Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Credit Suisse: Πώς φτάσαμε στο χρηματιστηριακό βατερλό - Κρίσιμη η σημερινή ημέρα

Credit Suisse
Πηγή: APImages

Ως ένα τεράστιο συστημικό πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες χαρακτηρίζουν εγχώριοι χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί παράγοντες την μεγάλη τραπεζική κρίση που προέκυψε με την Credit Suisse τις δύο τελευταίες ημέρες. Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν χθες και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα συνεχιστεί και σήμερα η υποχώρησή τους.

Με ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ, η SNB (Kεντρική Τράπεζα Ελβετίας) τονίζει ότι θα δοθεί ρευστότητα στην Credit Suisse εάν χρειαστεί και ότι δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση στις αμερικανικές τράπεζες και ότι πληροί όλες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και δείκτες ρευστότητας σε υψηλότερα επίπεδα από τα μέτρα της «Βασιλείας» (Basel). 

Ωστόσο η ανακοίνωση μοιάζει αρκετά αποστασιοποιημένη απ' την χθεσινή εικόνα που είχαν οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη και θα φανεί σήμερα εάν και κατά πόσο οι επενδυτές έχουν καθησυχαστεί.

Για πρώτη φορά κάτω από 2 φράγκα η μετοχή

Εκτός από την Credit Suisse που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ελβετίας και μέσα στις 10 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, τέθηκαν σε αυτόματη αναστολή διαπραγμάτευσης χθες οι  Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit καθώς οι μετοχές τους κατέγραψαν μεγάλες απώλειες. 

Η τιμή της μετοχής της Credit Suisse έπεσε κάτω από τα 2 ελβετικά φράγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της ενώ η μετοχή βρέθηκε να χάνει 23,79%. Nωρίς το απόγευμα οι απώλειες έφτασαν το 28% και η μετοχή είχε υποχωρήσει μέχρι τα 1,61 ελβετικά φράγκα.

Aίτημα για στήριξη

Μετά την διακοπή διαπραγμάτευσης, η ελβετική τράπεζα απηύθυνε αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για στήριξη  μετά την κατάρρευση της μετοχής της έως και 30% (σ.σ. έκλεισε με πτώση 24%).

Το αίτημα για μια καθησυχαστική δήλωση σχετικά με την οικονομική ευρωστία της Credit Suisse ήρθε μετά τη βύθιση των μετοχών της έως και τα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού προηγουμένως είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή τους εν μέσω ενός ισχυρού sell-off, όπως αναφέρουν τρία άτομα που έχουν γνώση των σχετικών συνομιλιών.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης παρόμοια δήλωση από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, ανέφεραν οι δύο από τις πηγές, αλλά κανένα από τα δύο ιδρύματα δεν έχει ακόμη αποφασίσει να παρέμβει δημοσίως.

►Διαβάστε εδώ: Τυφώνας Credit Suisse σάρωσε τα Χρημαστιστήρια - Βουτιά 4,55% στην Αθήνα και τραπεζικό sell off

Η απάντηση των ελβετικών αρχών

Aπαντώντας στις εκκλήσεις της Credit Suisse, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (Κεντρική Τράπεζα) τονίζει ότι θα δοθεί ρευστότητα στην Credti Suisse εάν χρειαστεί (if necessary). Ταυτόχρονα στην σύντομη ανακοίνωσή τους μαζί με την FINMA υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν δημιουργούν άμεσο κίνδυνο «επιμόλυνσης» για τις ελβετικές χρηματοοικονομικές αγορές. Οι αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις σε θέματα ρευστότητας για τους ελβετικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς επιβεβαιώνουν την σταθερότητά τους.

Η Credit Suisse ανταποκρίνεται σε όλες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και όρους ρευστότητας οι οποίοι επιβάλλονται στις σημαντικές συστημικές τράπεζες. Οι εποπτικοί κανόνες στην Ελβετία απαιτεί σε όλες τις τράπεζες να διαθέτουν σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα (buffers) που ανταποκρίνονται ή ξεπερνούν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων «Βασιλείας». Επιπλέον οι  συστημικά σημαντικές τράπεζες έχουν ακόμη υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Αυτοί οι δείκτες επιτρέπουν την απορρόφηση όλων των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και χρηματοοικονομικών σοκ.

Η FINMA

Αναφερόμενη η FINMA στις χρηματιστηριακές εξελίξεις, επεσήμανε ότι το ελβετικό χρηματιστήριο και τα ελβετικά χρεόγραφα επηρεάστηκαν από την αντίδραση των αγορών τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε κοντινή επαφή με την τράπεζα (credit suisse) και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τον εποπτικό Νόμο.  Η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse έχει τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας που εφαρμόζονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες.    

Τα ανοίγματα στην Credit Suisse

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν πάρει το μήνυμα από την προηγούμενη Παρασκευή όταν παράλληλα με το πρόβλημα της SVB στην Αμερική, είχαν φτάσει μηνύματα ότι ο εποπτικός ισολογισμός της Credit Suisse εμφάνιζε αρκετές «κεφαλαιακές τρύπες» και ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ορκωτοί λογιστές) δεν αναλάμβαναν να τον υπογράψουν.

Ο βασικός μέτοχος χθες δήλωσε ότι δεν πρόκειται να βάλει νέα κεφάλαια στην τράπεζα. Αυτό από μόνο του στάθηκε αρκετό για να μεγεθυνθούν οι ρευστοποιήσεις σε όλες τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης (Ευρωζώνη, Ελβετία και Βρετανία) με αποτέλεσμα να παρασυρθούν οι τραπεζικοί δείκτες σε μεσοσταθμικές απώλειες άνω του 6% ενώ μεγάλες απώλειες άνω του 3% κατέγραφαν και οι βασικοί ευρωπαϊκοί  χρηματιστηριακοί δείκτες.

Ο βασικός λόγος είναι ότι όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ανοίγματα (πολλαπλών τύπων) με την Credit Suisse και εάν ο ελβετικός όμιλος καταρρεύσει θα καταγράψουν τεράστιες ζημιές και μάλιστα σε μία περίοδο που η ύφεση ελλοχεύει στην Ευρώπη.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι τράπεζες πλέον δεν λειτουργούν απομονωμένες αλλά βρίσκονται σε ένα ευρύτερο συστημικό περιβάλλον με έντονη μόχλευση όπου εάν καταρρεύσει μία τράπεζα θα συμπαρασύρει και πολλές άλλες.

Επίσης ανοίγματα στην Credit Suisse έχουν και πολλά funds, τα οποία είχαν σημαντική παρουσία και στα μετοχολόγια των ελληνικών τραπεζών. Έτσι υπάρχει μία έμμεση αλληλεξάρτηση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ενδεικτικά, στο κλείσιμο ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στο -3,27%, ο γαλλικός CAC στο -3,58%, ο πανευρωπαικός Eurostoxx -3,46%, o ιταλικός -4,61% ενώ αντίστοιχες μεγάλες υποχωρήσεις είχαν τα χρηματιστήρια σε Ισπανία, Ολλανδία αλλά και στην Ελλάδα βέβαια που είχε έντονες ρευστοποιήσεις.

Σε ότι αφορά τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα γνωστά CDS) στις ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και από την έναρξη των lockdown στην Ευρώπη τον Μάρτιο 2020.

►Διαβάστε επίσης: Βασίλης Ψάλτης: Διανομή μερίσματος από την Alpha Bank το 2024

Μεγάλη πτώση και στην Ελλάδα

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά (-8,44%) με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά (-10,98%), την Alpha Bank (-10,39%) την μέρα που παρουσίασε και τα αποτελέσματα χρήσης 2022, την Eurobank (-9,19%)  και την ΕΤΕ να μένει στο (-4,17%). 

H πτώση των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα επηρέασε βεβαίως και τα υπόλοιπα blue chips με αποτέλεσμα οι περισσότερες μετοχές του FTSE Large Cap να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Είναι ένα τραπεζικό «domino effect» που εάν επεκταθεί  μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες (σε επίπεδο ΑΕΠ) αλλά και στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Με απλά λόγια, η Ευρώπη ζει την δική της «Lehman». Mόνο που οι αμερικανοί ξεπέρασαν γρήγορα το πρόβλημα μέσα σε 4 μήνες ενώ η Ευρώπη θα έχει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες.  

►Διαβάστε επίσης: Α. Πατέλης για τραπεζική κρίση: Αβέβαιο το μέλλον - Η Ελλάδα δεν είναι όπως πριν

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ μπορεί να μην έχει άμεση εποπτεία στην μεγάλη ελβετική επενδυτική τράπεζα αλλά γνωρίζει σίγουρα ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης έχει μεγάλη έκθεση στην Credit Suisse και ότι πρέπει να σταματήσει «η επιμόλυνση» εκεί πριν επεκταθεί σ' ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. 

Από προχθές κιόλας, η ΕΚΤ ζητούσε απ' όλες τις Κεντρικές Τράπεζες να καταγραφούν οι εκθέσεις που έχουν με την Credit Suisse και ακολουθώντας το μήνυμα αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών προκειμένου να δουν και να αναφέρουν τις επαφές που έχουν με την Credit Suisse ιδιαίτερα σε θέματα ομολογιακών δανείων, ομολόγων, μετοχών, F/X και εχέγγυων πιστώσεων.

Η στάση της ΕΚΤ πλέον θα φανεί ανοικτά σήμερα, όταν οι χρηματιστηριακές αγορές περιμένουν να δουν εάν θα προχωρήσει σε νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων ή θα παγώσει για μερικούς μήνες τα επιτόκια. Τα πάντα είναι ρευστά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ