Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Εβγαλε αντιστάσεις - Περιορισμένη πτώση με «γύρισμα» για τις τράπεζες

Πηγή: Eurokinissi

Η Αμερική ξεκίνησε με ψυχραιμία και γύρισε ανοδικά, η Ευρώπη βούλιαξε λόγω των τραπεζών της και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε τελικά λιγότερες απώλειες απ' ό,τι οι ευρωπαικές αγορές.

Αυτή ήταν η εικόνα που διαμορφώνονταν λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος σε σχέση με τις τραπεζικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε τo παράδοξο να ξεκινούν με μεγάλη διόρθωση και να κλείνουν θετικά, ενώ υποχώρησαν τα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips.

Το καθησυχαστικό διάγγελμα Μπάιντεν σχετικά με το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ λειτούργησε καταλυτικά για τους αμερικανικούς δείκτες. Γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά περίπου 0,18%, ο S&P 500 είχε παρεμφερή άνοδο (0,2%) και ο τεχνολογικός Nasdaq αυξανόταν 0,22%.

Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω υποψιών για την Credit Suisse, οι πιέσεις ήταν μεγαλύτερες, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί πάνω από 2,9%, τον γαλλικό CAC να χάνει 2,9%, τον ιταλικό MIB να έχει απώλειες 3,7% και τον Eurostoxx 50 να γράφει πτώση 3,2%.

Επίσης, η μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών δεικτών ήταν ιδιαίτερα έντονη. Ωστόσο, μέσα απ' την κρίση διαφαίνεται ότι οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες (Fed και ΕΚΤ) δεν θα προχωρήσουν σε έντονες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση στους τραπεζικούς κλάδους.

Ελεγχόμενη η διόρθωση στην Ελλάδα

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε έντονα πτωτικά με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει μέχρι τα επίπεδα των στηρίξεων άνω των 1.020 μονάδων (χαμηλό ημέρας στις 1.025 μονάδες), αλλά σταδιακά βγήκαν αγοραστές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες Γενικού Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.049,55 μονάδες με υποχώρηση 0,64%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 152,7 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 24 έκλεισαν θετικά και οι 94 αρνητικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,63% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) -0,69%. Στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, επέστρεψαν αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κλείσει θετικά (0,97%) και να μειωθούν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη.

Στους υπόλοιπους κλάδους τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι χρηματοικονομικές (1,78%) λόγω ΕΧΑΕ και τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (0,61%) λόγω Jumbo. Tη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Υγείας (-2,9%), Βιομηχανικές (-2,74%), Πρώτες Υλες (-2,22%), Εμπόριο (-2,07%), τηλεπικοινωνίες (-1,94%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Από την σημερινή συνεδρίαση, κρατάμε την θετική αντίδραση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και την ισορροπία του ΓΔ στις στηρίξεις των 1.040-1050 μονάδων.

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις για να δούμε εάν εκτονωθεί η κατάσταση ή θα έχουμε περαιτέρω εξελίξεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ