της μετοχής) , η Alpha Bank (προχωρά σε άντληση 300 εκατ. ευρώ με νέο ομόλογο), η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ και η ΕΤΕ.

Ηπιες ρευστοποιήσεις στις ξένες αγορές

Η αποκόμιση υπεραξιών από έναν εξαιρετικά ανοδικό μήνα για τις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την FED στις ΗΠΑ έφεραν ήπιες ρευστοποιήσεις στις ξένες αγορές (Αμερική και Ευρώπη).

Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,18%) , ο S&P 500 (-0,87%) και ο Nasdaq είχε εντονότερες πιέσεις (-1,72%).

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX μειώνονταν λίγο πριν τις 18.00 ώρα Ελλάδος (-0,28%), ο γαλλικός CAC (-0,17%) , ο ιταλικός MIB (-0,49%)

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ