Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το Skyline deal της Αlpha Bank, η χρηματιστηριακή 10αδα και η Ελλάκτωρ

Στραμμένα τα μάτια στις κεντρικές τράπεζες που «δεν πρόκειται να κάνουν χατίρια στα χρηματιστήρια», έχουν οι επενδυτές. Στην Αμερική περιμένουμε σήμερα δηλώσεις Πάουελ (FED) σχετικά με πληθωρισμό, επιτόκια και οικονομία, ενώ μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε αντίστοιχες δηλώσεις και από την κα Λαγκάρντ (ECB). Στην «σκληρή γραμμή» μέχρι τέλους και οι δύο κεντρικές τράπεζες αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ευρωπαϊκές αγορές: Αποκομίσεις κερδών ή φόβοι για τα επιτόκια

Έντονες ήταν οι πιέσεις σε δείκτες και μετοχές της Ευρωζώνης χθες. Εύλογα οι διαχειριστές κεφαλαίων αναρωτιώνταν εάν οφείλονται σε απλές αποκομίσεις κερδών ή σε φόβους για συνέχιση των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο της ύφεσης που μάλλον δεν φοβίζει προσώρας.

Σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης

Έντονα σημάδια άφησαν στα ομόλογα (και επηρέασαν και τις ευρωπαϊκές μετοχές) οι δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών από το «κλαμπ του Βορρά» (δηλαδή Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής) περί συνέχισης των «επιθετικών αυξήσεων» στα επιτόκια της Ευρωζώνης.  Ενδεικτικά, το ελληνικό 10ετές πέρασε από το 3,9% προς το 4,12%. Πολύ μεγάλη άνοδος.

Πάντως ο Καγκελάριος σας συνιστά να προσέχετε τις πορείες των ομολόγων σ' αυτές τις συγκυρίες.

Γενικός Δείκτης: Διελκυστίνδα ισορροπίας, σημειώσατε Χ στο τέλος

Ανέβαιναν οι τραπεζικές μετοχές χθες, έπεφταν πολλά blue chips (ανάμεσα τους και οι πολύπαθες ΟΤΕ και Coca Cola HBC). Tελικό αποτέλεσμα Χ . Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα ίδια επίπεδα (1.033 μ) που το λες και θετική εξέλιξη. 

Αν οι εξελίξεις με τα επιτόκια σε Αμερική και Ευρώπη πάνε καλά, τότε ο επόμενος στόχος για την άνοδο είναι οι 1090 μονάδες Γεν. Δείκτη, επίπεδα που είχε η εγχώρια αγορά τον Αύγουστο 2014.   Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη, τότε μοιραίως θα υποστούμε και εμείς διόρθωση με τον Γ.Δ να βρίσκει στήριξη στις 980 μονάδες.

Τραπεζικές μετοχές: «Mόνες μας και όλοι σας»

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, οι τραπεζικές μετοχές κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες των υπόλοιπων blue chips και έτσι ο Γενικός Δείκτης δεν υποχώρησε περαιτέρω. Για πόσο θα κρατούν μόνες τους την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εάν δεν αντιδράσουν και οι λοιποί δεικτοβαρείς τίτλοι;  

MIG: Πέρασε η συμφωνία για την Attica Group αλλά και το reverse split των μετοχών

Πολύ σημαντική η συμφωνία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Attica Group έναντι των χρεών και «χαιρετίστηκε» επαρκώς στο χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα όμως η αγορά προσάρμοσε την τιμή της μετοχής μετά την απόφαση για σύμπτυξη (μείωση) του αριθμού των μετοχών χωρίς μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής καθώς και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής για κάλυψη ισόποσων ζημιών παρελθουσών χρήσεων.

Αlpha Bank - Mία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στο real estate

Δεσμευτική συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ Alpha Bank και κοινοπραξίας Dimand Α.Ε. - Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. για την ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επενδύσεων ακινήτων, μέσω της πώλησης χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας ευρώ 438 εκατ. (Project Skyline).

Πρόκειται για την  μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει και ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση, την επανατοποθέτηση στην αγορά και την αξιοποίηση ενός μεγάλου εύρους ακινήτων, που περιλαμβάνουν γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε., εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων του Ομίλου Alpha Bank, θα είναι ο αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ. Ο Όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Πηγή: Eurokinissi

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για την πώληση της Ακτωρ Παραχωρήσεων

Με ανακοίνωσή του προς το Χρηματιστήριο, η διοίκηση της Ελλάκτωρ αναφέρει ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν σε δήθεν επαφές της Eταιρείας με αντικείμενο την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. είναι αναληθή και ανυπόστατα και διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε φήμη περί συζητήσεων για την πώληση του κλάδου των παραχωρήσεων.

Η Διοίκηση της Εταιρείας παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη του Ομίλου και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος σύμφωνα με την επιχειρησιακή της στρατηγική, συμπεριλαμβανομένων και των έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ που αποτελούν πλέον προτεραιότητα.

ΕΤΕ: Ανάδοχος για το ενεργητικό της Olympus Bank

Η Εθνική Τράπεζα  ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank, τις οποίες αναλαμβάνει και διασφαλίζει πλήρως. Επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αναλαμβάνει λοιπά στοιχεία Ενεργητικού ή Παθητικού της Olympus Bank.

Η διαδικασία μεταφοράς και ενσωμάτωσης των καταθετικών λογαριασμών στα συστήματα της Εθνικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και στο βαθμό που εξαρτάται από την ΕΤΕ μέχρι σήμερα (Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023.)

Xρηματιστηριακές - Μερίδια αγοράς Ιανουαρίου

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών ως προς τις συναλλαγές στο ΧΑ τον Ιανουάριο κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, με ποσοστό 21,85%.  Την τριάδα συμπληρώνουν η Eurobank Equities (16,33%) και η Euroxx Χρηματιστηριακή (14,60%). Ακολουθούν οι Εθνική Χρηματιστηριακή (8,94%), Optima Bank (7,39%) και UBS Europe (5,15%).

Επιπλέον, τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Alpha Finance (4,89%), Citigroup Global (3,98%), Citigroup Global Markets (3,98%), Λέων Δεπολας Χρηματιστηριακή (2,93%) και Παντελάκης Χρηματιστηριακή (2,72%).

«Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά» ο  Pierre Moscovici στην Αθήνα

Ο κ. Pierre Moscovici, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2023. Έχοντας ο ίδιος ξεκινήσει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όταν ανέλαβε αυτό το αξίωμα το 2020 (“JF2025” για τις οικονομικές δικαιοδοσίες 2025), ο κ. Pierre Moscovici ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ‘Έλληνα ομολόγου του, κ. Ιωάννη Σαρμά.

Τα δύο θεσμικά όργανα, τα οποία μοιράζονται πολλά κοινά σημεία, θα υπογράψουν διμερή συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του που έχει ξεκινήσει το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο κ. Moscovici θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, καθώς και με πολιτικούς με τους οποίους είχε συνεργαστεί στενά όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ.  Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα