Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η πώληση της IDE, τα κέρδη της ElvalHalcor και το limit down της Frigoglass

Πηγή: Eurokinissi

Δεν εξέπληξε κανέναν ο κ. Πάουελ (αλλά μάλλον δυσαρέστησε) μιλώντας χθες στη Γερουσία για την πολιτική της FED. Θα συνεχίσει το ίδιο ή σκληρότερο πακέτο αύξησης επιτοκίων με στόχο να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2%

Πάντως τώρα βλέπουν πολλοί περισσότεροι την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση στο γ'  2023. Όπως αναφέρει η Bank of America, η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 6% ενώ  αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε ύφεση έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.  Oι αμερικανικοί δείκτες συνέχισαν την διόρθωση με αυξητικούς ρυθμούς.

Ελληνικό χρηματιστήριο - Σήμερα δεν είχε πανικό αλλά πολλές ταλαντώσεις

Πούλησαν χθες και σήμερα ήταν ήρεμοι οι εγχώριοι επενδυτές ενώ η αγορά και η πορεία του Γενικού Δείκτη είχε έντονη μεταβλητότητα. Θεωρούσαμε ισχυρή πρώτη στήριξη τις 1.080 μονάδες αλλά την προσπέρασε καθοδικά άμεσα φτάνοντας στις 1.060 και μετά επέστρεψε  πάλι προς τις 1.080 (έκλεισε στις 1.078). Το «Εκκρεμές του Φουκώ» σε χρηματιστηριακή έκδοση.

MIG - Η πλευρά Ηλιόπουλου αντεπιτίθεται νομικά, όπως είχε πει και στην Συνέλευση

Η MIG, σε συνέχεια των από 2.3.2023 και 3.3.2023 ανακοινώσεών της, ανακοίνωσε ότι μέτοχοι μειοψηφίας της Εταιρίας, περιλαμβανομένης εταιρίας συμφερόντων Δέσποινας Ηλιοπούλου, οι οποίοι ενεργούντες συντονισμένα εκπροσωπούν συνολικό ποσοστό 12,99% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας κοινοποίησαν σήμερα προς την Εταιρία νέα Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων που άσκησαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της Εταιρίας.

Αίτημα της νέας Αίτησης είναι και πάλι η αναστολή της ισχύος της από 13.12.2022 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και περαιτέρω της από 3.3.2023 απόφασης της Μετ’ Αναβολήν Επαναληπτικής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Τέλος επαναλαμβάνεται το αίτημα απαγόρευσης νομικής και πραγματικής μεταβολής της συμμετοχής της Εταιρίας στη θυγατρική "Attica Α.Ε. Συμμετοχών".

Frigoglass: Στο limit down και πάλι στην πρώτη συνεδρίαση επαναδιαπραγμάτευσης - Οι μέτοχοι (μικροί και μεγάλοι) αγνοούνται  

Στο -19,90% και στο limit down (σύμφωνα με όρια της διαπραγμάτευσης) επανήλθε σε διαπραγμάτευση η μετοχή της Frigoglass, η οποία και βρίσκεται στην επιτήρηση.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συναινετική συμφωνία αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του Ομίλου, με τη Frigoglass Α.Β.Ε.Ε. να διατηρεί 15% συμμετοχής στον Όμιλο.

Ειδικότερα, η Frigoglass ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία με την επιτροπή που αποτελείται από κατόχους ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ύψους €260 εκατ. λήξεως το 2025, που αποτελούν το 57,9% του συνολικού κεφαλαίου των Ομολογιών Λήξεως 2025, με την υποστήριξη του βασικού της έμμεσου μετόχου, Truad Verwaltungs A.G., αναφορικά με τη συναινετική αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου εταιρειών που σήμερα ελέγχεται από τη Frigoglass. Μία ερώτηση κύριε μπορώ να κάνω;  Οι μικρομέτοχοι που την είχαν αγοράσει προ της απόφασης για τεχνητή πτώχευση και εισφορά των περιουσιακών στοιχείων σε άλλο συγγενικό όμιλο, τι μπορουν να κάνουν. Θα τους γίνει κάποια κατάλληλη δημόσια πρoσφορά με τις παλιές τιμές για να φύγουν;

ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ - Μία από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία του το 2022 παρά τις δυσκολίες

Παρά τη γεωπολιτική κατάσταση και σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές ενέργειας, τα ανοδικά επιτόκια δανεισμού και τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας που επηρέασαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ο Όμιλος ElvalHalcor συνέχισε την ανοδική πορεία του, σημειώνοντας σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 28,8%, στα 3.714,0 εκ. ευρώ το 2022 σε σύγκριση με τα 2.883,0 εκ. ευρώ το 2021. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων του κλάδου αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων, καθώς και τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας.

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 62,6% και ανήλθαν στα 271,2 εκ. ευρώ έναντι 166,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, οδηγούμενα από τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας και τους αυξημένους όγκους πωλήσεων.  

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 352,4 εκ. ευρώ το 2022, έναντι 234,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση του 2021, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 326,2 εκ. ευρώ έναντι 215,3 εκ. ευρώ το 2021. Θετική επίδραση στα παραπάνω μεγέθη είχαν τα λογιστικά κέρδη μετάλλων, τα οποία ανήλθαν στα 61,5 εκ. ευρώ για το 2022, έναντι κερδών 56,1 εκ. ευρώ για το 2021.

Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 41,6 εκ. ευρώ για τη χρήση, έναντι 30,9 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή.  Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 162,0 εκ. ευρώ για το 2022, έναντι 113,9 εκ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 159,3 εκ. ευρώ για τη κλειόμενη χρήση (ή 0,4245 ευρώ ανά μετοχή) από 111,7 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη χρήση του 2021 (ή 0,2976 ευρώ ανά μετοχή).

Intracom - Διάψευση για μία ακόμη φορά την πώληση της Intracom Defence αλλά επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις

Η Ιntracom Holdings επαναλαμβάνει ότι η Εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της IDE, μιας σύγχρονης και πρωτοπόρας αμυντικής βιομηχανίας. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα.  O πρόεδρος του ομίλου (τι θα πει ποιος είναι ο Πρόεδρος;) μεταβαίνει πολύ συχνά στην Αμερική και φαίνεται ότι βολιδοσκοπεί και εκεί.

Αudiovisual:  Δίνει έμφαση στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού

Η Audiovisual (ΑVE) , σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει έμφαση στο επόμενο διάστημα στην ανάπτυξη του τμήματος παροχής υπηρεσιών πάνω σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Η απόφαση έχει ληφθεί καθώς η βασική δραστηριότητα (core business) που είναι οι ταινίες του σινεμά φαίνεται ότι περνά την κρίση του κινηματογράφου. Έτσι ο όμιλος έχει περισσότερα να κερδίσει στρεφόμενος προς τις νέες τεχνολογίες.  Πάντως και η έξοδος από το Χρηματιστήριο έχει συζητηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Jefferies: Eστω και αργά, ξεκίνησε κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου

Καλώς τους και ας αργήσανε ή better late than never που λένε στο χωριό τους. Ο επενδυτικός οίκος Jefferies ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Η κάλυψη του οίκου ξεκινά με top pick τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς, όπως επισημαίνει, έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου βάση των προσδοκιών για τα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ έχει επίσης ισχυρή χρηματοδοτική θέση με δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 62%, αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Η τιμή στόχος που δίνει για την Εθνική Τράπεζα είναι τα 6,60 ευρώ με σύσταση buy - εκτιμώντας πως σύντομα θα μπορούσε να αρχίσει να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2022, ενώ σύσταση hold τηρεί στις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα 1,65 ευρώ και 2,50 ευρώ αντίστοιχα, και σύσταση underperform δίνει για την Alpha Bank με τιμή στόχο το 1,10 ευρώ καθώς, όπως εξηγεί, οι κίνδυνοι για την κερδοφορία της δεν αποτιμώνται επαρκώς από την αγορά.

Βlackrock: Οι ευρωπαϊκές εταιρίες αρέσουν ακόμη

Η BlackRock ,  ανέφερε το CNBC, εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη του τέταρτου τριμήνου δείχνουν πως η εταιρική υγεία επεκτείνεται πέρα από τους θεμελιώδεις κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας.

«Οι εταιρείες στην Ευρώπη εξέπληξαν τους αναλυτές με την πρόσφατη απόδοση των κερδών τους. Τα περιφερειακά χρηματιστήρια είχαν καλή ετήσια πορεία, αλλά διατηρούν φθηνότερες αποτιμήσεις τόσο σε ιστορική βάση όσο και έναντι των ΗΠΑ», δήλωσε η Helen Jewell, αναπληρώτρια διευθύντρια επενδύσεων EMEA της BlackRock Fundamental Equities.

Οι τράπεζες και η ενέργεια γεύτηκαν εκπληκτική άνοδο το τέταρτο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 κατέγραφαν ετήσια αύξηση 8% στο τέλος Φεβρουαρίου, ακόμη και χωρίς τον ενεργειακό τομέα, σημείωσε η BlackRock.

«Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη του 2024 επανήλθαν σε θετικό έδαφος», δήλωσε η Jewell.

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Πρωτιά σε συναλλαγές  και στο δίμηνο 2023

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, διατήρησε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ το Φεβρουάριο, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 22% ενώ η εταιρεία ήταν πρώτη επίσης την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με αντίστοιχο μερίδιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αθροιστική αξία των συναλλαγών της εταιρείας τον προηγούμενο μήνα, ανήλθε σε 1,11 δισ.ευρώ και το μερίδιο αγοράς διαμορφώθηκε στο 21,94%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 17,52% και στην τρίτη θέση, η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 14,61%.

Στο πρώτο δίμηνο του έτους, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ είχε επίσης την πρώτη θέση, με αθροιστική αξία συναλλαγών ύψους 1,95 δισ.ευρώ και μερίδιο 21,90%, με την Eurobank Equities να ακολουθεί με μερίδιο αγοράς 17,01% και την Euroxx Xρηματιστηριακή με 14,6%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ