Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Ο πόλεμος για την Αttica Group, ο «μποναμάς» του Jumbo και η Cenergy

Πηγή: Eurokinissi

Ο «πολύς» και «βαρύς αρκούδος» Νουριέλ Ρουμπινί εδώ και 3 χρόνια προβλέπει «Αρμαγεδώννα» στις οικονομίες λόγω της παρέμβασης των Κεντρικών Τραπεζών και των στρεβλώσεων.

Τελικά, οι χρηματιστηριακές αγορές τον διαψεύδουν καθημερινά επί 1.000 και πλέον συνεδριάσεις.

Να θυμήσουμε ότι ο κ. Ρουμπινί ήταν ο πρώτος που διέβλεψε την κρίση του 2009 με τα ενυπόθηκα δάνεια που οδήγησε στην μεγάλη κρίση και κατέληξε στην πτώχευση της Lehman.

Ωστόσο, έκτοτε έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του.

Ξένες Αγορές: Εκτίναξη μετά τη διόρθωση

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εβδομάδας ήπιας διορθωτικής κίνησης και αποκόμισης κερδών σε Αμερική και Ευρώπη. Χθες οι αγοραστές αντεπιτέθηκαν και κάλυψαν τις προηγούμενες υποχωρήσεις.

Γενικότερα, οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών θεωρούν ότι οι διορθώσεις αυτές λειτουργούν ως «αμορτισέρ» για τα χρηματιστήρια και απορροφούν τους κινδύνους βίαιων διορθώσεων.

DBRS: Αξιολογεί την ελληνική οικονομία

Η DBRS μας έχει ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Αναμένεται να μας αξιολογήσει την άλλη Παρασκευή και εάν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία ουσιαστικά μας ανεβάζει σε επενδυτική βαθμίδα και ταυτόχρονα «ανάβει το πράσινο φως» και για τους υπόλοιπους (μεγαλύτερους) οίκους αξιολόγησης.

Ο Γενικός Δείκτης και οι... Milwaukee Bucks

Τι κοινό έχει ο Γενικός Δείκτης με τους Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντεντοκούμπο; Εχουν κάνει ένα μεγάλο σερί ανοδικών 11 εβδομάδων (ο Γενικός Δείκτης) και λίγο μεγαλύτερο σερί συνεχόμενων νικών οι MB. Kαι οι δύο είναι πρώτοι.

Ο Γενικός Δείκτης είναι ο χρηματιστηριακός δείκτης με την μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρωζώνη και το Milwaukee είναι πρώτο στην Ανατολική Ακτή του NBA. Aς ελπίσουμε ότι και οι δύο θα πάρουν το... πρωτάθλημα.

Jumbo: Μεγάλη άνοδος ενόψει «μποναμά»

Μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη) η Γεν. Συνέλευση αποφασίζει για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,155 ευρώ / μετοχή.

Όπερ μεταφράζεται σε απόδοση της τάξης του 6%, που θεωρητικά είναι εξαιρετική για μία μετοχή όπως η Jumbo και ειδικά εάν πρόκειται για θεσμικούς επενδυτές που συρρέουν.

ΕΧΑΕ: Διορθώνει με εκτίναξη 35%

Για όσους παρακολουθούν, γνωρίζουν ότι είχαμε επισημάνει ότι η μετοχή της ΕΧΑΕ στα προ έτους επίπεδα ήταν μία αρνητική υπερβολή.

Η εκτίναξη των συναλλαγών το 2022 και ιδιαίτερα στο α' δίμηνο του 2023 ουσιαστικά οδήγησε σε προσαρμογή της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα.

Αθόρυβα έχει πραγματοποιήσει άνοδο 35,5% από την αρχή του χρόνου.

Frigoglass: Καίρια η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Θεωρούμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντέδρασε έγκαιρα (μία μέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας) προκειμένου να μπλοκάρει τις προθέσεις των ομολογιούχων (Distress funds) εις βάρος των μετόχων.

Οι ομολογιούχοι (δηλαδή τα funds) θα οδηγούσαν την εταιρεία σε τεχνητή χρεοκοπία με την μη πληρωμή τόκων και ταυτόχρονα θα αντάλλασσαν τα ομόλογα με μετοχές. Αυτό θα δημιουργούσε dilution στη μετοχή και θα έθιγε τους απλούς μετόχους.

Ήδη μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας η μετοχή της Frigoglass υποχωρούσε κατά 20% και την επόμενη κατά 4%, μέχρι που ανέστειλε την διαπραγμάτευση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τράπεζα Πειραιώς-MIG: Κόντρα και υπόσχεση νομικού «πολέμου»

Η «πιο μεγάλη μέρα του πολέμου» ήταν σήμερα, αλλά φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ καιρό. Στο Πρωτοδικείο η υπόθεση της MIG εκδικάστηκε και κατέπεσαν όλα τα αιτήματα της πλευράς Ηλιόπουλου.

Έτσι η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση διεξήχθη κανονικά και ο Μάριος Ηλιόπουλος αφού στράφηκε φραστικά κατά της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για «αθέμιτες πρακτικές» υπερασπιζόμενος το δίκαιο των θέσεών του αποχώρησε πριν ξεκινήσει η Γεν. Συνέλευση, υποσχόμενος «νομικό πόλεμο».

«Η μεταβίβαση αυτή της Αttica Group είναι άκυρη και παράνομη» δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Νομίζω ότι καταλάβατε γιατί η μετοχή της Πειραιώς έχει γράψει άνοδο 58,2% από την αρχή του χρόνου

Attica Bank: Προχωρά το γιγάντιο reverse split

Eγκρίθηκε η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 9.971.190 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Attica Bank, ονομαστικής αξίας €10,50 η καθεμία που θα προέλθουν από το reverse split με αναλογία 1/150 σε αντικατάσταση των υφισταμένων 1.495.678.391 κοινών ονομαστικών μετοχών και ενημερώθηκε για την μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών από €10,50 σε €0,05 ανά μετοχή με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των €104.198.935,50, με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018.

Με απόφαση της Τράπεζας, η 07.03.2023 ορίζεται ως η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 1.495.678.391 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας στο Χ.Α. Από την επομένη εργάσιμη ημέρα, 08.03.2023, παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους.

Eurobank: Κοντά στη διανομή μερίσματος

Μέσα στην ελληνική οικονομική κρίση, η διανομή μερίσματος έμοιαζε με παλιά ανάμνηση ευτυχισμένων εποχών. Τελικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες από την χρηματιστηριακή αγορά, ίσως η Eurobank βρίσκεται εγγύτερα στην διανομή μερίσματος μέσα στο 2023.

Δεν το προδικάζουμε, απλώς μεταφέρουμε την αίσθηση που υπάρχει στην αγορά. Ο SSM θα αποφασίσει.

Cenergy: Θα ανακοινώσει ιστορικά υψηλά κέρδη

Ιστορικά υψηλά κέρδη φαίνεται ότι θα ανακοινώσει η Cenergy. Βεβαίως το παρόν επιχειρηματικό σχήμα έχει ζωή μόλις 7 ετών (από το 2016), αλλά ως Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια έχει μία πολύ μακρά ιστορία.

Μαθαίνουμε ότι οι ξένοι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα χρήσης του 2022 και θα... ανταποδώσουν.

ΧΑ: Πληροφορίες για διακύμανση μετοχών με διασπορά μέχρι 10%

Με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Χρηματιστήριο επισημαίνει ότι τα νέα όρια διακύμανσης των τιμών μετοχών με διασπορά μικρότερη του δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των κοινών μετοχών εισηγμένης εταιρείας ορίζονται σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής. Το ποσοστό της διασποράς των μετοχών θα προκύπτει από τακτικούς ελέγχους οι οποίοι θα διενεργούνται ανά ημερολογιακό τρίμηνο σύμφωνα με τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις.

Επιπλέον, ο προσδιορισμός της τιμής κλεισίματος της μετοχής θα πραγματοποιείται με την Ενισχυμένη Μέθοδο με έλεγχο σημαντικής αξίας συναλλαγών. Τέλος, το στατικό όριο του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) δεν εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες μετοχές.

Ως ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών ορίζεται η Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία διασποράς του κλεισίματος της χθεσινής συνεδρίασης (Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι μετοχές για τις οποίες θα ισχύουν τα όρια διακύμανσης ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής είναι οι εξής:

 1. TRASTOR Α.Ε.Ε. ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΚΟ)
 2. ATTICA BANK Α.Τ.Ε. (ΚΟ)
 3. ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. (ΚΟ)
 4. ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. (ΚΟ)
 5. ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. (ΚΟ)
 6. ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. (ΚΟ)
 7. ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)
 8. AVE Α.Ε. (ΚΟ)
 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα