Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Τα top picks της Alpha Finance για το 2023

Πηγή: Eurokinissi

Ως προάγγελο συνέχισης της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής χρηματιστηριακής θεωρεί την άνοδο κατά 10% του Γενικού Δείκτη τον Ιανουάριο η Alpha Finance.  Το επενδυτικό περιβάλλον και η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας στο β’ εξάμηνο 2023 θα οδηγήσουν σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ταυτόχρονα, η κερδοφορία των εισηγμένων το 2022  οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών (5,5x) πολύ χαμηλότερο έναντι των  ξένων δεικτών. Οι μετοχές που έχει στη focus list είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η ΕΤΕ, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, ο Τιτάν, η ΔΕΗ και ο Φουρλής.

Η αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου

Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η αγορά πιθανότατα βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου, με το  ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών να οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις, υπό το πρίσμα σημαντικών  επενδύσεων στη χώρα και άλλων παραγόντων, οι οποίοι θα διατηρήσουν τη δυναμική σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον οδηγεί σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων

Σε ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, τόσο η αύξηση των κεφαλαίων προς επένδυση από την ΕΕ (κεφάλαια Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) όσο και η δυναμική των άμεσων επενδύσεων, προδιαθέτουν για  σημαντική εισροή κεφαλαίων στο Χ.Α. Παράλληλα, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα εντός του β’  εξαμήνου του 2023, ενισχύει τις προϋποθέσεις για διατήρηση του ρυθμού αύξησης της επενδυτικής  δραστηριότητας, ενώ θα οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Οι εξελίξεις στο εξωτερικό, από την άλλη μεριά, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση της μεταβλητότητας,  καθώς δεν διαφαίνεται ακόμη, κατά την άποψη της Alpha Finance, η ολοκλήρωση της προσαρμογής των  διαφορετικών asset classes στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, το οποίο θα απαιτήσει χρόνο. Παράλληλα, η  εκλογική αναμέτρηση είναι επίσης εν δυνάμει παράγοντας αβεβαιότητας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.  Ωστόσο, με βάση τα διαφορετικά σενάρια που εξετάζουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, καταλήγουν στο  συμπέρασμα ότι η αγορά μπορεί να προεξοφλήσει σύντομα μία θετική έκβαση, δηλαδή τον σχηματισμό  σταθερής κυβέρνησης, με θετικές προοπτικές μεσομακροπρόθεσμα. 

Με σημαντικό discount έναντι των ξένων αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο

Επιπλέον, οι τρέχουσες αποτιμήσεις αναδεικνύουν το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται η εγχώρια  αγορά σε σχέση με τις ξένες, όπου σε όρους EV/EBITDA για το 2023 ανέρχεται στο 29% σε σχέση με τον  ευρωπαϊκό μέσο όρο (ΓΔ 5,5x, Stoxx 600 7.8x) και σε 36% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές (MSCI Emerging 8.6x). Θετικές διαφαίνονται άλλωστε και οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, με τις  αποτιμήσεις να υπολείπονται κατά περίπου 25% σε όρους P/TBV σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0.75x),  ενώ η αναμενόμενη επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων αναμένεται να αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα  ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Oι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance

Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2023 αποτελούν τόσο η Τράπεζα Πειραιώς (ανάκαμψη  μεγεθών και θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον), όσο και η Εθνική Τράπεζα (ισχυρά θεμελιώδη και θετικό  μακροοικονομικό περιβάλλον). Η πράσινη μετάβαση (green transition) και οι επενδύσεις σε βιώσιμη οικονομία  (sustainability) θα αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης των εταιριών για τα επόμενα έτη, με την Motor Oil (ΑΠΕ,  θετικό περιβάλλον διύλισης) και τον Μυτιληναίο (νέος ανασχηματισμός, Κλάδος Ενέργειας-Μετάλλου,  δραστηριότητες σε έργα υποδομών/παραχωρήσεις) να αποτελούν τις προτάσεις της Alpha Finance από τον κλάδο  της ενέργειας. Μεταξύ των προτάσεων που διατηρούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής βρίσκεται και η μετοχή του  ΟΠΑΠ, η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν αμυντική σε περιόδους ύφεσης, με ισχυρή  παραγωγή καθαρών ταμειακών ροών και υψηλής απόδοσης μερισμάτων στους μετόχους.

Παράλληλα, η θετική δυναμική της εγχώριας αγοράς θα οδηγήσει και σε διάχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών  και σε άλλους κλάδους και επιμέρους εταιρείες, με τη μετοχή των ΕΧΑΕ, να αποτελεί το καλύτερο proxy για  συμμετοχή σε αυτό τον ανοδικό κύκλο. Η μετοχή της Titan άλλωστε, με τη σημαντική ανάκαμψη των λειτουργικών  της περιθωρίων, καθώς και αυτή της ΔΕΗ, με το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται έναντι των  ανταγωνιστών και την προοπτική επέκτασης στο εξωτερικό με αύξηση του πράσινου αποτυπώματος, αλλά και του  Φουρλή, με την αποκρυστάλλωση της αποτίμησης από την εισαγωγή της θυγατρικής Trade Estates στο ΧΑ, θα  αποτελέσουν, κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, μερικές από τις εναλλακτικές επιλογές που θα βρεθούν στο  focus των επενδυτών κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ