Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος:Η επιστροφή της Alumil και το οξύμωρο της EXAE

Η μικρή η αύξηση των επιτοκίων (25 μ.β.) από την Fed άρεσε στις αγορές (γύρισαν θετικά), αλλά οι αυξήσεις θα συνεχιστούν (και αυτό δεν αρέσει τόσο πολύ).

Κρατάμε την καλή πορεία του S&P 500 που ξεπέρασε τις 4.100 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτές τάσεις αλλά σήμερα τα σπουδαία

Μεικτές τάσεις είχαν οι ευρωπαϊκές αγορές που μπορεί να συνειδητοποίησαν προς το τέλος των συνεδριάσεών τους (γύρω στις 19.00 ώρα Ελλάδος) ότι η αύξηση θα είναι μικρή, αλλά δεν αντέδρασαν.

Θα δούμε σήμερα πώς θα κινηθούν. Προφανέστατα θα περιμένουν αντίστοιχη αντίδραση από την ΕΚΤ.

ΧΑ: Προσέγγισε τις 1.030 μονάδες, αλλά στο τέλος βγήκαν κάποιες πωλήσεις

Ανοδική κίνηση και χτες στο Χρηματιστήριο Αξιών με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες και πάλι, αλλά στο τέλος δεν κατάφερε ο Γενικός Δείκτης να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 1.030 μονάδες (υψηλό ημέρας 1.031 μονάδες).

Να θυμίσουμε ότι στις 8 Δεκεμβρίου 2014 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1.035 μονάδες. Για να δούμε σήμερα εάν θα σπάσει το ρεκόρ της 8ετίας.

ΕΧΑΕ: Εκτινάχθηκε ο όγκος συναλλαγών και η μετοχή

Ο ημερήσιος τζίρος του ομίλου ΕΧΑΕ στην αρχή του χρόνου έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ. Η μετοχή ανταποκρίνεται στην ζήτηση και έχει φτάσει στα 3,95 ευρώ, αλλά και πάλι είναι χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Μία από τις πλέον υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι το ίδιο το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Σουρεάλ...

Alumil: Θυμίζει κάτι από τα παλιά

«Η επιστροφή» της Alumil. Μία ιστορικά ισχυρή μετοχή της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που μετά από μία 10ετία επιχειρηματικής «ταλάντευσης» (και μάλιστα είχε και απαγωγή του βασικού μετόχου), επιστρέφει δυναμικά και θυμίζει την πάλαι πότε μετοχή της δεκαετίας του ’90.

Τα αποτελέσματα 2022 θα είναι ίσως τα καλύτερα των τελευταίων 15 ετών. Και πάμε και στοίχημα.

Coca Cola HBC: Αστάθεια και παραμονή κοντά στα 22 ευρώ

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την διακοπή των εργασιών στη Ρωσία και των πωλήσεων στην Ουκρανία, η μετοχή της Coca Cola HBC έφτασε καθοδικά στα 18,5 ευρώ, καθώς η αποτίμηση ενσωμάτωνε την απώλεια του 30% του μεριδίου αγοράς.

Όμως ο όμιλος κινήθηκε παράπλευρα και με νέα προϊόντα (πχ καφές) και κάλυψε μεγάλο μέρος των απωλειών.

Η μετοχή επέστρεψε, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 25 ευρώ στο δ’ τρίμηνο 2022, ενώ ο Ιανουάριος ξεκίνησε με πτώση στα 22 ευρώ. Μήπως χρωστά κάτι;

ΔΕΗ και βιώσιμη ανάπτυξη

Η ΔΕΗ κινείται και αυτή προς τη κατεύθυνση της «βιώσιμης ανάπτυξης». Η Εκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ 2021, η οποία δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του οργανισμού Global Reporting Initiative (GRI Standards):

  • ενημερώνει με αξιοπιστία τα Ενδιαφερόμενα Μέρη για όλα τα θέματα ESG,
  • παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του Ομίλου για το 2021 και τη συνεχή δέσμευση στους στόχους ESG στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη,
  • περιλαμβάνει σημαντική μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση για τον Όμιλο, την μητρική ΔΕH, τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕH Ανανεώσιμες,
  • εμπεριέχει τη δήλωση της εξωτερικής διασφάλισης ανεξάρτητου ελεγκτή, έχοντας τριπλασιάσει τον αριθμό των δεικτών που διασφαλίστηκαν σε σχέση με την Έκθεση του 2020,
  • αποτελεί την έμπρακτη συμβολή του Ομίλου στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Εurobank Equities: Εκλογές και χρηματιστήριο

Οπως αναφέρει η Eurobank Equities σε χθεσινή έκθεσή της, ο παράγοντας των εκλογών δεν έχει ληφθεί υπόψη όσο θα έπρεπε. Η ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από τα πρόσφατα χαμηλά τους είναι ένα ελκυστικό στοιχείο ενόψει της αναμενόμενης επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, ωστόσο η αγορά μπορεί να εφησύχασε πολύ νωρίς όσον αφορά την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου.

Οι επερχόμενες εκλογές στο β’ τρίμηνο (Απρίλιος-Μάιος πιθανότατα) θα περιλαμβάνουν δύο εκλογικούς γύρους (υποθέτοντας ότι ο πρώτος θα οδηγήσει σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο) και μια κάπως πιο περίπλοκη πορεία προς το σχηματισμό κυβέρνησης, υπό το φως του όλο και πιο πολωμένου τοπίου.

Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής παραμένει, ωστόσο, αυτό της συνεργασίας μεταξύ δύο κομμάτων, αλλά η πορεία προς αυτό το αποτέλεσμα δεν φαίνεται καθόλου ευθεία και εύκολη.

KPMG: Πτώση στις επενδύσεις Venture Capital το 2022

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της KPMG «Private Enterprise Venture Pulse», οι παγκόσμιες επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου (Venture Capital - VC) σημείωσαν πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, το δ’ τρίμηνο του 2022 - από τα US$ 102,2 δισ. μέσω 9 767 συναλλαγών στα US$ 75,6 δισ. μέσω 7 641 συναλλαγών. Οι παγκόσμιες επενδύσεις έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το β’ τρίμηνο του 2019.

Η πτώση σημειώθηκε παρά τις μεγάλες συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας, που περιλαμβάνουν οχήματα εναλλακτικής ενέργειας, τεχνολογίες μπαταριών και εναλλακτικές τεχνολογίες παραγωγής και διανομής ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία και να εκπληρώσουν τις κλιματικές τους δεσμεύσεις.

Η Αμερική και η Ασία προσέλκυσαν τις μεγαλύτερες συναλλαγές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, προσελκύοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC παγκοσμίως κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων με δεύτερη την Ασία, παρά το γεγονός ότι προσέλκυσαν τρεις μεγάλες συναλλαγές αξίας άνω των US$ 500 εκατ. στη διάρκεια του τριμήνου. Οι κορυφαίες συναλλαγές από την Κίνα περιλαμβάνουν τις GAC Aion (US$ 2,56 δισ.) και SHEIN (US$ 1 δισ.) και οι μεγαλύτερες συναλλαγές στις ΗΠΑ τις Anduril (US$ 1,48 δισ.) και TerraPower (US$ 830 εκατ.).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα