Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές - Πτώση 1,4% του Stoxx 600

Πηγή: Eurokinissi

Με απώλειες πάνω από 1% άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας, η οποία ήταν η χειρότερη από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς συνεχίζεται η ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα.

Ο πανυερωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 1,4% στις 10.15, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 3,85%.

Τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία – Ειρηνικό κινήθηκαν πτωτικά, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών ήταν ανάμεικτα.

Η μετοχή της Credit Suisse έκανε βουτιά σχεδόν 62% στις συναλλαγές πριν την έναρξη της αγοράς, μετά την είδηση για το deal των ελβετικών τραπεζών, ενώ της UBS έκανε βουτιά 7,1%.

Νέες ανησυχίες - Τι λένε οι επενδυτές

Την αρχική ηρεμία στις ασιατικές αγορές διαδέχθηκαν γρήγορα νέες ανησυχίες για τις προοπτικές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για νέα αναταραχή παρά το deal των ελβετικών τραπεζών 

Ο Bob Michele της JPMorgan Asset Management δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί πώς θα τελειώσει η κρίση αλλά σημείωσε ότι η Fed θα πρέπει πιθανόν να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη. Η αγορά θα συσφίξει τις πιστώσεις γι’ αυτή», δήλωσε.

«Αναμένουμε  η Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για να αποτρέψει thn ύφεση. Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS θα απαλύνει κάπως την πίεση από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές», πρόσθεσε.

El-Erian: Η καλύτερη επιλογή

Ο Ed Yardeni  της Yardeni Research δήλωσε ότι η τραπεζική αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση αν προκαλέσει πιστωτική κρίση.

O επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, δήλωσε για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS ότι «ήταν διάσωση… Δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά πάντως καλύτερη από τις άλλες δύο, δηλαδή την κρατικοποίηση ή την προσπάθεια σταδιακής διακοπής λειτουργίας της τράπεζας.. Δεν είναι καθαρή λύση, αλλά η καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές».

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ